Nu ook koriander uit zelfontwikkelde vertical farm in de rekken bij Bio-Planet

Iets minder dan een jaar geleden bracht Bio-Planet, de duurzame supermarkt van Colruyt Group, voor het eerst basilicum uit een zelfontwikkelde vertical farm op de markt. Deze teelttechniek vereist minder water, minder ruimte en minder nutriënten dan klassieke teelt, wat resulteert in kruiden met een zeer kleine ecologische voetafdruk. Voor Bio-Planet stopt het verhaal dan ook niet bij duurzame basilicum. Nu ook de receptuur voor koriander op punt staat, zal het dit tweede kruid uit de vertical farm vanaf 19 februari te koop aanbieden in de webshop en de 31 winkels van Bio-Planet.

Vrijdag 19 februari 2021

Heel het jaar constante kwaliteit

Colruyt Group is de enige retailer in België met een zelfontwikkelde vertical farm. In een gesloten systeem, in twee rijen boven elkaar, werden het afgelopen jaar basilicumplanten geteeld voor Bio-Planet. Zo kon de groep een jaar lang alle aspecten van een eigen vertical farm testen, van de productie over de logistiek tot de verkoop. En de resultaten mogen er zijn. “We zijn erin geslaagd om in een uitdagend jaar een stabiele productie van kwalitatieve basilicumplanten te garanderen”, vertelt Jan Van Holsbeke, manager van Bio-Planet. “Door corona was dit niet het makkelijkste testjaar omdat we door de meerverkoop in onze winkels moesten opschalen in onze vertical farm. Tegelijkertijd toont dit de kracht van indoor meerlagenteelt: we kunnen de perfecte groeiomstandigheden creëren, los van het weer, waardoor de kwaliteit van de kruiden het hele jaar door even hoog blijft en we de productie kunnen afstemmen op de vraag.” En die vraag was er zeker. Het voorbije jaar kochten meer klanten verse basilicum bij Bio-Planet in vergelijking met vorig jaar.

Koriander met kleine ecologische voetafdruk

Bio-Planet ziet potentieel in deze nieuwe teelttechniek omdat die toelaat om kruiden te kweken met een zeer kleine ecologische voetafdruk. Zo is er voor een eenzelfde hoeveelheid planten tot 20 keer minder ruimte nodig dan in klassieke teelt, alsook 50 % minder nutriënten en 90 % minder water. De kruiden zijn ook 100 % puur omdat er geen pesticiden aan te pas komen. Door de farm te integreren in een van de distributiecentra van de groep in Halle worden er ook 5 keer minder kilometers dan voorheen afgelegd. Er wordt trouwens gebruik gemaakt van gezuiverd regenwater dat wordt opgevangen op het dak van dat distributiecentrum. De zelfontwikkelde, zuinige ledverlichting en het innovatief ventilatiesysteem maken de farm zeer energie-efficiënt. De installatie draait bovendien op 100 % groene stroom afkomstig van windturbines en zonnepanelen.

“Al deze aspecten maken de farm en de kruiden erin heel duurzaam, en dat is voor Bio-Planet doorslaggevend”, zegt Jan Van Holsbeke. “Wij willen onze klanten immers duurzame, lokale en innovatieve producten aanbieden. We geloven dat er naast basilicum en koriander ook andere kruiden en zelfs bladgewassen geteeld kunnen worden in een vertical farm. Al is daar nog bijkomend onderzoek, investering en ontwikkeling van de technologie nodig.” 

 


 

Vragen?

Silja Decock, persverantwoordelijke Colruyt Group
​ Tel.: +32 (0)473 92 45 10 of +32 (0)2 363 55 45
​ E-mail: press@colruytgroup.com

 

Achtergrondinfo

Meer informatie over de lancering van basilicum en koriander, leest u hier:

Duurzame basilicum en koriander in de rekken bij Bio-Planet | Colruyt Group

Meer informatie over wat een vertical farm zo duurzaam maakt, leest u hier:

9 duurzame redenen voor vertical farming | Colruyt Group