Tomorrow’s Voices 2020: 100 jongeren bespreken digitaal leven en leren in coronatijd

Op zaterdag 17 oktober vond de vierde editie van ‘Tomorrow’s Voices’ plaats, een jaarlijks ontmoetingsevenement georganiseerd door Collibri Foundation, het bedrijfsfonds van Colruyt Group. Dit event ging voor het eerst digitaal door en bracht maar liefst 14 internationale vormingsprojecten samen. Ook in coronatijden blijft Collibri Foundation inzetten op vorming en scholing voor jongeren in een kwetsbare context overal ter wereld. Het bedrijfsfonds investeerde afgelopen jaar meer dan 800.000 euro in de vormingsprojecten, een vijfde van dit bedrag was afkomstig van acties met klanten en medewerkers. Zo bracht de ‘Rond maar af’-campagne die tot en met 20 oktober in de winkels liep in totaal 62.520 euro op.

Donderdag 22 oktober 2020

Jongeren uit 4 continenten denken samen na over de toekomst

Meer dan 100 jongeren namen deel aan het ontmoetingsevent georganiseerd door Collibri Foundation (samen met partners als Boost, Mentor-Escale, YOUCA, Rikolto en Trias, de volledige lijst vindt u onderaan). Vanuit verschillende tijdzones kwamen jongeren uit België, Afrika, Azië en Latijns-Amerika virtueel samen om ideeën en culturen uit te wisselen, in verbinding te gaan en van elkaar te leren. Het evenement is een unieke gelegenheid om deel uit te maken van een wereldwijd netwerk van gemotiveerde jongeren.

De coronacrisis maakte dat de jaarlijkse ontmoetingsdag niet fysiek kon doorgaan in België, maar noodgedwongen voor het eerst digitaal doorging. Collibri Foundation maakte van de nood een deugd door nog meer deelnemers uit te nodigen voor deze vierde editie. 100 jongeren – dubbel zoveel als vorig jaar – van 14 internationale projecten namen deel.

Digitaal leven en leren in coronatijden

Het thema van de dag lag voor de hand en kon niet actueler: digital living & learning. De digital natives maken vlot gebruik van online leerplatformen en digitale tools om in contact te blijven met hun klasgenoten, vrienden en gemeenschap. Toch herkennen jongeren vanuit de hele wereld zich in dezelfde uitdagingen wat betreft hun opleiding en studies. Wie online les volgt, vindt het moeilijker om hulp te vragen en de leerstof goed te begrijpen. De jeugd van vandaag kampt met vragen over hoe geconcentreerd, gemotiveerd en productief te blijven. Ook meer existentiële gedachten duiken op tijdens Tomorrow’s Voices: een gevoel van absurditeit om te moeten studeren voor een test, terwijl we in een pandemie zitten.

Wat we in België durven vergeten, is dat een vlotte toegang tot internet niet in de hele wereld vanzelfsprekend is. De jongeren uit Benin, Colombia, Nicaragua, Brazilië en Peru herinneren ons eraan dat vele mensen moeten reizen om op het internet te kunnen. Studies verderzetten in coronatijden, is op deze manier niet evident. In Indonesië werken de jongeren ’s avonds laat aan groepswerk omdat het netwerk dan minder belast is. Ook in België heeft niet iedereen toegang tot internet of een eigen laptop.

Tijdens Tomorrow’s Voices delen de jongeren hun ervaringen en praktische tips om digitaal te leven en te studeren. Van digitale studiegroepjes en platformen waar ze antwoorden vinden op al hun schoolvragen (Socratic), tot apps die helpen te concentreren (Forest). “De nood aan connectie is groot,” merkt ook Mieke Vercaeren, verantwoordelijke voor Collibri Foundation. “Net daarom is het zo belangrijk dat Collibri Foundation met z'n jaarlijkse ontmoetingsdag jongeren van over heel de wereld met elkaar in contact brengt, zodat ze verhalen kunnen uitwisselen, met elkaar in verbinding gaan en oog hebben voor de raakvlakken. Dankzij dit moment van kennisdeling krijgen wij bij Collibri Foundation ook inzicht in hoe we de projecten nog beter kunnen ondersteunen qua vorming en educatie, aangepast aan de huidige situatie.”

Financiële steun voor vorming en opleiding van jongeren in België en buitenland

Als bedrijfsfonds van Colruyt Group steunt Collibri Foundation al meer dan 15 jaar vormingsprojecten voor jongeren in moeilijke situaties, zowel in België als in landen in ontwikkeling waar Colruyt Group producten aankoopt. Vandaag heeft Collibri Foundation 14 vormingsprojecten, in 10 landen. Op die manier werden in 2019 meer dan 6.500 jongeren rechtstreeks bereikt. In 2019 werd 808.593 euro geïnvesteerd in de projecten van Collibri Foundation.

Klanten en medewerkers worden ook uitgenodigd om de projecten te steunen via verschillende acties, zoals de aankoop van Boni-chocolade en ijsjes en de afgeronde kassatickets. Die brachten afgelopen jaar meer dan 140.000 euro op. Tot dinsdag 20 oktober liep er trouwens een ‘Rond maar af’-campagne in de winkels. Klanten van Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet, Dreamland en Dreambaby konden aan de kassa hun kassaticket voor maximaal 1 euro laten afronden. Die actie bracht 31.260 euro op. Colruyt Group verdubbelde dit bedrag, waardoor de totale som van 62.520 euro naar de vormingsprojecten gaat.


Lijst van alle projecten en aanwezigen op het digitaal event van Collibri Foundation:

Boost (België)
​ Mentor Escale (België)
​ YOUCA (België)
​ Eclosio (Benin)
​ UCLL (Benin)
​ Trias (Brazilië)
​ Adisco (Burundi)
​ Efico (Colombia)
​ CYC (Filipijnen)
​ Nasscom Foundation (India)
​ Partners in Prosperity (India)
​ YKAI (Indonesië)
​ Rikolto (Nicaragua)
​ Jovem (Peru)