Jouw BBQ begint bij Colruyt

Jouw BBQ begint bij Colruyt

Maandag 9 mei 2022Het barbecueseizoen gaat van start en dat staat garant voor weer heerlijke momenten met familie en vrienden. Voor het uitgebreide assortiment kunnen klanten terecht bij Colruyt Laagste Prijzen. Het productaanbod is vakkundig samengesteld op basis van de vraag van de consument, maar er werd ook rekening gehouden met 5 trends die naar boven kwamen vanuit cijfers en inzichten. En niet alleen het assortiment draagt bij aan onvergetelijke BBQ’s, ook de culinaire gids boordevol recepten is een ideale inspiratiebron om met smakelijk succes te grillen. In dit overzicht leggen we de 5 belangrijkste barbecuetrends op de rooster.

Wereldsmaken

Wereldse smaken worden steeds populairder. De voorbije twee jaar kookten we vaker zelf en daar mocht best wat variatie in zitten, zo vonden we de weg naar exotischere smaken. En natuurlijk spelen er nog andere factoren mee: onze reislust, de veelheid aan culinaire inspiratie via kookboeken en online, en onze multiculturele samenleving openen ook de smaakpapillen voor invloeden uit andere culturen. Bij Colruyt Laagste Prijzen kende het assortiment ‘Food of the world’ een mooie groei sinds 2020.

We gebruiken die wereldse inspiratie vooral om klassieke gerechten te ‘pimpen’. En dat is wat we dit jaar, naast in de dagdagelijkse keuken, ook bij barbecuegerechten zullen zien. Denk daarbij aan kippenbrochettes met pindasaus of een Griekse burgers met tzatziki. Die tzatziki was het afgelopen jaar zeer populair want de verkoop ervan groeide met een double-digit percentage.

En ook qua kruiden en sauzen mag het iets specialer zijn. Zo werd er vorig jaar 17.500 kilogram Himalayazout verkocht en verwelkomt Colruyt Laagste Prijzen sauzen als ‘hot & spicy’ of ‘curry & mango’ in het assortiment.

Beleving

Het is absoluut geen verrassing dat we met z’n allen meer thuis genieten, de coronapandemie dwong ons om vaker zelf in de keuken te duiken. Maar dat zorgde er ook voor dat we er écht van leerden genieten. Doordat de horeca zo lang op slot ging, gingen mensen dus massaal zelf in de potten duiken en dat verandert zeker niet meteen. Dat mocht naar meer smaken, want de verkoop van kruiden zit als sinds 2020 in de lift. Die komen natuurlijk ook massaal terug in barbecuegerechten, want we gaan ook vaker zelf marinades en sausjes maken in plaats van ze bereid te kopen.

Het gaat niet alleen om lekker eten, maar eten als beleving beschouwen. We nemen onze tijd om uitgebreid te aperitieven, en daar mogen zelfgemaakte of ‘ready-to-serve’ cocktails zoals een cosmopolitan en caipirinha van Marie Galante niet bij ontbreken. Het assortiment ‘ready-to-serve’ cocktails groeide met bijna 10% in volume, vergeleken met vorig kaar. Ook genietbieren stegen in verkoop met meer dan 5% en zijn de ideale tafelgenoot om een barbecuemoment te kickstarten.

Naast uitgebreid aperitieven met aangepaste dranken en (warme) hapjes waaronder minipizza’s en kaasballetjes van Boni Selection, krijgen ook de BBQ-gerechten zelf een restaurantwaardige toets. Denk maar aan côte à l'os met citroen-oreganoboter en tomatensalsa of vispapillot met mosselen en fruitbier. Het voorbije jaar zagen we dat klanten steeds vaker kiezen voor iets exclusiever vlees, zoals Holstein, Simmentaler en Tomahawk. Ook kalkoen wordt steeds populairder en dit jaar zal er nog meer keuze aan kalkoen zijn, want Colruyt pakt uit met gemarineerde kalkoen rumsteak en zachte kalkoen pavé.

Genieten kan natuurlijk ook met vis. Vooral garnalen en mosselen doen het goed in de zomermaanden. Ook enkele toppers van vorig jaar komen opnieuw in het assortiment van Colruyt: gemarineerde heekfilet en gemarineerde scampibrochettes.

En ook het nagenieten mag blijven duren, want de warme kolen zijn nog ideaal om een camembert op zacht te laten worden. Zoetekauwen kiezen dan weer marshmallows of speciale ijssmaken zoals Ijsboerke vanille-roomijs met stukjes amandelbrood en speculoospasta van Jules Destrooper. En ook daarna blijft de beleving voortduren met digestieven, zoals de premium bruine rum van het Belgische Maman Brigitte.

