Trends voor de eindejaarsfeesten bij Colruyt Group

Trends voor de eindejaarsfeesten bij Colruyt Group

Woensdag 27 november 2024

Bubbels, scampi’s, kalkoen en gourmet … Klassiekers als deze zullen het ook de komende feesten goed doen, al krijgen ze steeds meer gezelschap van trendy varianten en alternatieven zoals plantaardig en alcoholvrij. Zo kan gourmet ook perfect vegetarisch en wordt er steeds vaker geklonken met alcoholvrije alternatieven. Zelf koken blijft in trek, maar mensen gaan ook vaker voor het gemak van traiteurgerechten. Zowel hobbykoks als traiteurfans vinden hun gading in de voedingswinkels van Colruyt Group. ​

Story image

Het mag iets meer zijn

Kerst en nieuwjaar zijn dé momenten waarop we onze gasten graag culinair in de watten leggen. Daarvoor kunnen klanten bij Cru bijvoorbeeld luxe zeevruchtenschotels op maat laten samenstellen, net als vleesschotels van Dierendonck of kaasschotels van affineur Van Tricht. Bio-Planet heeft dan weer biologische Zeeuwse oesters uit de Oosterschelde en Colruyt Laagste Prijzen pakt uit met rauwe kreeftenstaart, superlekker en makkelijk te eten.
​De Colruyt-winkels zien in december een sterke stijging van 40 procent in de verkoop van gerookte vis, waaronder vooral zalm, maar ook heilbot, forel en zalmforel. Klanten kiezen in december grotere kalibers scampi’s dan anders en slaan er ook veel meer van in dan gemiddeld. Vorig jaar werden er in december liefst 140 ton scampi’s verkocht, plus 45 ton garnalen, telkens driekwart meer dan gemiddeld. De verkoop van lompviseieren kent in de laatste maand van het jaar zelfs een vertienvoudiging.

Little extras en Christmasanticipation

Wie het gezelschap wil trakteren op een uitzonderlijk feestmaal, hoeft trouwens niet steevast de duurste ingrediënten te kiezen. Kleine verwennerijen zoals premium sauzen, specerijen of bijgerechten, zogenaamde ‘little extras’, volstaan voor een feestelijke toets die de ‘status’ van een gerecht stevig opkrikt. Dit is vooral in trek bij millennials en Generation Z en past perfect bij de groeiende trend van de ‘hybride consument’, die kleinere luxe uitgaven combineert met dagdagelijkse budgetvriendelijke aankopen. Deze consument gaat ook graag mee in ‘Christmasanticipation’ of extra voorpret en verwennerij in afwachting van het grote feest. Ideaal daarvoor zijn de vele adventskalenders gevuld met mini-verzorgingsproducten of lekkernijen. Opvallende nieuwigheid is de aftelkalender van Tony Chocolonely, waarvan de opbrengst de cacaoboeren een eerlijk inkomen bezorgt.

Groenten en fruit op het voorplan

Colruyt Group merkt dat klanten almaar vaker plantaardig eten, een trend die zich iets meer doorzet in Vlaanderen dan in Wallonië en sterker in de stad dan op het platteland. Logisch dus dat ook in de feestmenu’s groenten een prominentere rol krijgen of zelfs als centerpiece figureren. Een absolute klassieker op de feestdis is witloof, waarvan de verkoop in december makkelijk met een kwart toeneemt, ook van het vollegrondwitloof met zijn vollere smaak. In de feestmaand gaan er bij Colruyt gemiddeld ook 400 ton verse champignons de deur uit, waaronder boschampignons, portobello, shiitake en oesterzwam. Die specialere soorten winnen aan populariteit als umamirijk alternatief voor vlees of vis. Echt feestelijk en nieuw in het assortiment is de eryngii of koningsoesterzwam, een stevige paddenstoel die zich makkelijk laat grillen en bakken. Alle champignons winnen sowieso een populariteit, enerzijds als veelzijdige groenten en natuurlijk ook als perfect alternatief voor vlees, wat zich vertaalt in de trend van ‘shroomboom’.
​In de feestmaand worden er dubbel zoveel verse kruiden verkocht en doen ook de minigroenten het traditioneel goed. Denk aan kers- of snoeptomaatjes, fijnproeverswitloof, mini bloemkool of gekleurde wortelen, fijn van smaak en ideaal voor een kleurrijk garnituur. Gerechten krijgen ook makkelijk een feestelijke toets met wat gemengde kiemen, eetbare vioolbloemetjes en exotische vruchten zoals ananaskers, pitaja of granaatappels. Verse vijgen passen prima bij gevarieerde (kaas)schotels en veenbessen blijven geliefd in sausen of als compote bij wild- en gevogeltegerechten. In december vorig jaar gingen er bij Colruyt bijna 18 ton verse veenbessen de deur uit.

