Colruyt-medewerkers krijgen ergonomiecoach dankzij SpineWise

Colruyt-medewerkers krijgen ergonomiecoach dankzij SpineWise

Donderdag 30 juni 2022

Welzijn op het werk is een absolute prioriteit voor Colruyt Laagste Prijzen. Daarom testte het samen met de Belgische start-up SpineWise een nieuwe technologie om winkelmedewerkers te sensibiliseren om meer ergonomisch te werken. Via sensoren van SpineWise op de werkkledij krijgen medewerkers biofeedback wanneer ze fysiek werk uitoefenen. Hierdoor worden ze zich meer bewust van hun houding en kunnen ze met meer aandacht voor ergonomie hun werk uitvoeren. De eerste test in Colruyt Oostende toonde mooie resultaten: er werden dankzij deze ‘Intelligent Wearables’ tot 30% minder fysiek belastende houdingen vastgesteld. Een nieuwe test wordt gepland in het najaar, in de Colruyt-winkel van Hoboken.

Oplossing op maat

De winkelmedewerkers van Colruyt Oostende kregen in mei de kans om deel te nemen aan een test om meer ergonomisch te werken. Rudi Dewulf, regiodirecteur bij Colruyt Laagste Prijzen: “Onze winkelmedewerkers zijn de hele dag in beweging: producten in de rekken plaatsen, klanten helpen aan de kassa, … Natuurlijk willen we dat onze collega’s zo vlot mogelijk kunnen werken zonder hun lichaam te veel te belasten: hun welzijn op de werkvloer primeert voor ons. Naast het sensibiliseren en informeren van onze medewerkers in de winkels over hoe ze ergonomisch kunnen werken, willen we onze medewerkers nog verder coachen om daar mee aan de slag te gaan. Daarom besloten we samen te werken met SpineWise.”

SpineWise is een Belgische start-up die hightech producten (zogenaamde “Intelligent Wearables”) ontwikkelt die het aantal rug- en schouderblessures op de werkvloer helpen verminderen. Liesbeth Van Hauwermeiren, CEO bij SpineWise: “We kregen van Colruyt de vraag om een oplossing uit te werken voor de winkelmedewerkers. Een hele uitdaging, want bij hun werk komen er heel wat verschillende bewegingen kijken. We ontwikkelden een oplossing waarbij er twee sensoren op de werkkledij van de medewerker geplaatst worden, eentje aan de kraag en eentje op heuphoogte. De sensoren bewegen mee met het lichaam en meten de positie ten opzichte van een neutrale rechtopstaande positie. Zo meten we de bewegingen van de rug. Wanneer er een fysiek te belastende houding wordt aangenomen, dan geven de sensoren biofeedback, via een klein trilsignaal.” De focus werd hierbij gelegd op de meest voorkomende bewegingen: tillen, reiken en bewegingen aan de kassa.

30% minder niet-ergonomische rugbewegingen

Colruyt Laagste Prijzen en SpineWise zijn tevreden over de resultaten van de eerste test, die werd uitgevoerd bij een 50-tal medewerkers van de Colruyt-winkel in Oostende. Er werd een daling van bijna 30% vastgesteld in het aantal voorbuig-bewegingen van de rug.

Uit de test kwamen ook enkele bijkomende voorstellen van de werknemers, die meegenomen kunnen worden naar de toekomst toe. Zo zal er onderzocht worden of er een stappenteller geïntegreerd kan worden, en of de biofeedback afgesteld kan worden op hoe belastend de beweging is, door bijvoorbeeld een iets sterker te signaal te voorzien bij een meer extreme beweging.

Rudi Dewulf: “We zijn zeer tevreden over de eerste resultaten van de test met SpineWise. We gaan nu samen aan de slag met de learnings uit de eerste test, want we willen continue blijven verbeteren om het welzijn op de winkelwerkvloer zo hoog mogelijk te houden. Met SpineWise geven we hen letterlijk dat extra steuntje in de rug. In het najaar voorzien we een volgende test in de Colruyt-winkel van Hoboken.” Daar zullen de winkelmedewerkers bijkomend ook informatie krijgen over hoe ze meer ergonomisch kunnen werken, via video’s en rapporten met actiepunten.

Liesbeth Van Hauwermeiren: “Belangrijke nuance is dat we vandaag vooral een zicht hebben op de korte termijn en niet de lange termijneffecten. Daarom is het zeker goed dat de test voortgezet wordt”.

Colruyt werkt voortdurend aan oplossingen voor medewerkers wat betreft meer ergonomie op de werkvloer, met de samenwerking met SpineWise is het dus niet aan z’n proefstuk toe. In het verleden voerde de retailer al testen uit met Exoskeletten en in het najaar staat er ook een test met het bedrijf Kinetic op de planning binnen de logistieke organisatie. Kinetic is een Amerikaanse speler die een gelijkaardige ‘wearables’ technologie ontwikkelde ter ondersteuning van het lichaam. Deze zal uitvoerig getest worden in de distributiecentra van Colruyt Group.

Tenslotte neemt Colruyt naast dit initatief nog tal van andere initiatieven rond ergonomie en gezondheid in de winkels. Dagelijks wordt er gezocht naar verbeteringen op dat vlak door eerst en vooral zoveel mogelijk fysieke belasting aan de bron te reduceren. En anderzijds door het invoeren van nieuwe hulpmiddelen die ondersteunend zijn voor het dagelijks werk zoals kassa of bevoorrading van de rayons in de winkel.