Overzicht maatregelen Colruyt Group

Gelieve hieronder een update te vinden van de maatregelen bij Colruyt Group.

Dinsdag 17 maart 2020

1. Nieuwe maatregelen in onze voedingswinkels (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet, Spar Colruyt Group en Cru)

We volgen maximaal de aanbeveling van de overheid en viroloog Marc Van Ranst op en scharen ons achter de maatregelen zoals voorgesteld door de sectororganisatie Comeos.

Deze voorzorgsmaatregelen gaan zo snel mogelijk van kracht om de verspreiding van het coronavirus CoVid-19 maximaal in te perken.

 • We roepen onze winkelmedewerkers op om handschoenen te dragen. We sturen daarvan nu extra stocks op naar onze verschillende winkelpunten. We vragen onze winkelmedewerkers ook dat ze op regelmatige basis hun handen blijven wassen, ook al is het druk in de winkel.
 • De winkelkarren en kassa’s worden regelmatig ontsmet.
 • We roepen onze klanten op altijd minstens 1 meter of een winkelkar afstand van andere klanten en winkelmedewerkers te houden.
 • Om de afstand en veiligheid te garanderen, beperken we het aantal klanten tot 1 klant per 10 m². Per winkel kan de winkelverantwoordelijke dus beslissen om tijdelijk geen nieuwe klanten binnen te laten, afhankelijk van de drukte.
 • Onze medewerkers hoeven geen boodschappentassen meer te vullen van onze klanten, we vragen onze klanten dit zelf te doen. Ook op die manier kunnen we afstand houden.
 • We roepen onze klanten op om in de mate van het mogelijke hun boodschappen alleen te doen. Zo beperken we het aantal mensen in de winkel.
 • We vragen onze klanten zo veel mogelijk elektronisch te betalen.
 • Specifiek voor Collect&Go : Tot en met zaterdag is het plaatsen van nieuwe reservaties op Collect&Go niet meer mogelijk. De bestellingen die geplaatst werden voor deze week, worden in de mate van het mogelijke verwerkt. Indien er toch een bestelling wordt geannuleerd deze week, wordt er steeds persoonlijk contact opgenomen met de klant. Vanaf volgende week is het opnieuw, stap per stap, mogelijk om bestellingen te plaatsen. We bieden oprecht onze excuses aan voor dit ongemak. We werken zo hard we kunnen.

We roepen onze klanten op om de kalmte te bewaren en respect te hebben voor de medewerkers in de winkels. We doen er alles aan iedereen naar behoren te bedienen.

We benadrukken dat hamsteren niet nodig is. Er zijn voorraden, er is een logistieke ketting die op volle toeren draait. Onze medewerkers in de winkels doen er alles aan om de rekken zo snel mogelijk aan te vullen. We danken onze klanten voor het begrip.

2. Sluiting van onze niet-voedingswinkels (Dreamland, Dreambaby en Fiets!):

Colruyt Group heeft beslist alle fysieke winkelpunten van Dreamland, Dreambaby en Fiets! te sluiten met ingang van woensdag 18 maart 2020 en dit tot nader bericht.

 • Deze maatregel geldt ook voor de tweedhandswinkels van Newstory en de Tuin & Terras pop-ups van Dreamland.
 • De online webshops van deze drie winkelformules en Collishop blijven open. De Collishop-afhaalpunten in de winkels van Colruyt Group blijven beschikbaar.
 • Alle klanten die een geboortelijst hebben bij Dreambaby zullen gecontacteerd worden om de vervollediging en levering van hun geboortelijst te regelen.

De groep heeft deze beslissing genomen vanuit de bezorgdheid voor het welzijn van klanten en medewerkers. De groep wil door het verminderen van het aantal fysieke winkelpunten ook bijdragen in de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus.

3. Nieuwe maatregelen voor onze kantoormedewerkers

A. Telewerk toegestaan

Onze allereerste prioriteit is de gezondheid van iedereen in de maatschappij, in het bijzonder onze medewerkers, daar willen we zeer duidelijk in zijn. We hebben extra maatregelen genomen om die gezondheid mee te helpen beschermen.

