Colruyt Group finaliseert ombouw naar Comarkt/Comarché in acht weken tijd: ongezien huzarenstuk met succes verwezenlijkt

Colruyt Group finaliseert ombouw naar Comarkt/Comarché in acht weken tijd: ongezien huzarenstuk met succes verwezenlijkt

Maandag 29 april 2024

Vandaag openen de laatste twee Comarkt-winkels hun deuren in Gavere en Oordegem: meteen het sluitstuk van een krachttoer die Colruyt Group de afgelopen acht weken voor elkaar kreeg. Maar liefst 39 voedingswinkels in ons land gingen sinds 4 maart om de beurt een weekje dicht om, aan een gemiddeld tempo van een vijftal winkels per week, omgebouwd te worden naar de tijdelijke winkelformule Comarkt of Comarché. Een waar retail-huzarenstukje dat tot een goed einde kwam dankzij een grondige voorbereiding, een stevige dosis doorzettingsvermogen en een positieve samenwerking tussen de teams.

Grootste overname in geschiedenis van Colruyt Group

Van de beoogde 57 Smatch en Match winkels mocht Colruyt Group er uiteindelijk 54 overnemen van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Op 17 april kwam er uitsluitsel van de BMA over de winkels in Gavere en Oordegem, en zij openen vandaag al de deuren als Comarkt.

Dit markeert het einde van een heel intensieve periode van de ombouw van 39 winkels naar de tijdelijke formule die Colruyt Group al jaren aanwendt in overgangsperiodes. Het is de eerste keer dat Comarkt en Comarché op zo’n grote schaal in het Belgische straatbeeld te zien zullen zijn (tot 4 maart bestonden er twee in Vlaanderen), en het totaalproject is de grootste overname die Colruyt Group tot nu toe heeft gerealiseerd.

Naast de ombouw van 39 winkels naar Comarkt/Comarché, zijn er 7 reeds gefranchiseerde winkels op goede weg naar transitie naar de Spar-formule en sluiten 7 winkels voor langere tijd de deuren om daarna meteen te openen als een formule van Colruyt Group. Voor één winkel (Belsele) worden de mogelijkheden nog bekeken*.

Ombouw van 39 winkels op 8 weken tijd: een waar huzarenstuk

Op 4 maart werd gestart met de ombouw van de eerste winkels naar een Comarkt of Comarché. Op acht weken tijd werden deze winkels aan een tempo van gemiddeld vijf winkels per week onder hun nieuwe (tijdelijke) vlag geopend. Christophe Dehandschutter, eindverantwoordelijke voor het project, verduidelijkt: “Op deze manier konden we het best de continuïteit verzekeren voor zowel klanten als medewerkers. De week van ombouw was wel telkens een zeer intense onderneming. Zo werd de winkel na uitverkoop grondig schoongemaakt en werd een nieuw IT-netwerk voorzien. Er gebeurden lichte aanpassingen aan de infrastructuur en de Colruyt Group software werd aan de kassa’s geïnstalleerd zodat Xtra voortaan aanvaard zou worden. Vervolgens werden de rekken terug opgevuld met nieuwe producten, waaronder eigen merken van Colruyt Group, en er werden nieuwe prijsetiketten aangebracht. Het nieuwe logo kwam op de voorgevel en in de winkel terecht en de medewerkers kregen training om te kunnen werken met de nieuwe softwaresystemen”.

De eerste Comarkt/Comarché-winkels openden op 11 maart, de laatste twee openen hun deuren vandaag. In de komende drie jaar zal iedere winkel omgebouwd worden naar een definitieve winkelformule van Colruyt Group.

Krachttoer in de supply chain

Logistiek moest een versnelling hoger geschakeld worden om de extra winkels te beleveren vanuit de distributiecentra van Colruyt Group. Dit kwam neer op gemiddeld 12 extra ritten per dag om al die nieuwe winkels te bevoorraden, met een gemiddelde aan 180 extra karren en 32.000 extra bestellingen per dag. Dat zorgde voor gemiddeld dagelijks 235 extra rondhaaluren in de logistieke centra. Om die klus te klaren, wierf de selectiedienst van Colruyt Group op een aantal maanden tijd zo’n 120 extra logistieke medewerkers aan. Daarnaast vonden gesprekken plaats met voormalige medewerkers van de logistieke centra van Smatch/Match. Een tiental van hen startten intussen al op in de logistieke centra van Colruyt Group.

