Gentse start-up Robinetto en Colruyt Group bundelen de krachten voor een duurzamere waterconsumptie

De Gentse impactonderneming Robinetto en Colruyt Group gaan nauwer samenwerken. