Uniek in Europa: Colruyt wast zelf klapkratten voor groenten en fruit met gloednieuwe krattenwas

9 mensen wassen elke uur 17.000 kratten, en zorgen zo voor een kortere transportketen

Maandag 15 november 2021

Colruyt Laagste Prijzen installeerde recent een gloednieuwe krattenwasinstallatie die elk uur 17.000 kratten voor groenten en fruit wast. Deze installatie, die door de eigen teams in overleg met Euro Pool System (EPS) ontwikkeld werd, is uniek in Europa en zorgt voor een kortere transportketen: kostenbesparend, efficiënt, zuinig met water en bijgevolg beter voor het milieu. Dit is een volgende stap in duurzame supply chain bij Colruyt Laagste Prijzen: vorig jaar stapte de retailer als eerste over op milieuvriendelijkere, groene klapkratten en volgend jaar zal er een eigen waterzuiveringsinstallatie operationeel zijn, waar deze nieuwe krattenwas ook gebruik van zal maken.

Colruyt Laagste Prijzen startte in de zomer van 2020 als eerste Belgische retailer met de omschakeling van blauwe kratten naar groene klapkratten voor het transport van groenten en fruit naar de winkels. Door de groene kratten in te klappen na gebruik, nemen ze 4 keer minder plek in op de terugweg: kostenbesparend, efficiënt en beter voor het milieu want in plaats van 700.000 paletten per jaar, moeten er nu slechts 200.000 teruggestuurd worden naar het retourcentrum. De omschakeling naar deze groene klapkratten is nu helemaal rond, wat Colruyt tot eerste retailer in de Benelux maakt die nu volledig met de groene klapkratten werkt. Er zijn in totaal 8 miljoen klapkratten in rotatie bij Colruyt.                        

Efficiënt en beter voor het milieu

Om deze nieuwe kratten zelf te kunnen blijven wassen, investeerde Colruyt Laagste Prijzen in een nieuwe krattenwasinstallatie in het retourcentrum Dassenveld in Halle. De gloednieuwe installatie is nu volledig operationeel: elk uur worden er 17.000 kratten gewassen, meteen weer klaar voor gebruik. Doorgaans gaan kratten vuil terug naar EPS, worden ze daar gewassen en gaan ze dan naar de leverancier die ze opnieuw vult met producten. Maar niet bij Colruyt, daar worden de kratten proper aangeboden aan de leveranciers in het geïntegreerde EPS-depot op dezelfde site.

Martine Pauwels, directeur Supply Chain Colruyt Laagste Prijzen, voegt toe: "We halen daardoor een schakel uit de keten, want zo elimineren we twee transporten: van en naar de poolhouder. Wanneer er een leverancier groenten of fruit levert, dan geven we meteen schone, lege kratten mee - klaar voor gebruik. Het uitsparen van deze twee ritten is een mooie winst op vlak van milieu en efficiëntie."

Op maat van Colruyt

De nieuwe krattenwas werd ontwikkeld door een team ingenieurs van Colruyt Group en de leverancier, in overleg met EPS. De machine is volledig op maat van Colruyt en perfect afgestemd op de noden van de retailer. Frederic Gansemans van EPS: "Wij kijken tevreden terug op de totstandkoming van de wasserijcentrale, waarbij wij dankzij onze langdurige samenwerking met Colruyt konden ondersteunen met onze expertise over het wasproces."

De nieuwe krattenwas heeft tal van voordelen: er is minder stockageruimte nodig en de verhoogde efficiëntie zorgt voor lagere kosten. Daarnaast zal de nieuwe machine een stuk energie-efficiënter zijn: er wordt gebruik gemaakt van een centrifugesysteem om de kratten te drogen, wat energiezuiniger is dan warmteblazers.

Door de automatisatie zijn er minder werkkrachten nodig, 9 mensen per shift. Martine Pauwels verduidelijkt: "Iedereen houdt zijn of haar job. Medewerkers van de nieuwe machine worden opgeleid, takenpakketten zullen verschuiven en sommige collega’s krijgen een nieuwe werkpost: we zorgen zo voor meer polyvalentie op de werkvloer."

Waterzuivering

Om elk uur de 17.000 kratten te wassen verbruikt de machine 12.000 liter water, waarvan zoveel mogelijk water wordt hergebruikt. Bovendien zal Colruyt binnenkort al het water die de krattenwasmachine verbruikt zuiveren met een eigen waterzuiveringsinstallatie. En die installatie zal meteen ook het water van de volledige site en twee omringende sites zuiveren. De installatie zal ten laatste begin volgend jaar operationeel zijn.


Via deze link kunt u de afbeeldingen downloaden.

Indien u bijkomende vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de persdienst van Colruyt Group – [email protected] / 0473 92 45 10 (NL) – 0473 82 27 15 (FR)