Veggie

De groep consumenten die geen of minder vlees eet, wordt steeds groter. Naast vegetarisme als levensstijl, kiezen ook meer en meer mensen ervoor om minder vlees te eten. Bijna één op vijf van de Colruyt-klanten koopt af en toe iets uit het veggie-assortiment. Dat assortiment telt intussen zo’n 80 producten waarvan 40% vegan is.

Om tegemoet te komen aan zowel de vegetariërs als de flexitariërs, is het bijna ondenkbaar om nog een BBQ te organiseren zonder vegetarische alternatieven. Denk maar aan veggiehotdogs met veganaise en gepekelde radijzen of kleurrijke brochettes met halloumi. De populairste veggieproducten zijn onder andere tofu en nuggets, maar tijdens het BBQ-seizoen behoren ook vooral veggiespiesjes, burgers en worstjes tot de toppers. Om in te spelen op deze trend, introduceert Colruyt nieuwigheden zoals Boni Selection veggie grillworst, falafel en hamburgerbrochette. Ook grillkazen zoals de Cypriotische halloumi doen het goed en verdubbelden sinds 2019 in verkoop. De Belgische variant, Berloumi, brengt ook een verfrissend nieuwe smaak in de Colruyt-schappen, een versie op basis van koemelk met een marinade van chilipeper en munt.

Naast de plantaardige alternatieven, scoren ook groenten op en naast de grill. Als bijgerechten verwelkomt Colruyt nieuwe producten waaronder rode bietsalade, waldorfsalade en bloemkool-kerriesalade.

Alcoholvrij en alcoholarm

Tijdens een barbecuemoment zijn het niet alleen genietbieren of rosés die gesmaakt worden, ook alcoholvrije alternatieven winnen aan populariteit. Op jaarbasis verkoopt Colruyt 2,5 miljoen liter alcoholvrije dranken.

We willen blijven genieten, zonder schuldgevoel. Daarom worden er steeds meer volwaardige alternatieven op de markt gebracht, ter vervanging van de welgekende dranken. Zo staan er alcoholvrije gin, rum en amaretto in de schappen bij Colruyt, maar ook speciale dranken zoals Nona en Gimber. Natuurlijk niet te vergeten, het succes van mocktails zoals virgin tonic of spritz.

Alcoholvrije dranken beloven in de komende jaren te groeien.

Omdat onze genietmomenten langer mogen blijven duren en we daarbij van een smaakvol drankje willen nippen, zijn ook alcoholarme varianten in opmars. Schuimwijn met een alcoholpercentage van 8,5%, Gran Baron Joven Brut of Rosé, of bieren en genietbieren passen perfect bij een BBQ en dus binnen deze trend. Tip voor laagalcoholisch bier: La Cambre IPA met 4,9% alcohol.

Klassiekers (met een twist)

Bij de meeste barbecues horen de gekende ingrediënten er gewoon bij. Brochettes en hamburgers maar ook pastasalades en brood met kruidenboter. Tijdens de zomermaanden verdubbelt het volume kruidenboter dat verkocht wordt bij Colruyt.

De topfavorieten moeten niet meteen plaatsmaken voor originele nieuwkomers, maar toch mag er af en toe een twist inzitten. Zo wint de kalkoenbrochette het intussen van de klassieke rundsbrochette, in 2021 stond dit stokje op maar liefst 1 van de 14 barbecue-kassatickets. Op de absolute eerste plaats staan chipolatas – waarvan we bijna 2.000 kilometer verkopen tijdens de zomer, gevolgd door balletjesbrochettes en merguez. Ribbetjes blijven natuurlijk goed scoren. Ook vis scoort, zoals gemarineerde heekfilet en scampibrochettes. En veggie is niet meer weg te denken.

Groenten die het goed doen tijdens het BBQ-seizoen zijn komkommers, rode paprika’s, courgetten en trostomaten. Opvallend: bijna 1 op 10 klanten koopt komkommer.

Om het smaakpalet te verfrissen, wordt er immens vaak naar rosé gegrepen. Vroeger werd rosé voornamelijk tijdens de zomerperiode gedronken, maar nu zien we dat rosé het het hele jaar goed doet. Op jaarbasis wordt er zo’n 10 miljoen liter rosé verkocht bij Colruyt, waarvan maar liefst twee derde tijdens het barbecueseizoen.