Colruyt-medewerkers gaan aan de slag met ‘easy check-out’

Colruyt-medewerkers gaan aan de slag met ‘easy check-out’

Innovatief kassasysteem met artificial intelligence: ergonomisch werken én sneller kassaproces

Donderdag 2 februari 2023

Vanaf vandaag werken de winkelmedewerkers van Colruyt Laagste Prijzen in Halle met een ‘easy check-out’. Boven de kassa hangt een camera met artificial intelligence die de producten automatisch scant wanneer deze overgezet worden van de ene kar naar de andere. Dankzij dit nieuwe kassasysteem loopt het kassaproces tot een vijfde sneller en kunnen medewerkers meer ergonomisch werken, omdat ze beide handen kunnen gebruiken. Het innovatieve systeem werd volledig ontwikkeld door het innovatieteam van Colruyt Group, Smart Technics, en kende al een eerste succesvolle test in een testomgeving. De ‘easy check-out’ wordt vanaf vandaag getest met echte klanten in de Colruyt Laagste Prijzen-winkel van Halle en op basis daarvan wordt een verdere uitrol bepaald.

Klanten die vandaag hun boodschappen doen in de Colruyt Laagste Prijzen-winkel in Halle zullen boven één van de kassa’s twee grote ledlampen en een camera zien hangen. De camera boven de kassa maakt gebruik van artificial intelligence en registreert de producten die de medewerker van de ene kar in de andere legt, volgens het unieke kassasysteem van Colruyt. De camera boven de kassa herkent tot 85% van de producten en kan ook het onderscheid en de juiste keuze maken wanneer er meerdere barcodes op een product kleven, zoals bij een multipack. Groenten en fruit moeten gewogen worden, dus die worden nog niet meegenomen in deze nieuwe werkwijze. Ook producten die zich onderaan in de kar bevinden, zoals bakken drank, ziet de camera niet en zullen ook nog met een handscanner geregistreerd worden.

Rudi Dewulf, regionaal directeur Colruyt Laagste Prijzen: “Het kassasysteem van Colruyt is uniek: onze medewerkers zetten boodschappen al jaar en dag over van de ene kar in de andere, waardoor de klant helemaal niets hoeft te doen en rustig kan wachten tot de boodschappen gescand zijn. Vanuit Colruyt vinden we het natuurlijk belangrijk om steeds te blijven innoveren, ook wat betreft het kassaproces. Ons innovatieteam ‘Smart Technics’ ontwikkelde de ‘easy check-out’ zelf, in samenwerking met Heliovision, en zorgde voor een systeem op maat: het zorgt voor een efficiëntiewinst voor onze kassamedewerkers. Door deze innovatieve manier van werken zullen ze boodschappen sneller kunnen inscannen. Het kassaproces loopt zo tot een vijfde sneller En we blijven natuurlijk verder innoveren.”

De efficiëntiewinst en het snellere kassaproces zijn niet de enige voordelen voor Colruyt. ​ ​ Rudi Dewulf: “Vanuit Colruyt nemen we tal van initiatieven rond ergonomie en welzijn van onze medewerkers, zo startten we in juni vorig jaar nog met de ergonomiecoach van Spinewise. We zijn constant op zoek naar verbeteringen en uitbreidingen op dat vlak, en met de ‘easy check-out’ zetten we weer een mooie stap vooruit: door het innovatieve systeem hebben kassamedewerkers hun twee handen vrij en kunnen ze producten dus met beide handen overzetten. Die vooruitgang op vlak van ergonomisch werken is voor ons een heel belangrijke factor.”

De ‘easy check-out’ wordt vanaf vandaag voor enkele maanden getest in de Colruyt Laagste Prijzen-winkel in Halle, waar er binnenkort 10 kassa’s uitgerust worden met het gloednieuwe systeem. Na evaluatie zal de verdere uitrol duidelijk worden.