Nieuwe SmartWithFood app: een echte compagnon voor food coaching

Gepersonaliseerd voedingsadvies om gezonder te leven zit in de lift; zeker in tijden zoals deze waar iedereen koste wat kost gezond wil blijven. Het Belgische SmartWithFood, specialist op vlak van Food As A Service, werkt samen met partners aan een volledig ecosysteem dat gepersonaliseerd voedingsadvies toegankelijk moet maken. Een eerste mijlpaal is daarbij een feit: een volledig vernieuwde SmartWithFood-app, die de ambitie heeft de Belg te gidsen naar een gezonde levensstijl op maat.

Donderdag 28 januari 2021

Het Belgische SmartWithFood (SWF) ontstond in 2015 als start-up vanuit Colruyt Group, focust zich sindsdien op bewust eten en wil daarbij dienen als brug tussen de voedingsindustrie en de consument. Ignace De Nollin, managing director van SmartWithFood: “We leggen de focus op gemak voor de consument, personalisatie en een transparante manier van communiceren. We faciliteren de weg naar een gezonde levensstijl, in samenwerking met partners, om de weg naar gezonde voeding toegankelijk te maken. Zo zijn we actief in verschillende Europese onderzoeksprojecten** en gaan we talrijke partnerships aan met experten op verschillende domeinen”. In de toekomst wil SWF zo evolueren naar een heus Health Coaching platform die verder gaat dan voeding, en die elke gebruiker gepersonaliseerd gidst naar een betere levenskwaliteit. Hierbij wordt onder andere ingezet op samenwerkingen met merken, en co-creatie met coaches. De Nollin: “We bouwen een echte compagnon voor food coaching”.

De nieuwe SmartWithFood-app: volledig vernieuwd om te inspireren, shoppen en te genieten van het leven

In 2016 werd een eerste versie van de SmartWithFood app gelanceerd. Die liet voornamelijk toe om barcodes van een product te scannen om te weten wat precies de bestanddelen waren. De volgende stappen waren het aanduiden van allergenen en de Nutri-Score van de gescande producten. Uit de talrijke feedback van de gebruikers kon het SWF-team afleiden dat er vraag was naar een meer volledige ondersteuning.  “Elk individu heeft een unieke achtergrond en voedingsgewoontes kunnen diep verankerd zitten. Eetgedrag is behoorlijk complex en wordt bepaald door tal van factoren waardoor wij geloven dat een holistische benadering belangrijk is. Te veel en te grote veranderingen zijn helaas vaak niet haal- en houdbaar op lange termijn. Een subtiele aanpak met langdurig effect is nodig, en dat op een positieve manier”, geeft Ignace De Nollin aan. “Met de vernieuwde app willen we net die stap verder zetten om de Belg gepersonaliseerd gezonder te laten eten”.

De Nollin: “We willen hier verder gaan dan informatie geven over producten, we doelen ernaar om aanwezig te zijn en onze gebruikers te ondersteunen tijdens de zoektocht naar gezonde voeding. Twee jaar terug werd de Nutri-Score vanuit Frankrijk naar België gebracht, een uiterst handig hulpmiddel voor consumenten om bewuste keuzes te maken.  Alleen is “evenwichtig eten” meer dan de Nutri-Score, en wij gaan de uitdaging aan om samen met al onze partners én de gebruikers te kiezen voor een langdurig effect op het eetgedrag en voedselkeuzes met het doel iedereen te gidsen naar een betere levenskwaliteit.”

Hoe werkt het?

Via een gepersonaliseerd profiel krijgen gebruikers in de SmartWithFood-app voedingsadvies op maat, rekening houdend met voedingsprofielen/allergieën, en dergelijke meer. Uiteraard blijft ook de mogelijkheid om barcodes te scannen en zo relevante productinformatie te krijgen. Nieuw is dat je als gebruiker gepersonaliseerde recepten en inspiratie kan ontvangen, daar een eigen receptenboek mee kan opmaken, waaraan ook favoriete recepten van allerhande websites kunnen toegevoegd worden, automatisch via de URL van de website.

Ook bestaat er een mogelijkheid om een weekmenuplanning te maken, die gelinkt kan worden aan een boodschappenlijstje. Gebruikers kunnen tips ontvangen die hen stap voor stap vooruithelpen naar een gezondere levensstijl. Op termijn zal het via de app mogelijk zijn te bellen met een coach die je begeleidt naar een gezondere levensstijl. Als de gebruiker in de app onvoldoende info krijgt voor zijn specifieke vraag, dan kan deze ook gesteld worden via de “expert chat”-functie in de app zelf: de erkende diëtisten van SmartWithFood staan paraat.

De nieuwe SmartWithFood-app wil op een subtiele manier een service zijn die werkelijke voeding en alles wat daarmee te maken heeft op een makkelijke, gepersonaliseerde wijze bij elkaar brengt. En dat met een focus op positieve elementen om gezondheid te promoten: meer van het goede, minder van het slechte. De Nollin voegt toe: “We focussen op de positieve evolutie van het eetpatroon. Het is ook de bedoeling intens samen te werken met de voedingsindustrie en voedingsmerken. We zien dit echt evolueren tot volwaardig platform”. Er is intussen een integratie met Xtra, de getrouwheidsformule van Colruyt Group.

Consument zoekt meer dan ooit oplossingen om gezond(er) te eten

Door de huidige wereldwijde coronapandemie zijn mensen meer dan ooit met hun gezondheid bezig. Ze zijn oprecht bezorgd om ziek te worden, en zoeken naar manieren om een sterke weerstand op te bouwen. Bovendien toonde www.gezondleven.be eerder al aan dat 70% van alle chronische aandoeningen zouden vermeden kunnen worden met preventie en aangepaste voeding. En 5% gewichtsverlies brengt al meetbare metabole veranderingen met zich mee. SmartWithFood wil daar een positief verschil maken. Ignace De Nollin besluit: “Enkel door op een positieve manier samen te werken kan de strijd tegen een groot deel chronische welvaartsziekten worden aangepakt. SmartWithFood wil dit verder faciliteren, transparant én wetenschappelijk onderbouwd, en kan op die manier helpen om de Belgische consument gezonder door het leven laten gaan. Het komt er nu op aan zoveel mogelijk gebruikers voor de app te werven, en ook aan de slag te gaan met hun feedback”.

 


 

Meer info: https://www.smartwithfood.be/?gclid=EAIaIQobChMIst_x7tav7QIVz7LVCh13awX7EAAYASAAEgIRAPD_BwE - De app is te downloaden in de Apple App Store en via Google Play.

** SWF is actieve partner vanhttps://www.eitfood.eu/projects/healthtricous en https://www.eitfood.eu/projects/mtching-covid