Van porco tonatto tot plantaardig

Voor het feest pakken we graag uit met een nieuw recept, een verrassende combinatie of presentatie, al dan niet geïnspireerd door trendy chefs zoals Ottolenghi. Handig daarbij zijn nieuwe producten die het beste van twee werelden verenigen. Denk bijvoorbeeld aan nostalgische smaken met aangepaste receptuur of in een nieuw jasje, zoals een suikerarme of een driehoekige versie van de klassieke ijsstronk. Of aan varianten zoals de porco tonatto van Colruyt: een alternatief met varkensvlees voor de klassieke vitello tonatto met kalfsvlees.
​We zien ook almaar meer plantaardige alternatieven voor de klassieke garnaal- of kaaskroketten. Zo zijn er kroketjes en aperitiefballetjes met oesterzwammen (van Just.) en zeewier (van Nomet) bij Bio-Planet, dat nog veel meer plantaardige nieuwigheden in petto heeft. Wat dacht je van een vegan truffelaromapaté op basis van erwteneiwit en vegan kaasfondu op basis van gefermenteerde cashewnoten? Of koninginnenhapje met seitan fritti en zelfs plantaardige alternatieven voor chocomousse of camembert? Bio-Planet wil overigens iedereen fijne feesten bezorgen, ook mensen met specifieke voedingsvoorkeuren of noden. Ze vinden er dan ook aangepaste receptinspiratie en tal van plantaardige, lactosevrije, glutenvrije, suikervrije en alcoholvrije producten.

Festive shareables

In tijden waarin veel mensen aangeven dat ze eenzaam zijn, is het hartverwarmend om samen een feest voor te bereiden, te koken en aan tafel te schuiven. Wie het gevoel van verbinding extra wil stimuleren, kiest best een menu met feestelijke maar kleine, deelbare en toegankelijke gerechtjes en snacks. Bovendien is het zo ook makkelijker om voor ieder wat wils op tafel te zetten: vlees, vis, veggie of vegan. Denk bij het aperitief aan (bladerdeeg)hapjes uit de oven, visschelpjes, kroketjes, krokante garnalen, gyoza enzovoort. De laatste 14 dagen van het jaar verkoopt Colruyt meer dan 600.000 verpakkingen ovenhapjes, waarvan twee derde in Vlaanderen.

Aan tafel zorgt gourmet altijd voor sfeer en blijft dan ook een absolute feesttopper, zeker met de jaarwisseling. De Colruyt-beenhouwerij biedt ook nu weer complete vlees- en gevogeltepakketten in verschillende prijsklassen aan. Alle componenten zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar, ideaal om een gourmetschotel naar eigen smaak samen te stellen. Vooral de gevarieerde vleesschotels zijn heel erg in trek: in december 2023 werd er bij Colruyt zowat 250 ton vleesgourmet gekocht. Daarnaast zijn ook de gourmet met vis en de vegetarische gourmet in opmars. ​
​Een andere sfeermaker is natuurlijk raclette, waarvan de bereiding aan tafel gezelligheid creëert en mensen samenbrengt. In de tweede helft van december realiseert Colruyt ruim een kwart van zijn hele jaarverkoop in raclette. Dit hartige kaasgerecht is het populairst in Wallonië en Brussel, waar het verkoopvolume het dubbele bedraagt van dat in Vlaanderen.
​Een leuk dessert om te delen ten slotte is Terry’s Chocolate Orange, een chocoladebol in de vorm van een sinaasappel, die je met een tik op tafel in partjes uiteen laat vallen. Heel populair over het Kanaal en exclusief verkrijgbaar bij Colruyt Group!

