Inspiratie voor de Sint: de 4 speelgoedtrends van 2023 volgens Dreamland en ToyChamp

Inspiratie voor de Sint: de 4 speelgoedtrends van 2023 volgens Dreamland en ToyChamp

Dinsdag 24 oktober 2023

Wat brengt de Sint dit jaar? Die vraag speelt bij elk kind dat al aan het aftellen is naar de leukste dag van het jaar. Als Belgische speelgoedspecialisten houden Dreamland en ToyChamp steeds de vinger aan de pols en weten deze gecombineerde krachten als geen ander wat er beweegt in de markt. Beide winkelformules hebben alvast vier opvallende sinterklaastrends gespot. Zowel interactief als miniatuurspeelgoed is niet weg te denken uit de Sint-schoen dit jaar. Ook helden blijven het goed doen en storytelling komt in zwang in speelgoedland.

Trend 1: Innoveren met interactie

Dankzij technologische ontwikkelingen kunnen speelgoedbedrijven blijven vernieuwen op vlak van interactie. Dat bevestigt Bart Van Lierde, verantwoordelijke aankoop bij Dreamland: “De trend die in de jaren 90 werd ingezet door Tamagotchi, blijft razend populair. Merken als Bitzee (met een 3D-versie van het fenomeen) gaan verder op hetzelfde elan, en zelfs nog een hele stap verder. Met bijvoorbeeld fantasiediertjes die evolueren of die je zelf kan creëren.” Dit zijn de vijf opvallendste nieuwkomers.

Bitzee is een interactief en digitaal diertje dat kan geaaid en gevoerd worden. Er zijn verschillende diertjes om te verzamelen, die ook nog eens kunnen evolueren tot een Super Bitzee.

Biztee
Biztee

Little Live Pets verrast met Mama Surprise: een interactieve pluchen cavia die op magische wijze drie baby’s kan krijgen. Met voldoende liefde en aandacht zal haar hart gloeien en maakt ze een speciaal geluid, dat aangeeft dat het klaar is voor de geboorte van de caviababy.

Mama Surprise
Mama Surprise

In de CooKeez Makery Oven kunnen kinderen een verrassingsdier maken uit deeg dat ze zelf moeten mixen. Is alles gekneed en gevormd, dan komt een warm, pluchen knuffeldier uit de oven dat heerlijk zoet ruikt.

CooKeez Makery Oven
CooKeez Makery Oven

Voor een vleugje magie is er de Magische Wonderlamp, waaruit een interactieve Mixie bevrijd moet. Die onthoudt de naam die het kind voor hem kiest en reageert op aanraking en geluid.

Magische wonderlamp van Magic Mixies
Magische wonderlamp van Magic Mixies

Met de Beestmaker van Beast Lab kunnen kinderen hun eigen haai maken, die na een geslaagd experiment uit de capsule moet bevrijd worden. Dan pas stelt hij zijn krachten en brulgeluid tentoon.

Beestmaker van Beast Lab
Beestmaker van Beast Lab

Trend 2: En dan nu in het klein

Miniatuurspeelgoed heeft een natuurlijke charme. De zogenaamde ‘mini collectables’ stralen dankzij hun klein formaat één en al schattigheid uit. Na de revival van Polly Pocket zijn er ook dit jaar weer enkele nieuwe zaken op de speelgoedmarkt, die het goed zullen doen in de schoen voor de Sint.

Schattigheid: daar speelt de Mini Kitchen van Miniverse gretig op in. De speelset wordt geleverd met onder andere kleine ‘ingrediënten’ van hars. Aan de hand van de receptkaart maken de jonge koks in wording culinaire miniatuurcreaties die in de oven kunnen gezet worden om te laten harden. Zo kunnen kleine chefs eigen verzamelobjecten maken en bewaren om tentoon te stellen.

Mini Kitchen
Mini Kitchen

Koen Nolmans, CEO ToyChamp: “Voor het verrassingselement moeten kinderen bij Make It Mini Food zijn: elke verpakking is een verrassing. Je weet pas welke minireplica je krijgt, als je ze uitpakt.

Make It Mini Food
Make It Mini Food

Trend 3: Helden, van het grote scherm tot in je speelkamer

Geïnspireerd door wat ze zien op het grote scherm en de televisie, kunnen kinderen meteen hun fantasie de vrije loop laten met vertrouwde personages. Daarom blijven helden uit films en series ook populair in speelgoedland.

Klassiekers als Pokémon, Stitch (van Disney’s Lilo & Stitch) en Sonic the Hedgehog blijven het goed doen. Een opvallende nieuwkomer is Bluey: knuffels, speelfiguren, puzzels en meer rond de geliefde kinderserie over een gezin van Australische honden zullen volgens Dreamland en Toychamp niet ontbreken in de verlanglijstjes voor de Sint.

Bluey
Bluey

Ook recente filmreleases hebben impact op de speelkamer: met onder meer hebbedingen van Barbie, Trolls 3 en de nieuwste langspeelfilm van PAW Patrol ‘De Machtige Film’. Disney pakt in november uit met de animatiefilm Wish over Asha en haar pratende geitje Valentino. Ook daar wordt verwacht dat ze heel populair zullen zijn voor Sinterklaas en bij uitbreiding onder de kerstboom.

PAW Patrol
PAW Patrol
Barbie
Barbie

Trend 4: Storytelling in speelgoed

LEGO® maakt dan weer de omgekeerde beweging: het merk kondigde DREAMZzz™-bouwsets aan en stampte een tv-serie rond hetzelfde thema uit de grond. Koen Nolmans licht toe: “Deze aanpak van LEGO® is gericht op storytelling. Niet alleen hebben ze een animatiereeks die verhalen tot leven brengt, ook de instructies van de innovatieve bouwsets bevatten verhalen die uitnodigen tot actie. Kinderen krijgen de vrijheid om zelf alle fantastische wezens en voertuigen te creëren die ze maar kunnen bedenken.”

LEGO DREAMZzz
LEGO DREAMZzz