Meer dan 60 winkels van Spar Colruyt Group installeren AED-toestellen na geslaagde crowdfunding

Na een geslaagde crowdfundingactie zullen liefst een derde van de Spar Colruyt Group-winkels over een gloednieuw automatische externe defibrillator (AED) beschikken. De aankoop ervan werd door de klanten en de winkels samen gefinancierd. Door klanten bij hun aankopen een bedrag te laten doneren, of door het aankoopbedrag naar boven te laten afronden, droegen ze bij tot de aankoop van deze levensreddende toestellen. Geplaatst langs de buitenkant van de winkel zijn ze zeven dagen per week dag en nacht toegankelijk voor alle buurtbewoners. Bij een aantal winkels werd het toestel al geïnstalleerd, de andere volgen in de komende weken.

Maandag 12 april 2021

Samenleggen om levens te redden

In België krijgen jaarlijks ongeveer 10.000 tot 11.000 mensen te maken met een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis (cijfers Belgian Resuscitation Council), waarvan 17 tot 30 % op een openbare plaats (cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, 2017). Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) door toevallige omstaanders vergroot de overlevingskans van het slachtoffer.

Onder het motto ‘Jouw Spar heeft een hart voor de buurt’ organiseerden meer dan 60 winkels van Spar Colruyt Group van 4 tot 31 maart een crowdfundingsactie voor de aankoop van een automatische externe defibrillator die ze dan beschikbaar stellen langs de buitenkant van hun winkel. Voor de actie werkten de Spar-winkels samen met de vzw HeartSaver (die ijvert voor meer publiek beschikbare hartstarters of automatische externe defibrillatoren) en CardioService, dat zorgt voor de installatie en het onderhoud van de toestellen.

Hartverwarmend resultaat in Sint-Genesius-Rode

“We wilden iets terugdoen voor de buurt en schaarden ons dus meteen achter dit initiatief”, vertelt Wim Ameys, zelfstandig ondernemer van Spar Sint-Genesius-Rode en Spar Halle. “Vooral in Sint-Genesius-Rode liep de campagne supergoed en dat was vooral te danken aan het Rode Kruis: de eerste dagen waren enkele van hun medewerkers aanwezig om de werking van zo’n defibrillator te demonstreren. We hebben in die winkel meer dan 3500 euro opgehaald, een fantastisch resultaat. Daarmee financierden we de aankoop van het toestel en de rest schenken we aan de lokale afdeling van het Rode Kruis. In onze winkel in Halle liep de campagne eveneens goed, en daar hebben we het ontbrekende bedrag voor de aankoop van het toestel zelf bijgepast. Ook de stroom en het onderhoud van beide toestellen nemen we graag voor onze rekening.”

Tweede toestel voor Spar Le Roeulx

“We lanceerden onze inzamelactie met een ludiek filmpje op sociale media”, zegt Pierre Thomas van Spar Le Roeulx. “Dat was meteen een waar succes! Ook in de winkel spraken alle medewerkers de klanten aan de kassa aan over onze actie. En we contacteerden de regionale pers. Dankzij de gulle bijdragen van onze klanten en die van bedrijven en verenigingen in de omgeving hadden we na drie dagen al genoeg geld ingezameld om een toestel voor onze winkel aan te kopen. En een week later zelfs voor een tweede toestel. Dat zal een plaatsje krijgen in het centrum van onze stad. Wat ben ik fier dat we als buurtwinkel zo’n mooi project konden realiseren. Ik hoop dat ook andere winkels ons voorbeeld volgen, want dit sluit perfect aan bij onze waarden.”

Over HeartSaver

HeartSaver is een vzw die ervoor ijvert om het aantal publiek beschikbare hartstarters of Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) in België te verhogen door lobbying, bewustmaking, en door werving van fondsen om de financiële drempel voor de aanschaf en het onderhoud van hartstarters zo laag mogelijk te houden. HeartSaver organiseert sinds 2016 het HeartSaver AED Fundraising Schoolproject om scholen in Vlaanderen die nog geen hartstarter hebben, uit te rusten met een 24/7 bereikbare AED. HeartSaver werkt ook samen met bedrijven en lokale organisaties op het vlak van hartveiligheid en de implementatie van publieke hartstarters.
​ Meer info op www.heart-saver.eu

Over CardioService

CardioService ontwikkelt diensten om levens te redden bij plotseling hartfalen. Daarom biedt CardioService AED’s aan voor ondernemingen en publieke dienstverleners. Daarbij biedt het de mogelijkheid de toestellen zowel te huren als te kopen, wat elke afnemer in staat stelt een formule op maat te kiezen. Daarnaast wil CardioService een voortrekkersrol spelen in de verspreiding van kennis over plotseling hartfalen en in de bewustmaking van de voordelen die AED’s bieden. Meer informatie: www.cardioservice.eu