Lekker en gemakkelijk

Wie tijdens de feesten niet constant in de keuken maar maximaal bij de gasten wil zijn, vindt bij alle formules van Colruyt Group een ruime keuze gerechten, van budgetvriendelijk tot luxueus, kant-en-klaar, om op te warmen of met een korte bereidingstijd. Er zijn complete menu’s voor klanten die gemak vooropstellen en ook eindeloze combinatiemogelijkheden voor wie liever zelf een uniek feestmenu samenstelt. De verwachting is dat de verkoop van traiteurgerechten verder zal groeien, met toppers als aardappelgratin en -puree, maar ook wildschotels, klassieke kalkoengerechten of varkenshaasje met verschillende sausjes. Nieuwe voorgerechten bij Colruyt zijn onder meer de risotto met champignons, het scampipannetje Diabolique en de tartefine met Sint-Jacobsnoten.

1 op 3 kiest voor 0,0

Ook voor feestelijke momenten blijven alcoholarme of alcoholvrije dranken aan belang winnen. ​ Vanuit gezondheidsoogpunt gaan mensen immers steeds bewuster om met het al dan niet drinken van alcohol. Bovendien groeit vooral bij jongere mensen en gezinnen het besef dat alcohol niet nodig is om zich te amuseren. In 2023 kocht één op de drie Colruyt-klanten al eens een alcoholvrij alternatief, terwijl dat een jaar eerder maar één op vijf was. Colruyt ziet ook dat klanten steeds makkelijker meerdere soorten alcoholvrij verkennen. Wie regelmatig alcoholarm bier drinkt, zal zich sneller wagen aan een aperitief of sterke drank en omgekeerd. Daarbij zijn er wel regionale verschillen. Zo groeide de consumptie van non-alcoholische wijn in ons land in 2023 met meer dan 30%, maar was die groei opvallend sterker in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel.

Net als hun alcoholhoudende varianten zijn de alcoholarme bubbels erg in trek tijdens de eindejaarperiode. In december 2023 werden er liefst 60% meer van verkocht dan in december 2022. Nieuw bij Bio-Planet is de sprankelende Opia Chardonnay uit Zuid-Frankrijk, terwijl Colruyt enkele mooie ciders van Gran Baron, Freixenet en Stassen aanbiedt. Ook de verkoop van alcoholvrije wijn en aperitieven zoals vermouth, gin en zelfs tequila gaat er met eindejaar makkelijk met een vijfde op vooruit. Nieuw bij Okay zijn aperitiefdrankjes om te mixen en kant-en-klare cocktails van het Belgische merk Odett en van de Deense fabrikant Ish.
​De alcoholvrije en alcoholarme bieren scoren het hele jaar door goed. Colruyt zag de verkoop ervan over het jaar 2023 stijgen met meer dan een vijfde en biedt vandaag meer dan dertig soorten aan, van pilsjes en dorstlessers tot genietbieren. Ten slotte zijn de meer verfijnde of complexere bruisende frisdranken tegenwoordig heel trending en zullen ze ook met eindejaar veel gedronken worden. Nieuw in dit assortiment zijn onder meer Fevertree gemberbier in blik, naast de energiedrankjes van Crazy Tiger en Bomba.

Feestelijke dranken: Oost-Vlaanderen op kop

Wie feest zegt, die zegt bubbels, en dan denken we natuurlijk aan champagne. De feestdrank bij uitstek gaat met eindejaar zowat acht keer meer over de toonbank dan in een gemiddelde maand. Opvallend: van alle Vlaamse provincies consumeert Oost-Vlaanderen de meeste champagne, terwijl in Wallonië de provincie Henegouwen de kroon spant. Champagne kent in de feestperiode dan wel de grootste boom, de overige mousserende wijnen blijven in volume liefst negen keer groter dan champagne. Zo is Spaanse cava de jongste jaren goed voor dik de helft van alle verkochte bubbels in ons land. Alle Belgen samen slaan er met eindejaar zowat een miljoen liter van in. Nieuw bij Colruyt dit jaar is de Cava Rambla Brut, ideaal als aperitief. De Italiaanse prosecco volgt op respectabele afstand, maar doet het nu al enkele jaren telkens iets beter, vooral in het Franstalige landsgedeelte.

