OKay Direct blaast één kaarsje uit, met als kers op de (verjaardags)taart: het winnen van de Mercuriusprijs

OKay Direct blaast één kaarsje uit, met als kers op de (verjaardags)taart: het winnen van de Mercuriusprijs

Donderdag 27 oktober 2022

OKay Direct, de innovatieve ‘self service store’ van Colruyt Group in Gent, blaast één kaarsje uit. Het ideale moment om terug- en vooruit te blikken op deze nieuwe formule, ‘made in Belgium, for Belgium’, waar klanten 24/7 boodschappen kunnen doen. OKay Direct lost de verwachtingen in, met resultaten die in positieve zin evolueren. Momenteel wordt er gekeken naar nieuwigheden zoals het ‘just walk out’ principe, en ook de opening van extra filialen ligt op tafel. Als kers op de (verjaardags)taart sleepte OKay Direct gisterenavond de prestigieuze Mercuriusprijs van Comeos in de wacht.

Terugblik op één jaar OKay Direct in Gent

Rond deze periode een jaar geleden, opende OKay Direct voor het eerst de automatische deuren in de Belfortstraat in Gent. In deze moderne ‘self service store’ op 150 m² kunnen klanten al een jaar elke dag van de week, dag en nacht boodschappen doen, dankzij de ondersteuning van technologie  ontwikkeld door Smart Technics, de innovatieve start-up binnen Colruyt Group. Een unicum in België, dat inspeelt op de veranderende noden in onze maatschappij en concreter, op die van de stadsklant.

Een jaar na opening kan al gesteld worden dat OKay Direct de verwachtingen inlost. De resultaten liggen in lijn van de verwachtingen en evolueren verder positief. Ook de klantenreacties zijn zeer positief. Na de eerste testperiode kan al zeker de conclusie getrokken worden dat het stadsconcept effectief een meerwaarde is voor de klant én voor Colruyt Group. De intentie is dan ook om extra filialen te openen, en dit ook al op korte termijn.

Het afgelopen jaar bracht uiteraard ook enkele uitdagingen. Gert Somers, verantwoordelijk voor OKay Direct, blikt terug: “We hebben het 24/7 principe van onze OKay Direct even moeten loslaten in het najaar van 2021, toen de coronapandemie weer opflakkerde. ​ We beslisten toen om – uit solidariteit met de andere sectoren – te sluiten van 23u tot 6u de volgende ochtend. Dat is de enige periode dat klanten ’s nachts niet konden winkelen. Daarnaast blijft OKay Direct een nieuwe winkelformule waarbij we continu blijven werken aan optimalisatie om nog beter te voldoen aan de noden van onze klanten. Verder zijn we aan het bekijken hoe we de check-out nog vlotter kunnen laten verlopen – misschien zelfs volgens het ‘just-walk-out’ principe. Maar daarvoor moeten we nog een level hoger schakelen, want dan koppelen we het winkelbezoek ook aan de bankrekening van de klant. Het ligt op tafel.”

‘Made in Belgium voor de Belgische klant’: winnaar van de Mercuriusprijs van Comeos

Bij de ontwikkeling van OKay Direct bekeek Colruyt Group op haar gekende, eigenzinnige manier hoe er op een efficiënte en economisch interessante manier via technologie kon ingespeeld worden op de evoluerende noden van de klanten, en dat 24/7. Dit concept is dus 100% uitgetekend, ontwikkeld en gerealiseerd binnen en voor de Belgische markt. OKay Direct maakt op deze manier binnen de stad op een innovatieve manier de baseline van OKay waar: ‘Snel, goedkoop en makkelijk’.

Als kers op de (verjaardags)taart sleepte de innovatieve formule gisterenavond de Mercuriusprijs in de wacht, al meer dan 30 jaar de meest prestigieuze prijs in de handel. Comeos, de federatie voor handel en diensten in België, bekroont met deze award de durf en vernieuwing in de sector. Gert Somers is heel fier: “Dit is voor het hele team van OKay een enorm deugddoende bekroning op het werk dat we, samen met onze collega’s van Colruyt Group Smart Technics, het voorbije jaar voor elkaar gekregen hebben. En het bevestigt ons in onze drive om in te zetten op verdere expansie van de formule.”

Verder inzetten op innovatieve concepten in de stad

Binnen de steden is er voor Colruyt Group nog een groot potentieel, en de ambitie is dan ook om daar op korte termijn een grotere rol te gaan spelen. Met OKay Compact heeft Colruyt Group vandaag al 13 winkels in de centrumsteden, en ook onder de vlag van Spar Colruyt Group zijn er winkels die het stadspubliek bedienen. Deze winkels zetten in op een aangepast assortiment en zijn ook op zondag open.

OKay Direct past perfect in deze ambitie. Dit concept laat enerzijds toe om de expansie sneller te realiseren en speelt in op de noden van de stadsklant, vandaag en in de toekomst: klanten hebben de vrijheid om volledig autonoom boodschappen te doen, wanneer ze dit zelf wensen. De formule OKay Direct laat toe om winkels te openen op een beperkte oppervlakte in stadsbuurten: het concept is perfect schaalbaar. Meer nog, de ondersteunende technologie die gebruikt werd in dit concept geeft mogelijkheden voor de ontwikkeling van andere toepassingen: om veel groter te gaan, of net veel kleiner, in een gelijkaardige of totaal andere context. Naast de intentie tot uitbreiding binnen de steden, is het dus ook de bedoeling om andere pistes te verkennen.

Jo Willemyns, COO Food Retail benadrukt daarbij: “We willen daar graag een versnelling hoger schakelen en gaan steeds meer inzetten op innovatieve stadsconcepten, op maat van de specifieke klanten. We gaan daarbij het franchisemodel van onze concurrenten niet overnemen, maar pakken het op onze eigen manier aan. De formule OKay Direct is daar al een mooi voorbeeld van. Het laat klanten toe om op elk moment van de dag in hun buurt boodschappen te doen, te voet of met de fiets, waardoor we ook inspelen op de mobiliteit in de steden. Onze Collect&Go Walk-in in Elsene is eveneens een formule die in die richting denkt, en ook die test loopt momenteel heel goed”.