IKIC Impact Ventures ontwikkelt innovatieve en duurzame 'health carriers' in samenwerking met Colruyt Group, Ethias en Etheclo

IKIC Impact Ventures ontwikkelt innovatieve en duurzame 'health carriers' in samenwerking met Colruyt Group, Ethias en Etheclo

Dinsdag 20 juni 2023

IKIC Impact Ventures, Colruyt Group, Ethias en Etheclo en hebben de handen ineengeslagen om duurzame ‘health carriers’ te ontwikkelen voor transport en opslag van temperatuurgevoelige vaccins en medicijnen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat wereldwijd tot wel 50% van de vaccins verloren als gevolg van onnodige verspilling[i]. De toeleveringsketen van vaccins en medicijnen staat voor een aanzienlijke taak om een gecontroleerde koudeketen te waarborgen. Dit vormt met name een complexe opgave in lage- en middeninkomenslanden, waar de klimatologische omstandigheden vaak extreem zijn en de toegang tot betrouwbare energiebronnen beperkt is. Ook in Vlaanderen en andere welvarende regio's zijn er nog steeds aanzienlijke obstakels op dit gebied.

IKIC’s innovatieve health carriers zijn slim, robust en modulair. Ze kunnen de koudeketen langdurig waarborgen zonder toegang tot elektriciteit.

"Deze health carriers zijn een gamechanger voor de toegang tot vaccins en medicijnen en bieden een antwoord op belangrijke uitdagingen in de cold chain", aldus Seppe Verdonck, innovatiemanager bij IKIC Impact Ventures.

Dankzij een geavanceerd algoritme kunnen zorgprofessionals nu nauwkeurig bepalen hoeveel koelcapaciteit vereist is om de vaccins en medicijnen op de juiste temperatuur te houden tijdens transport naar de patiënt. Bovendien hebben zij ten allen tijde toegang tot realtime informatie over de resterende duur van de koudeketen, en worden er onmiddellijk waarschuwingen verstuurd wanneer de producten dreigen af te wijken van de vooraf ingestelde temperatuurbereiken.

IKIC gaf het Impact Licensing Initiative vzw de opdracht om met Colruyt Group en Etheclo een impactlicentie op state-of-the-art technologieën voor passieve koeling en cold chain monitoring te onderhandelen. Het is de inzet van deze technologieën die het toelaat om de IKIC Health Carriers te ontwikkelen.

“Impact licensing is een unieke hefboom om ingenieuze technologieën van bedrijven en kennisinstellingen van bij ons op een gecontroleerde manier in te zetten om duurzame ontwikkeling te realiseren in het globale zuiden.” Aldus Johan Moyersoen, CEO van Impact Licensing Initiative vzw. ​

Colruyt Group stelt op deze manier haar passieve koeltechnologie ter beschikking. Deze wordt dagelijks gebruikt door Collect&Go, de online boodschappendienst van de groep, voor de levering van gekoelde producten.

"We zijn heel blij dat we door het ter beschikking stellen van onze passieve koude-ketentechnologie bijdragen aan dit project, en dat deze health carriers een belangrijke rol zullen spelen bij het bevorderen van de toegang tot medicijnen in – onder andere – ontwikkelingslanden. Het is voor ons een mooi samenspel tussen onze eigen innovatieve technologie en een meerwaarde te zijn voor de maatschappij", aldus Stefan Goethaert, toekomstig CEO van Colruyt Group.

Etheclo zorgt voor slimme sensoren en de monitoring software om de koudeketen end-to-end op te volgen.

Vlaio en Ethias maken het met hun financiële inbreng mogelijk deze duurzame health carriers te ontwikkelen en zo de belangrijkste uitdagingen in gekoelde opslag en transport van temperatuurgevoelige medicijnen en vaccins aan te pakken. De innovatieve koelboxen van IKIC Impact Ventures kunnen tot 3 weken passieve koeling garanderen, sluiten het bevriezingsrisico uit én gebruikers kunnen ten allen tijde de resterende koudeketen monitoren.

“Via de VLAIO-subsidie accelereren we het innovatietraject en ondersteunen we IKIC Impact Ventures in de uitbouw van een groot partnernetwerk in Vlaanderen, waaronder investeerders, technologieleveranciers en projectpartners, met als doel de ontwikkeling en implementatie van deze ‘health carriers’ te versnellen.” Aldus Jo Brouns, Vlaams minister van economie en innovatie.

“Ethias staat voor ethische verzekeringen met de 'H' van het humane, het menselijke dat er uitspringt. Wat dat betreft zijn we altijd op zoek naar investeringen die kunnen beantwoorden aan onze definitie van impact investing en de investering in IKIC beantwoordt zeker aan de verschillende verwachtingen die we hebben”. Aldus Joris Laenen, Chief Investment and Life Officer bij Ethias.

In samenwerking met verschillende kennisinstellingen, zoals KU Leuven en Stellenbosch University in Zuid-Afrika worden de supply chains van temperatuurgevoelige farmaceutische producten in kaart gebracht en worden zowel de product design specificaties als de go-to market strategieën en businessmodellen opgemaakt. Dit alles moet bijdragen tot een betere en kwalitatievere toegang tot medicijnen en vaccins.

“Het verrast u wellicht niet dat ik ook persoonlijk groot belang hecht aan de inzet van technologie en digitale oplossingen in de evolutie naar een duurzamere maatschappij en een duurzamere economie. Innovatie vormt daarom een belangrijke pijler binnen de Vlaamse ontwikkelingssamenwerkingsstrategie. Ik heb er alle vertrouwen in dat het impact licensing initiatief zeer succesvol zal blijken. Globale samenwerking en duurzame ontwikkeling zorgen voor een win win.” Aldus Jan Jambon, minister-president van Vlaanderen


 

[i] World Health Organization. (‎2006)‎. Temperature sensitivity of vaccines. World Health Organization. https://apps.who.int/iris/handle/10665/69387