We hebben een maatschappelijke rol om in voedsel te blijven voorzien en ervoor te zorgen dat de voedingsketen blijft draaien (productie, transport, logistiek, verkoop). We doen er alles aan om deze maatschappelijke rol maximaal te combineren met ons ander maatschappelijk engagement, zijnde ertoe bijdragen dat we de verspreiding van het virus maximaal helpen tegengaan. Dat blijft een evenwichtsoefening, waarbij beslissingen van uur tot uur genomen worden en voortdurend dienen bijgestuurd te worden.

Om deze operationele continuïteit te waarborgen is het absoluut noodzakelijk dat er voldoende medewerkers ter beschikking blijven in onze winkels, onze productie-ateliers, onze logistieke centra en transport. We gaan daarvoor duizenden medewerkers van de andere diensten extra nodig hebben om dit mee te realiseren.

De medewerkers van de ondersteunende diensten krijgen de mogelijkheid om van thuis te werken als hun werk dit toelaat. Deze medewerkers zullen maximaal voorzien worden van de nodige tools (zoals bijvoorbeeld VPN-connectie en laptop).

De medewerkers die geen rol hebben in het verzekeren van de continuïteit van operationeel kritische bedrijfsfuncties zullen we vragen om te komen helpen in de winkels, productie en logistiek wanneer dit nodig is. Voorbeelden van deze kritische bedrijfsfuncties zijn stockbeheer, IT-systemen, loonsverwerking en interne en externe communicatie.

Medewerkers die door de omstandigheden geen werk meer hebben, krijgen prioriteit om bij te springen in de winkels of in de logistieke keten. Het alternatief is in overleg met hun chef bekijken of het mogelijk is om verlof (familiaal, omstandigheidsverlof, ouderschapsverlof, overuren) op te nemen, of tijdelijke werkloosheid indien mogelijk.

We bekijken vandaag samen met onze medewerkers hoe we dit praktisch kunnen organiseren zodat deze nieuwe maatregen zo snel mogelijk in voege kunnen treden.

B. Maximale spreiding in de kantoorgebouwen (voor wie toch naar kantoor moet of wil komen):

Voor medewerkers die toch naar kantoor moeten of willen komen, hebben we enkele bijkomende maatregelen genomen, waarbij we focussen op maximale spreiding in onze kantoorgebouwen:

 • Oproep naar onze medewerkers om maximaal verspreid te gaan zitten in verschillende bureaus, alsook om maximaal gebruik te maken van de vergaderzalen en kantines als extra bureelruimte.
 • Gezien de uitzonderlijke omstandigheden, worden de glijdende uren uitgebreid naar de periode tussen 6u 's morgens en 22u 's avonds. We vragen elke dienst om dit in teamverband te bekijken en er flexibel mee om te gaan, zodat de continuïteit van de dienst gegarandeerd blijft en iedereen zich privé kan organiseren.
 • De openingsuren van onze kantines werden verruimd. Medewerkers kunnen er terecht van 11u. tot 15u. We vragen medewerkers ook om 1 stoel tussen te laten, elders te eten (in vergaderzaal of buiten) en om zoveel als mogelijk elektronisch te betalen.
 • Vergaderingen (zowel met internen als externen) worden zoveel als mogelijk uitgesteld (focus ligt nu op de operationele continuïteit) of vinden plaats via skype.
 • Onze regionale kantoren en shared offices blijven beschikbaar voor onze medewerkers. We roepen hen op om daar maximaal gebruik van te maken. Dit eveneens in kader van maximale spreiding. Bovendien stellen we onze Colruyt Group Academy huizen open als extra regionaal kantoor. Deze worden opengezet tussen 7u en 21u om regionaal te werken, en zijn goed voor zo’n 400-tal extra plaatsen. Zo vermijden we dat de regionale kantoren en shared offices overvol zitten.
 • De kantoorbus zal vanaf woensdag 18 maart 2020 niet meer rijden.

Alle bovenstaande maatregelen gaan in vanaf nu tot tegenbericht.
​  

We geven geen audiovisuele interviews tot nader order. Gelieve daarvoor contact met Comeos op te nemen. Onze focus ligt nu op het maximaal ondersteunen van onze medewerkers in de winkels. Dank voor het begrip.

Persdienst Colruyt Group

Press@colruytgroup.com of 0473 92 45 10 (NL) of 0473 82 27 15 (FR)