Solucious opent grootste publiek laadplein in Klein-Brabant

Solucious opent grootste publiek laadplein in Klein-Brabant

Laadplein op site in Bornem doorlopend beschikbaar voor de buurt, omwonenden en bezoekers

Dinsdag 11 juli 2023

Solucious, het foodservicebedrijf van Colruyt Group, opent op haar site in Bornem het grootste publiek beschikbare laadplein van Klein-Brabant. DATS 24, de brandstoffen- en energieleverancier van Virya Energy (energieholding van Colruyt Group), bouwde een laadplein met 26 AC laadpunten (22 KW– reguliere laadsnelheid). In augustus 2023 komt daar nog een DC snellader van 60 KW bij. Opmerkelijk is het publieke karakter: het laadplein zal doorlopend beschikbaar zijn voor de buurt, omwonenden en bezoekers.

Solucious zette recent een eerste belangrijke stap in duurzaam transport door vijf volledig elektrische koelvrachtwagens in gebruik te nemen. De opening van dit laadplein is een verdere stap binnen de ambities van Solucious rond duurzame, schone mobiliteit. Yves Vandenbrande, Divisiemanager bij Solucious: “Het klopt dat we sterk inzetten op elektrificatie van onze supply chain, bijvoorbeeld met vijf volledige elektrische koelwagens voor belevering van onze professionele klanten. Het laadplein op onze parking is daarnaast een duidelijk signaal dat we ook op vlak van onze medewerkersmobiliteit de transitie inzetten richting proper en uitstootvrij rijden.”

Laadplein meerwaarde voor de buurt

De parking van Solucious, aan de achterzijde van het gebouw langs de Rijksweg te Bornem (N16), wordt soms al gebruikt door bezoekers van lokale evenementen zoals de Dodentocht, de zomerhappenings in Breeven en evenementen aan het Kasteel d’Ursel. Deze nieuwe laadinfrastructuur maakt dit voortaan heel interessant voor wie elektrisch rijdt. “Dit laadplein hebben we in eerste instantie gebouwd voor onze medewerkers en bezoekers. We beseffen tegelijkertijd dat het laadplein een troef kan zijn voor de buurt en de vele evenementen hier in Bornem. Vandaar dat we buren en bezoekers van evenementen graag uitnodigen om er ook gebruik van te maken”, vult Vandenbrande aan.

Klaar voor de toekomst

De laadpalen werden geplaatst door DATS 24, die de laadpalen ook voedt met 100 % groene, lokale energie. “Gezien elke AC-laadpaal voorzien is van 2 laadpunten is er vandaag ruimte om 26 voertuigen gelijktijdig op te laden. Daarnaast plaatsen we deze zomer ook nog een snellader”, vertelt Jonas Cautaerts, eindverantwoordelijke voor elektrische voertuigen bij DATS 24. “We gaan ervan uit dat dit laadplein veelvuldig gebruikt zal worden door omwonenden en bij lokale evenementen. We volgen het gebruik en de laadbehoefte ook op. Als dit nodig zou blijken, is alles voorzien om de capaciteit van het laadplein snel te verdubbelen naar 52 laadpunten”, aldus Cautaerts.

Zoals dat gangbaar is, voorzien de gebruikers zelf in hun laadkabel. Betalen kan met een DATS 24-laadpas of -app aan 0,45 €/kWh. Die prijs is lager dan wanneer ze een app of laadpas gebruiken van een andere aanbieder. Het laadplein vertegenwoordigt een investeringskost van meer dan de €200.000. Tot slot, dit laadplein werd gerealiseerd binnen de Clean Power for Transport oproep 2022 en met de steun van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

Het laadplein bevindt zich op de parking van Solucious aan de achterzijde van het gebouw, ter hoogte van de Woestijnstraat (inrijden via de Schoonaardestraat en pijl 'DATS 24' volgen).