Spar Colruyt Group investeert samen met klanten in AED-toestellen

Van 5 maart tot 1 april kunnen klanten van Spar Aalter, Spar Denderwindeke, Spar Gembloux en Spar Wijgmaal via crowdfunding bijdragen aan de aankoop van een AED-toestel voor hun winkel. De AED-toestellen worden aan de buitenzijde van de winkel geplaatst. Zo zijn ze dag en nacht toegankelijk voor alle buurtbewoners, 7 dagen per week. Na de testperiode in deze vier winkels wordt de actie mogelijk herhaald in andere winkels van Spar Colruyt Group in België.

Dinsdag 3 maart 2020

Inzamelactie voor een levensreddend AED-toestel

In België krijgen jaarlijks ongeveer 9.000 mensen te maken met een plotse hartstilstand, waarvan 17 tot 30 % op een openbare plaats. (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, 2017) Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) door toevallige omstaanders vergroot de overlevingskans van het slachtoffer. Daarom investeren vier Spar-winkels elk in een AED-toestel dat permanent beschikbaar zal zijn voor iedereen.

De zelfstandige ondernemer van de Spar-winkel financiert de helft van het aankoopbedrag van het AED-toestel. Voor de andere helft rekent Spar op de steun van zijn klanten. Spar Aalter, Spar Denderwindeke, Spar Gembloux en Spar Wijgmaal bijten de spits af met een inzamelactie van donderdag 5 maart tot woensdag 1 april. In deze vier gemeenten zal het AED-toestel geplaatst worden in april. Na evaluatie van de test wordt de actie mogelijk herhaald in andere Spar-winkels in België.

Crowdfunding via microdonaties

Spar-klanten kunnen op twee manieren bijdragen aan de aankoop van het AED-toestel. Ze kunnen hun kassaticket afronden naar de eerstvolgende euro. Een kassaticket van 10,12 euro wordt in dat geval afgerond naar 11 euro. De klant doet dan een gift van 88 eurocent. Een klant kan er ook voor kiezen 1, 2 ,3 of 5 euro te doneren. Als er tijdens de actieperiode meer dan het nodige bedrag wordt ingezameld, schenkt Spar het teveel aan het lokale Rode Kruis. 

Supermarkt met een hart voor de buurt

“De inspiratie voor deze actie haalden we bij Spar Ierland, waar een gelijkaardig initiatief een groot succes was”, vertelt Guido Soret, verkoopdirecteur Spar Colruyt Group België. “Spar is een echte buurtsupermarkt. Iedere zelfstandige ondernemer tracht op zijn manier een sterk ankerpunt te zijn in zijn gemeente, een ontmoetingsplaats in de buurt. We zijn ervan overtuigd dat we onze klanten warm kunnen maken om samen met ons een inspanning te doen voor dit initiatief waarbij de hele buurt baat heeft. Door zelf de helft van het aankoopbedrag van het AED-toestel te financieren, geeft de zelfstandige ondernemer iets terug aan zijn klanten.”

Kris Borloo, zelfstandig ondernemer van Spar Denderwindeke, stelde zich vol enthousiasme kandidaat als testwinkel voor de actie. “Als buurtsupermarkt steunen we uiteenlopende lokale initiatieven. Een plotse hartstilstand kan iedereen overkomen. Door samen met onze klanten te investeren in een AED-toestel, kunnen we levens redden in onze buurt. Ik betaal dan ook graag de helft van het aankoopbedrag. Bovendien zal het Rode Kruis van Ninove op de parking van onze winkel uitleg geven over de actie en hoe je een AED-toestel gebruikt. Zo zijn we goed voorbereid als het ooit nodig zou zijn.”
​