​Een andere vaste waarde aan de feesttafel is uiteraard wijn. Daarin neemt het aandeel van de nieuwe wereld verder toe, terwijl dat van Frankrijk daalt maar nog altijd 40% uitmaakt van alle verkochte wijn in ons land. Wat regionaal opvalt is dat de Vlaming tijdens de feestdagen in verhouding meer witte wijn ontkurkt, terwijl de Waalse liefhebber het ook dan vaker bij rood houdt.

Bierliefhebbers vinden nu bij Colruyt tal van tijdelijke, exclusieve producten, zoals het trappistenbier La Trappe Dubbel, een unieke samenwerking tussen drie brouwerijen. Of de winter- en kerstbieren van bijvoorbeeld Troubadour, Rochehaut en Bon Secours, in flessen van 75 cl altijd mooi om geven. Opvallende nieuwigheid bij de bierboxen is een set van zes blonde Belgische bieren met een laag alcoholgehalte.
​Eindejaar is ten slotte ook het topseizoen voor de verkoop van aperitieven en sterkedranken, met bij Colruyt liefst 1,4 miljoen verkochte liter in december alleen. Daarbij vallen de Belgische sterke dranken almaar meer in de smaak, waaronder een mooie selectie exclusieve gins en single malt whisky’s.

Voorbereidingen voor eindejaar starten in … januari

  • De voorbereidingen voor de feestdagen starten steeds een jaar op voorhand met een analyse van de resultaten van het afgelopen jaar: hoe is het verlopen, wat waren de hoogtepunten, zijn er lessons learned? Van januari tot maart analyseren onze productgroepmanagers (verantwoordelijken voor overkoepelende productgroepen als drank) de gegevens van het voorgaande jaar om de trends en het assortiment te bepalen samen met de aankopers en de marketingafdeling.
  • We werken met een multidisciplinair team op assortiment, marketingcampagne en lokalisatie. Daarbovenop voert de klantenservice een seizoensgebonden evaluatie uit.
  • In het voorjaar beginnen de aankopers met het zoeken naar de producten die voor het eindejaarsassortiment werden bepaald. Hierbij houden ze rekening met prijs en smaak. Daarbovenop hebben producten voor het eindejaar een speciale verpakking of grotere voorraden nodig. Dit vraagt wat meer opvolging van de aankopers. De aankoop van huismerkproducten vereist een andere aanpak dan die van nationale merken en start iets vroeger.
  • In november ontvangen de winkels hun leveringen geleidelijk aan. We geven prioriteit aan de producten die het langst houdbaar zijn. Sommige artikelen komen eerder zodat klanten ze al voor de feestdagen kunnen ontdekken. Dit helpt om de voorraden beter te beheren en drukte in de winkel te vermijden. Daarnaast biedt het meer comfort aan klanten in de drukke periode.
  • Om de producten tijdig in de winkels te krijgen, wordt het transport flink opgeschaald. Er zijn maar liefst 50 extra chauffeurs ingezet voor de eindejaarsperiode. Uitbreiding ritten: elke dag rijden er zo’n 1000 ritten, wat neerkomt op ongeveer 200 ritten meer per dag dan normaal.
  • Om de grote volumes te kunnen verwerken doen we traditiegewijs beroep op medewerkers van de centrale diensten die worden uitgenodigd om een paar dagen in de winkels te komen werken. Zo kunnen we de klant ook tijdens de eindejaarsperiode ontvangen en helpen bij hun inkopen.
  • Het is dus belangrijk dat elke medewerker weet wat het einde van het jaar bij Colruyt Laagste Prijzen inhoudt en goed geïnformeerd is om de klant zo goed mogelijk te helpen: welke boodschap willen we overbrengen aan de klant, wat is het assortiment, etc. Daarnaast krijgt elk filiaal de vraag op een proeverij te organiseren voor het personeel zodat zij het eindejaarsassortiment zelf kunnen leren kennen. Een proeverijgids en video zorgen voor extra informatie.
  • Het marketingproces van de eindejaarsproducten:
    • Midden november wordt het eerste deel van het marketingmateriaal opgezet in de winkels. Hiermee moedigen we klanten aan om alvast aan hun eindejaarsinkopen te beginnen. Het eindejaarsassortiment is eveneens beschikbaar op de website.
    • Eind november/begin december worden er verschillende decoraties en vlaggen in de winkels opgezet. Klanten ontvangen per post een eindejaarsgids met recepten voor elk wat wils. Deze gids is ook te vinden in de winkel aan de kassa.