Colruyt Group wordt partner van European Marketing Distribution

Colruyt Group wordt partner van European Marketing Distribution

Vrijdag 30 juni 2023

Consumenten kopen steeds meer producten van eigen merken, zoals Boni Selection en Everyday bij de winkelformules van Colruyt Group. Om haar aankooppositie voor deze specifieke merken nog verder te versterken zal Colruyt Group vanaf 1 juli 2023 samenwerken met de internationale alliantie European Marketing Distribution (EMD), gespecialiseerd in het gemeenschappelijk onderhandelen van aankoopcondities van private label producten. Daarnaast blijft Colruyt Group lid van de aankoopalliantie AgeCore.

Eigenmerkproducten of private labels nemen toe aan belang, zeker nu de consument steeds meer aandacht heeft voor budget. Geert Roels, CPO bij Colruyt Group: “Sinds de start van de inflatie zien we dat klanten steeds meer producten van onze eigen merken Boni Selection en Everyday kopen. Vandaag zien we dat die producten goed zijn voor meer dan de helft van het verkochte volume in onze Colruyt-winkels.”

Colruyt Laagste Prijzen merkte die verschuiving vanaf eind vorig jaar en zag de afgelopen maanden een versnellend effect, met mei 2023 als absolute topmaand tot nu toe. Geert Roels: “Het mechanisme van downtrading, waarbij klanten kiezen voor een goedkoper alternatief van een product door een huismerk te kopen, is heel duidelijk volop aan de gang. We willen daarom een sterkere positie opbouwen in de aankoop van deze private labels. We zien daarnaast een internationalisering van de markt van eigenmerkenproducten, in combinatie met een concentratiegolf aan aanbodzijde bij private labels. Hierdoor groeit de noodzaak om ook beter internationaal georganiseerd te zijn”.

Colruyt Group wordt daarom vanaf 1 juli 2023 partner binnen de internationale alliantie European Marketing Distribution (EMD). Door, naast het bestaande lidmaatschap bij AgeCore, ook samen te werken met een alliantie die een specifieke specialisatie heeft in private label, krijgt Colruyt Group toegang tot een nog veel breder (Europees) netwerk van eigenmerkenleveranciers. Geert Roels: “Door samen te werken met EMD zullen we veel breder internationaal kunnen samenwerken en zullen de aankoopcondities verbeteren. Dat is enerzijds goed voor Colruyt Group zelf, maar ook voor de consument omdat dit bij zal dragen tot de ambitie van Colruyt Group om betaalbare kwaliteitsproducten aan te bieden binnen onze merken Boni Selection en Everyday. Het is voor ons een mooie aanvulling in ons aankoopbeleid”.

Binnen EMD zal Colruyt Group samenwerken om producten aan te kopen voor de eigen merken Boni Selection en Everyday, die verkocht worden bij Colruyt Laagste Prijzen, Okay, Bio-Planet, Spar Colruyt Group en Solucious. Colruyt Group wordt dan ook warm onthaald door EMD als nieuwe partner. Philippe Gruyters, managing director of European Marketing Distribution AG, kijkt er alvast naar uit om samen te werken met Colruyt Group voor private label-producten: “Colruyt Group is een van de meest klantgerichte en innovatieve retailers, met een sterk aanbod private label. Dit is een uitstekende basis voor samenwerking met de EMD-alliantie, die zich uitsluitend richt op de gezamenlijke sourcing en aankoop van high-demand huismerken, waar steeds meer vraag naar is.”

Geert Roels: “We kijken uit naar de samenwerking met de private label-specialisten van EMD en de diverse gerenommeerde collega retailers binnen deze alliantie. Dit netwerk geniet een uitstekende reputatie binnen de internationale retailallianties en staat voor de gezamenlijke inkoop van hoogwaardige en duurzaam geproduceerde huismerken. Daarnaast wordt Colruyt Group de enige Belgische partner binnen EMD, waardoor we ook onze expertise en de producten van de Belgische producenten kunnen binnenbrengen binnen een internationale context.”

De samenwerking tussen Colruyt Group en EMD omvat een partnerschap voor de private labels. Het gaat niet om een lidmaatschap. Colruyt Group blijft lid van de alliantie AgeCore voor zowel nationale merken als private label.


 

Over EMD: 

European Marketing Distribution AG, met hoofdzetel in Pfäffikon, Zwitserland, staat al sinds 1989 in de consumentengoederensector bekend als een efficiënte en sterke partner voor Fast-Moving Consumer Goods (FMCG). Concreet legt EMD zich toe op de ontwikkeling en inkoop van hoogwaardige en duurzaam geproduceerde eigen merken voor consumenten in inmiddels 21 landen. Verder zorgt de EMD-hoofdzetel voor de ondersteuning en invulling van wereldwijde samenwerkingsverbanden op het gebied van overeenkomsten met de grootste merkproducenten (zogenaamde 'on-top agreements'). De ondernemingen in Europa en Oceanië die lid zijn van EMD, Colruyt Group niet meegerekend, zijn samen goed voor een externe omzet van ruim 225 miljard euro.

De leden van European Marketing Distribution (EMD) zijn actief op de volgende markten:

Australië: Woolworths

Nederland: C.I.V Superunie B.A.

Oostenrijk: MARKANT Österreich GmbH

Noorwegen: Unil/NorgesGruppen AS

Bulgarije: Kaufland

Polen: Kaufland

Kroatië: Kaufland

Portugal: EuromadiPort

Tsjechië: Markant

Roemenië: Kaufland

Denemarken: Dagrofa a/s

Zweden: Dagab/Axfood

Duitsland: MARKANT

Zwitserland: MARKANT

Italië: ESD Italia S.r.l.

Slowakije: MARKANT

Nieuw-Zeeland: Countdown (Woolworths)

Spanje: Euromadi