Tegen eind 2019 alleen nog elektronische prijsetiketten in alle Colruyt-winkels

Tegen eind 2019 worden de papieren prijsetiketten in alle 240 Colruyt-winkels in België en Luxemburg vervangen door elektronische prijsetiketten waarmee Colruyt Laagste Prijzen nog sneller kan reageren op prijsaanpassingen. De nieuwe etiketten zijn bovendien uitgerust met een technologie om contactloos informatie uit te wisselen. Daarmee wil de retailer in de toekomst nog beter communiceren met zijn klanten. Colruyt investeert de laatste jaren veel in digitale innovatie en kiest daarbij bewust voor duurzame systemen. Het elektronische prijsetiket is niet alleen energiezuinig, Colruyt bespaart er ook 75 miljoen papieren etiketten per jaar en transportkosten mee uit. Een besparing die de supermarkt opnieuw investeert in zijn laagsteprijzenstrategie. Colruyt Zottegem is de eerste winkel die uitgerust wordt met de nieuwe prijsetiketten.

Vrijdag 22 maart 2019

Nog sneller reageren op prijsaanpassingen

Elektronische prijsetiketten zijn niet nieuw in de retailsector, maar Colruyt wachtte bewust tot er een betaalbaar en duurzaam systeem op de markt kwam, dat toekomstmogelijkheden biedt op vlak van digitale innovatie en tegelijkertijd het prijsbeleid van de retailer duidelijk weergeeft. Christophe Dehandschutter, directeur Verkoop van Colruyt, legt uit: “Colruyt is een prijsvolger. We passen dus meerdere keren per dag prijzen aan als reactie op concurrenten. Die prijsaanpassingen gebeuren vandaag nog manueel. Door de digitalisering ervan zal Colruyt nu nog sneller kunnen reageren op onverwachte prijsaanpassingen. Bovendien krijgen de winkelmedewerkers meer tijd voor hun kerntaken, zoals het verkoopsklaar maken van de winkel en onze klanten helpen bij hun boodschappen.

Nieuwe stap richting digitale innovatie

Colruyt kiest bewust voor elektronische prijsetiketten die uitgerust zijn met extra troeven zoals ledlichtjes en vooral de innovatieve Near Field Communication-technologie (NFC). “Bij Colruyt willen we de band tussen de fysieke winkel en de online beleving van klanten sterker maken. We willen dus meer en meer in verbinding gaan met onze klanten om het winkelen voor hen nog efficiënter te maken. Daarom volgen we digitale ontwikkelingen op de voet. Sinds 2016 hebben we bijvoorbeeld de MyColruyt-app en sinds begin dit jaar testen we ingesproken boodschappenlijstjes uit via Google Assistant. Met de nieuwe technologie achter onze prijsetiketten zetten we opnieuw een stap richting meer digitale innovatie, want nu kunnen we productinfo uitwisselen tussen de etiketten en onze app”, zegt Christophe Dehandschutter.

Dankzij de NFC-technologie kan Colruyt draadloos informatie uitwisselen tussen twee toestellen die zich dicht bij elkaar bevinden. “Het is een technologie met heel wat mogelijkheden. Als klanten bijvoorbeeld hun smartphone tegen het prijsetiket van een wijn houden, dan kunnen we via de MyColruyt-app contactloos productinfo doorgeven, zoals bij welk gerecht de wijn past. Onze elektronische prijsetiketten zijn ook uitgerust met ledlichtjes die kunnen oplichten. Dat kan in de toekomst het rondhalen van Collect&Go-reservaties efficiënter maken”,  gaat Christophe Dehandschutter verder.

90 ton papier uitgespaard

Colruyt verkleint ook zijn ecologische voetafdruk dankzij die digitale innovatie. Per jaar werden er 75 miljoen prijsetiketten afgeprint. Door die te digitaliseren bespaart de retailer op jaarbasis ongeveer 90 ton papier. Ook de transportkosten worden gedrukt, want de etiketten moeten niet meer mee met de vrachtwagens naar de winkels. Bovendien is de technologie achter de nieuwe prijsetiketten heel energiezuinig, omdat ze alleen stroom verbruiken wanneer er een prijswijziging wordt doorgestuurd. Christophe Dehandschutter: “We hebben bewust gewacht tot we een systeem vonden dat duurzaam is op verschillende niveaus. En alles wat we besparen op vlak van papier, transport en energie investeren we vanzelfsprekend in onze laagste prijzen.”

Uitgebreid getest, met input van klanten: de primeur is voor Colruyt Zottegem

De nieuwe prijsetiketten werden vooraf getest in 4 Colruyt-winkels: Zottegem, Avelgem, Merelbeke en Haaltert. Tijdens die uitgebreide testperiode organiseerde Colruyt een klantenonderzoek, waarin klanten vooral vroegen naar een groter formaat voor een betere leesbaarheid. Die suggestie heeft Colruyt meegenomen in zijn eindbeslissing. De 4 testwinkels worden als eerste met de definitief gekozen prijsetiketten uitgerust. Colruyt Zottegem krijgt de primeur. De rest van de Colruyt-winkels wordt aangepakt vanaf mei dit jaar, zodat alle winkels in België tegen het einde van 2019 uitgerust zijn met elektronische prijsetiketten. Daarna is Colruyt Luxemburg aan de beurt.

Opleiding door collega’s: unieke aanpak

Colruyt zet al zijn diensten in om de digitale innovatie op korte termijn te realiseren, van IT tot werkvereenvoudiging, wat toch een uitzonderlijke aanpak is. De technici van Colruyt bereiden alles voor, daarna nemen de winkelmedewerkers het over. Daarom wordt er per winkel een medewerker afgevaardigd die samen met alle andere afgevaardigden uit de regio een opleiding krijgt om zijn of haar collega’s tijdens de omschakeling te begeleiden. De omschakeling naar elektronische prijsetiketten neemt ongeveer 1 week per winkel in beslag en zal gebeuren tijdens de openingsuren. Op die manier wil de supermarkt op 6 maanden tijd de volledige uitrol realiseren.

Download hier uw foto’s.