Colruyt Group zet volgende stappen naar zero-emissietransport

Colruyt Group zet volgende stappen naar zero-emissietransport

Nieuwe 100% elektrische voertuigen in gebruik: 44-ton truck en 5 gekoelde vrachtwagens

Vrijdag 5 mei 2023

Eind vorig jaar kondigde Colruyt Group haar nieuwste klimaatambitie aan: tegen 2035 zal de retailgroep al haar goederentransport zero-emissie organiseren. Zowel voor eigen transport van en naar de winkels, als de distributiecentra via leveranciers. Die ambitie wordt nu alsmaar concreter. Colruyt Group zal dit voorjaar namelijk een 44-ton elektrische truck en 5 elektrische gekoelde vrachtwagens in gebruik nemen. Het project kwam tot stand met de steun van VLAIO. De ingebruikname van deze voertuigen vervult meteen ook de belofte die Colruyt Group deed binnen de Brusselse Green Deal ‘Emissiearme stadslogistiek’.

Nieuwe lading aan batterij-elektrische voertuigen

Per dag rijden tot wel 700 chauffeurs in totaal gemiddeld 200.000 kilometer voor Colruyt Group. In november 2022 sprak het bedrijf de ambitie uit om al die kilometers zero-emissie te maken tegen 2035. Zowel voertuigen op groene waterstof als batterij-elektrische voertuigen op groene elektriciteit worden de norm. Het geloof in beide technologieën is sterk. En dankzij de aanvullende expertise van Virya Energy en DATS 24 op gebied van energieproductie en infrastructuur, is Colruyt Group er zeker van dat het haar ambitie zal waarmaken.

Dit voorjaar worden de volgende stappen gezet op vlak van elektrisch rijden. Colruyt Group zal een 44-ton elektrische truck in gebruik nemen, waarmee het bedrijf stille leveringen kan doen. Daarnaast investeerde Solucious, de online voedingsgroothandel van Colruyt Group, eind vorig jaar als eerste foodservicebedrijf van België in vijf elektrische, gekoelde vrachtwagens. Alle voertuigen zullen de komende weken de baan op gaan, een belangrijke stap richting het doel van 2035. Frederik Muylaert, divisiemanager transport bij Colruyt Group: “Een half jaar na de aankondiging van onze ambitie zijn onze inspanningen al zichtbaar op de baan en daar zijn we natuurlijk trots op. We hopen met de ingebruikname van deze elektrische vrachtwagens een inspiratie te vormen voor de rest van de sector. We voorzien zelf de nodige laadpunten, maar hopen dat door met deze voertuigen de baan op te gaan, we ook de nood aan meer publieke laadinfrastructuur duidelijk maken. We geloven sterk in een ecosysteem met al onze partners en de overheid waarin we samen een zero-emissietoekomst mogelijk kunnen maken.”

Brusselse Green Deal belofte tegen 2025 nu al waargemaakt

De ingebruikname van de elektrische voertuigen is een concreet bewijs dat Colruyt Group stappen onderneemt binnen de Brusselse Green Deal ‘Emissiearme stadslogistiek’, die op 19 april 2023 werd ondertekend. Het Brusselse project streeft ernaar om de overgang te maken naar een emissiearme mobiliteit. Tegen 2025 worden er concrete acties verwacht van de ondertekenende organisaties, waar Colruyt Group nu al van start is gegaan. De belofte van Colruyt Group omvat enerzijds het pilootproject waarin de 44-ton vrachtwagen zal leveren aan Colruyt Laagste Prijzen winkels in Brussel. Anderzijds behoort ook de aankoop van de vijf elektrische en gekoelde Solucious vrachtwagens tot de deal. Een belofte die Colruyt Group dus nu al van haar lijst aan actiepunten kan schrappen.

Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid is tevreden over de acties die Colruyt Group neemt: “Luchtkwaliteit is een belangrijke prioriteit voor de Brusselse regering, en de transportsector kan op dat vlak een groot verschil maken. Emissiearme logistiek is een cruciale hefboom om de luchtvervuiling in de stad te bestrijden: goed voor de economie, goed voor de luchtkwaliteit, goed voor de Brusselaars. Een aantal bedrijven, zoals Colruyt Group, speelt daarin een voortrekkersrol, en dat is heel fijn. Door samen te werken kunnen we echt iets aan doen aan de luchtkwaliteit in en rond de stad.”

Innovatieve voertuigen in duurzame samenwerking met Volvo en Scania

Om de geschikte zero-emissievoertuigen te voorzien, vond Colruyt Group een waardevolle partner in twee leveranciers waarmee het al jaren samenwerkt: Scania en Volvo. Volvo leverde een Volvo FM Electric 44-ton truck aan, alsook drie Volvo FE Electric gekoelde bakwagens. Scania voorzag twee Scania P230 gekoelde bakwagens. ​

De 44-ton elektrische truck zal worden ingezet voor de verdeling van goederen tussen de distributiecentra en de winkels van Colruyt Group in België. De Volvo FM Electric is naast zero-emissie, ook stiller dan zijn tegenhangers met een verbrandingsmotor. Om de truck te laden is op het distributiecentrum Dassenveld van Colruyt Group een volledig nieuwe laadinfrastructuur voorzien met snelladers. De bedoeling is om met deze truck waardevolle testen in reële omstandigheden te organiseren. Zo kan Colruyt Group de nodige inzichten verwerven om in de toekomst meer van deze voertuigen te gaan inzetten, zich hierop efficiënt te organiseren en ook partners hierin te inspireren.

De gekoelde vrachtwagens zijn dan weer aangekocht om in te zetten voor Solucious. Ze werden door de firma Gradius voorzien van hun koelinstallatie (eveneens 100% elektrisch aangedreven), geïsoleerde kast en een laadlift. Het is een innovatief project om dit voor het eerst op elektrische wagens te voorzien. De vrachtwagens rijden bovendien op basis van 100 % groene elektriciteit die lokaal door Colruyt Group wordt opgewekt aan de hand van PV-installaties en windturbines op het distributiecentrum Laekebeek. De bedoeling is om met deze vrachtwagens de professionele klanten van Solucious te bevoorraden, zoals ziekenhuizen, horecazaken en bedrijven in de Brusselse binnenstad. De trucks zijn bovenop zero-emissie ook heel wat stiller dan hun tegenhangers met een door diesel aangedreven koelinstallatie en zijn daardoor een aanzienlijke verbetering voor stedelijke bevoorrading. Solucious zal met de ingebruikname vooral testen welke impact het elektrisch verbruik van de koeling heeft op de actieradius van de voertuigen en welke impact de oplaadtijden hebben op het flexibel inzetten van de vrachtwagens.

Volvo en Scania reageren positief op hun bijdrage aan het zero-emissietransportplan van Colruyt Group. “We zijn verheugd om samen met Colruyt Group duurzame transportoplossingen te mogen ontwikkelen en testen", zegt Frank Kimpe, Managing Director van Volvo Trucks Belgium. "Zowel de Volvo FM Electric als de drie FE Electric koelvrachtwagens zijn een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van zero-emissietransport in België. Samen met partners zoals Colruyt Group met een duidelijke visie met betrekking tot duurzaamheid, creëren we een impact. Het is aan ons allemaal samen om de uitdaging waar we voor staan aan te gaan."

Stef Holemans, Sales Director van Scania Belgium voegt toe: "Het partnership met Colruyt Group bestaat al vele jaren en het is deze relatie die ons het vertrouwen geeft om dit project mee waar te maken. De transitie richting een duurzame toekomst van de transportsector is in volle gang. We zijn ervan overtuigd dat onze brede technologische oplossingen zullen bijdragen aan deze toekomst en we hopen dat andere retailers dit voorbeeld kunnen volgen."