Innovatieve Belgische appelsoort ‘Magic Star’ opnieuw in de rekken bij Colruyt Group

Vanaf vandaag is de Magic Star, een nieuwe Belgische appelsoort die 2 jaar geleden ontwikkeld werd voor Colruyt Group, voor de tweede keer exclusief verkrijgbaar bij Colruyt Laagste Prijzen, OKay, OKay Compact en Spar Colruyt Group. Ging het vorig jaar nog om een beperkte opbrengst van 200 ton appelen – goed voor een tiental weken verkoop – dan is de oogst dit jaar maar liefst 5 keer groter. Daardoor kan Colruyt Group dit jaar een maand vroeger starten met de verkoop en verwacht het tot de zomer Magic Star-appelen te kunnen aanbieden. Meteen een mooi bewijs dat het zijn oorspronkelijke doelstelling waarmaakt, namelijk het Belgische appelseizoen verlengen.

Woensdag 4 december 2019

Hoewel de appelbomen nog maar 3 jaar geleden, in 2016, zijn aangeplant, overtreft de oogst nu al de verwachtingen. “We zijn erg tevreden over zowel het volume als de kwaliteit”, zegt Jan Schockaert, verantwoordelijke aankoop fruit bij Colruyt Group. “Dat zulke jonge bomen al zo’n hoge tonnages appelen opleveren, is veelbelovend voor de komende jaren. De uitstekende kwaliteit hebben we te danken aan de stielkennis van onze telers én aan de netten boven de boomgaard.” Samen met de telers investeerde Colruyt Group in netten om de bomen te beschermen tegen hagel, al bleken ze ook effectief tegen de extreme hitte van afgelopen zomer. “De Magic Star-appelen hadden opvallend minder brandplekken dan andere appels, waardoor er meer als eetappel verkocht kunnen worden.” 

En zo maakt Colruyt Group ook z’n tweede doelstelling – fruittelers ondersteunen – ruimschoots waar. De groep werkt nog steeds samen met dezelfde drie fruittelers als bij de start: Neven Fruits uit Waremme, Wolfcarius Fruit uit Markegem en Gebroeders Bangels uit Gingelom. Zij telen dit nieuwe ras exclusief voor Colruyt Group en de groep engageert zich om alle appels van hen af te nemen, ook de appels die niet voldoen aan klasse 1 en dus niet verkocht kunnen worden als eetappel onder Boni Selection. Dat zijn bijvoorbeeld appels die te groot of te klein zijn of schilschade hebben.

Van de Magic Star-appelen die niet geschikt zijn om als eetappel te verkopen, worden nu al twee nieuwe producten gemaakt: appelcake en appelsap van Boni Selection. De appelcake van Boni Selection wordt sinds dit najaar gemaakt van Magic Star-appels. Midden januari start Colruyt Group met de verkoop van Magic Star-appelsap in kratjes van 3 liter. Daarnaast bekijkt het momenteel het potentieel van andere producten, zoals appelchips, appelschuimwijn en appelsorbet. Dankzij deze nevenproducten is de reststroom van de Magic Star zo goed als onbestaande. “We merken ook enorm veel interesse van andere, zelfs buitenlandse, telers in de Magic Star als nieuwe soort”, besluit Jan Schockaert. “Wat ons betreft is dit nu al een echt succesverhaal, ook al staan we nog maar aan het begin.”