Nieuwe appelsoort Magic Star in de rekken bij Colruyt, OKay en Spar Colruyt Group

Vanaf 16 januari is de ‘Magic Star’, een nieuwe Belgische appelsoort, exclusief te koop in alle winkels van Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Spar Colruyt Group. De lancering was oorspronkelijk voorzien voor eind 2019, maar is vervroegd dankzij het uitzonderlijk zonnige weer van afgelopen zomer. De appelen zullen een tiental weken beschikbaar zijn, zolang de voorraad van 200 ton strekt. De Magic Star is een nieuwe appelvariëteit ontwikkeld door het gespecialiseerde bedrijf Fresh Forward uit Nederland. De soort wordt exclusief geteeld voor Colruyt Group door drie van zijn trouwste leveranciers: Neven Fruits Waremme, Wolfcarius Fruit Markegem en Gebroeders Bangels Gingelom. Met dit initiatief wil de retailer fruit aanbieden dat beantwoordt aan de verwachtingen van de consument op het vlak van smaak, kleur en herkomst. Bovendien wil Colruyt Group zo het Belgische appelseizoen verlengen en tegelijkertijd het vakmanschap van de lokale landbouwers in de verf zetten.

Dinsdag 15 januari 2019

Goedgekeurd door de klanten

De Magic Star wordt omschreven als zoet, aromatisch en krokant en is het resultaat van co-creatie op verschillende niveaus. "We zijn rond de tafel gaan zitten met fruitveredelaars en met onze trouwe fruitleveranciers, om samen een appelsoort te ontwikkelen die de verwachtingen van onze klanten inlost", zegt Jan Schockaert, fruitaankoper bij Colruyt Group. "Naast een lekkere smaak en textuur, verwachten zij ook dat de appelen lokaal geteeld worden met respect voor de natuur. De Magic Star moest dus aan verschillende eisen voldoen." Het zijn de klanten zelf die de appelsoort mee geselecteerd hebben tijdens proefpanels, en zo groen licht gaven voor het planten van de appelbomen bij de families Neven, Wolfcarius en Bangels in de herfst van 2016. De appelen waren vorig jaar al kort te koop bij OKay en OKay Compact, en kregen toen positieve reacties van de klanten.

De Magic Star is vanaf 16 januari te koop in de versmarkt van Colruyt en OKay, en ook in de fruitafdeling van de Spar-winkels van Colruyt Group. Colruyt organiseert een degustatiemoment in de winkels op 1 en 2 februari.

Een tweede exclusieve appelsoort in 2021

Er is nog een tweede appelsoort, de Coryphée, die hetzelfde proces doorlopen heeft. Deze appel werd ontwikkeld door de Belgische veredelaar Zouk bvba en wordt ook exclusief voor Colruyt Group geteeld bij dezelfde fruitboeren. De Coryphée wordt volgend jaar voor het eerst in beperkte hoeveelheid in de winkelrekken verwacht. "Dankzij deze vroegrijpe appelsoort kunnen we het Belgische appelseizoen vroeger aftrappen. De Coryphée en de Magic Star zorgen beiden voor een verlenging van het seizoen waardoor we minder appelen moeten importeren en onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen", aldus Jan Schockaert.