Colruyt Group start met de integratie en transformatie van 49 Match- en Smatch-winkels in België

Colruyt Group start met de integratie en transformatie van 49 Match- en Smatch-winkels in België

Maandag 4 maart 2024

Vandaag start Colruyt Group met de integratie en transformatie van het merendeel van de over te nemen Match en Smatch-winkels nadat De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) daar een vervroegde toestemming voor gaf. Concreet houdt dit in dat vandaag voor 49 van de 57 winkels het startschot wordt gegeven voor hun ombouw. Van die 49 winkels gaan er zeven in de loop van de volgende weken voor een langere tijd dicht om meteen open te gaan onder hun finale vlag binnen Colruyt Group. 38 winkels worden – gespreid over de volgende zeven weken – omgebouwd tot een Comarkt of Comarché in afwachting van hun definitieve eindbestemming. Daarnaast werd een overeenkomst gesloten voor vier van de zeven franchisewinkels binnen de overname, en lopen er nog gesprekken met Retail Partners Colruyt Group voor drie zelfstandige winkels. Voor vijf winkels wordt nog gewacht op een finale goedkeuring van de BMA.

Start ombouw van merendeel van de winkels binnen geplande overname

Op 21 september 2023 bereikte Colruyt Group een akkoord met Match NV en Profi NV, dochterondernemingen van de groep Louis Delhaize NV, om 28 Match- en 29 Smatch-winkels in België over te nemen. Deze transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit (“BMA”).

Deze overname is belangrijk voor Colruyt Group omdat het de groeiplannen van de groep ondersteunt: het betekent onder andere een versterking van het bestaande netwerk van winkelformules in België. Vandaag, op 4 maart 2024, start Colruyt Group met de integratie en transformatie van 25 Match- en 24 Smatch-winkels en dit in navolging van de beslissing van de Voorzitter van de BMA, die dit vervroegd heeft toegestaan.

Comarkt en Comarché: continuïteit garanderen voor klant en medewerker

Het merendeel van deze winkels wordt de komende dagen en weken geopend als “Comarkt” (of “Comarché” in Franstalig België), een formule van Colruyt Group die tijdelijk wordt gebruikt vooraleer de winkels omgevormd worden tot hun definitief winkelconcept. Op deze manier wordt naar een maximale continuïteit gestreefd voor zowel klanten als medewerkers. Christophe Dehandschutter, binnen het Colruyt Group directieteam verantwoordelijk voor de integratie, voegt toe: “Comarkt mag dan een eerder tijdelijke winkelformule zijn, klanten profiteren er wel van alle voordelen van Colruyt Group. Zo is het assortiment scherp geprijsd en zullen ze met onze getrouwheidsformule Xtra automatisch genieten alle promo’s en kortingen van het moment. In de winkelrekken zullen klanten bovendien een heleboel producten van onze huismerken Everyday en Boni terugvinden: betaalbare kwaliteit voor elke dag”.

Deze winkels zullen vervolgens in de komende jaren verbouwd en omgebouwd worden tot een formule van Colruyt Group en dit in functie van de winkelgrootte, de lokale markt en de klantenbehoeften.

Ombouw van de winkels over zeven weken tijd*

Meer concreet wordt de ombouw van de winkels naar Comarkt/Comarché over een periode van zeven weken gespreid, en gemiddeld zullen er zeven winkels per week verbouwd worden. Om dit te kunnen realiseren, sluit iedere winkel even de deuren en wordt voor elk van de winkels vooraf ook een uitverkoop van het assortiment voorzien. Voor elk van deze winkels worden klanten uit de buurt op de hoogte gebracht via marketingcommunicatie.

  • 38 winkels zullen gespreid over zeven weken telkens één week hun deuren sluiten om nadien te openen onder het enseigne Comarkt of Comarché. Tijdens die week wordt een lichte ombouw voorzien: zo wordt bijvoorbeeld de kassasoftware van Colruyt Group geïnstalleerd. Daarnaast wordt het assortiment in de winkel aangepast met onder andere de invoering van de eigen merken van Colruyt Group. De medewerkers van de winkels krijgen een opleiding en blijven in hun winkel aanwezig om, met extra hulp van bestaande medewerkers van Colruyt Group, tijdens die week de nodige voorbereidingen voor heropening te treffen.
  • Zeven winkels sluiten voor een langere periode om meteen verbouwd te worden naar één van de merken van Colruyt Group. De medewerkers worden tijdens deze periode tijdelijk ondergebracht in één van de Colruyt Group formules in de buurt, waar ze worden opgeleid.
  • In de overeenkomst bevinden zich zeven reeds zelfstandige winkels. Met vier van hen is er een overeenkomst met Retail Partners Colruyt Group, en met drie winkels lopen er nog gesprekken met de bedoeling hen te verwelkomen in het netwerk van Spar Colruyt Group, of als groothandelsklant.
  • Voor vijf winkels wordt nog gewacht op een goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit om deze al dan niet te mogen overnemen.

De finale goedkeuring van de BMA en de beslissing omtrent de overige Match- en Smatch-winkels wordt eind deze maand verwacht. De medewerkers van de huidige winkels blijven aan boord en zullen een warm welkom krijgen binnen Colruyt Group. ​ Er wordt verwacht dat de transactie volledig gefinaliseerd zal zijn tegen begin april 2024.

*In bijgevoegd document vindt u een overzicht terug van de betrokken winkels en de timing van hun ombouw.

Bijlage_Overzichtslijst betrokken winkels_FINAL.pdf 192 KB