Teamwork makes the dream work

Dit project vereiste een heel grondige voorbereiding: verschillende afdelingen van Colruyt Group zoals de verkoopsteams, personeelsdienst, Supply Chain, IT, Technics, Colruyt Group Fine Food en marketing moesten zich inzetten om op enkele maanden tijd een heel aantal winkels operationeel te krijgen. Honderden collega's van Colruyt Group werkten uiteindelijk mee om dit allemaal te kunnen realiseren in deze korte tijdspanne. Christophe Dehandschutter: “Die ongeziene samenwerking is hetgeen waar ik het meest trots op ben. Uitdagingen werden efficiënt aangepakt en werden meteen ook learnings voor de ombouw van de winkels die verderop in de planning lagen. De vibe tussen de verschillende teams is vandaag nog steeds positief en dat is enorm fijn”.

Verwelkoming nieuwe collega’s bij Colruyt Group

Als mensgerichte werkgever hecht Colruyt Group zeer veel belang aan een goede verwelkoming van de nieuwe collega’s. Er werd een extra team opgericht dat verantwoordelijk was voor een goede “onboarding”, aangezien het over een groot aantal - zo’n 955 - nieuwe medewerkers gaat. Die kregen alvast de voorbije weken allemaal een welkomstkaartje in hun brievenbus.

Elk nieuw filiaal kreeg een peter of meter toegewezen om de medewerkers te coachen en te ondersteunen om alle nieuwe systemen onder de knie te krijgen. Bestaande medewerkers uit Colruyt Group filialen uit de buurt werden voor minstens zes maand gedetacheerd om hun nieuwe collega’s mee wegwijs te maken. Ook in de supply chain werd gewerkt met opleidingen en een peter- en meterschap om de medewerkers daar zo goed mogelijk te onboarden. “Het teamgevoel tussen de ‘nieuwe’ en ‘oude’ collega’s groeit snel. Zo’n ombouw is een rollercoaster: een winkel uitverkopen en leegmaken was emotioneel lastig, maar in de week van ombouw keerde dit snel naar een grote drive om onder Comarkt/Comarché open te kunnen gaan. Ik heb veel fierheid gezien én gevoeld. En daar doen we het voor,” besluit Christophe Dehandschutter.


* Overzicht van enkele cijfers:

 

Overname van 54 winkels in totaal

  • 39 winkels omgebouwd naar Comarkt/Comarché in 8 weken tijd
    • Honderden Colruyt Group medewerkers, over verschillende diensten heen, droegen steentje bij in het project van de ombouw
  • De winkel van Belsele, die op 4 maart nog in de lijst voor ombouw stond, zal uiteindelijk geen Comarkt worden. De oppervlakte is te klein voor een formule van Colruyt Group en er wordt nu bekeken wat de mogelijkheden zijn voor deze locatie. De winkel is dicht en de medewerkers zijn intussen aan de slag bij andere formules van Colruyt Group.
  • 6 reeds gefranchiseerde Match/Smatch winkels in de overeenkomst zijn in transitie naar een Spar, er lopen nog gesprekken met 1 zelfstandig ondernemer
  • 7 winkels sluiten voor langere tijd om meteen onder definitieve vlag open te gaan het komende jaar (3 Bio-Planet, 1 Colruyt Laagste Prijzen, 1 Cru, 1 Okay, 1 filiaal nog in beraad te Mechelen)
  • 955 nieuwe (verkoops)medewerkers werden verwelkomd in de groep

 

Een krachttoer in de Supply Chain:

  • Gemiddeld 12 extra ritten per dag, sommigen met aangepast soort transport in vergelijking met de klassieke Colruyt Laagste Prijzen/OKay transporten
  • Gemiddeld 180 karren extra per dag
  • Gemiddeld 32.000 bestellingen (“colli's”) extra per dag
  • Gemiddeld 235 rondhaaluren extra per dag
  • Meer dan 120 nieuwe logistieke medewerkers aangeworven