Samen met nieuwe coöperatie versterkt Colruyt Group engagement voor meer diervriendelijk gekweekte "Kip van Eigen Bodem"

Samen met nieuwe coöperatie versterkt Colruyt Group engagement voor meer diervriendelijk gekweekte "Kip van Eigen Bodem"

 

Colruyt Laagste Prijzen en Okay lanceerden zo’n vier jaar geleden het engagement tot een duurzaamer assortiment kippenvlees waarbij de dieren een beter welzijn kennen volgens de Better Chicken Commitment (BCC) criteria. Door vanaf nu de naam 'Kip van Eigen Bodem' op de verpakking van dit assortiment te plaatsen, wil Colruyt Group naar klanten toe benadrukken dat het gaat over een lokaal product dat het resultaat is van de samenwerking binnen een Belgische keten. Want als kers op de ‘taart van eigen bodem’, verenigden een 15-tal Belgische kippenkwekers zich in een coöperatie, met als doel samen deze kippen met een beter welzijn te kweken. Colruyt Group ziet zich hierdoor gesterkt in de ingeslagen weg, als één van de trekkers binnen het Belgische BCC-verhaal, dat volop voor verduurzaming van dit assortiment gaat.

“Kip van Eigen Bodem” op verpakking: met nadruk op lokale karakter

Colruyt Group wil ook in de toekomst blijven gaan voor meer dierenwelzijn voor de standaard vleeskippen in de rekken van Colruyt en Okay en bij zelfstandig ondernemers van Spar Colruyt Group. Voor dit uitgekiend en uitgebreid kwalitatief assortiment kippenvlees werden de kippen in betere leefomstandigheden gekweekt volgens het Better Chicken Commitment (BCC). Binnen deze hogere en strengere criteria voor dierenwelzijn leven de dieren langer en in betere ​ leefomstandigheden (meer ruimte, natuurlijk daglicht en dergelijke meer)*.

Daarnaast ging Colruyt Group nog een stap verder, door te kiezen voor een techniek waarbij de kuikens rechtstreeks in de stallen geboren worden. De methode heeft twee voordelen: de kuikens hoeven niet meer levend vervoerd te worden, wat de stress aanzienlijk vermindert. De onmiddellijke toegang tot water en voedsel bevordert daarnaast de darmgezondheid. De combinatie van deze nieuwe normen leverde uitzonderlijk positieve resultaten op wat betreft de gezondheid van de dieren.

Vandaag beantwoordt 30% van het standaard kippenassortiment bij Colruyt, Okay en Spar Colruyt Group aan deze strenge criteria, en het assortiment blijft het goed doen bij de klanten. Om het lokale karakter extra te benadrukken en het assortiment extra herkenbaar te maken voor de klant, krijgen de verpakkingen een nieuwe benaming: “Kip van Eigen Bodem”. Na jaren pionierswerk, waaronder het mee opzetten van de keten, houdt de retailer verder vast aan de doelstelling om alle klassieke standaardkippen die verkocht worden in de beenhouwerijen van Colruyt, en de diepvrieskippen van het huismerk Boni, op termijn te laten voldoen aan de strenge criteria van het Better Chicken Commitment

Gunther Uyttenhove, Directeur Colruyt Group Fine Food en eindverantwoordelijk voor het landbouwbeleid van Colruyt Group, voegt toe: “We zijn de trekker in de markt voor deze kip met hoger dierenwelzijn. We bevestigen onze overtuiging door aan de kar te blijven trekken en geven het concept nu inhoudelijk nog meer invulling met dit uitgesprokener lokale accent. De oprichting van de coöperatie van Belgische kippenkwekers die samen volgens de BCC-criteria werken, zorgt voor een bevestiging van de ingeslagen weg en is een hoopgevend signaal voor de sector. We merken evenwel dat de evolutie minder snel gaat dan we hadden verwacht, en we blijven de trends opvolgen die bepalend zullen zijn voor de verdere uitrol naar de toekomst”.

Belangrijk signaal: coöperatie kippenkwekers die gaan voor beter dierenwelzijn

Vanuit het geloof in het concept en binnen de langetermijnsamenwerking en engagementen die ze hebben met Colruyt Group, verenigden een 15tal kwekers zich recent in een coöperatie om op de lange termijn samen te werken. Ze gingen uitgebreid in gesprek en zullen met veel enthousiasme samen inzetten op die betere leefomstandigheden voor hun kippen. Voorzitster van de coöperatie, Delphine Tasiaux, zegt daarover: “Ik ben echt trots om voorzitter te zijn van een unieke Belgische coöperatie. Ons verenigen in een coöperatie geeft ons als producenten de kans om samen te werken rond een gemeenschappelijk project. We kunnen ook onze kennis delen, elkaar helpen en sneller reageren. Vandaag wordt 100% van het volume van de coöperatie geproduceerd voor Colruyt Group en het is heel fijn om als coöperatie op hen te kunnen rekenen als partner."

Een belangrijke troef voor een kweker om deel uit te maken van een coöperatie, is het verkrijgen van meer toegang tot de markt. Via een coöperatie kan een groep producenten een relevant aanbod doen naar de markt en ook afspraken maken met geïnteresseerde kopers. De nieuwe coöperatie kijkt er ook naar uit om verder te groeien naar zo’n 20 kwekers, om zo erkend te kunnen worden.


* De Europese Better Chicken Commitment (BCC) hanteert hogere en strengere criteria voor dierenwelzijn dan standaardkippen. De kippen, van een trager groeiend ras, leven langer dan hun standaard soortgenoten. Hun leefomstandigheden ​ zijn verbeterd: elke kip krijgt 40% meer ruimte door een lager aantal kippen per vierkante meter. Ook genieten ze van natuurlijk daglicht en wordt hun natuurlijk gedrag ondersteund dankzij voorzieningen als zitstokken en piksubstraten.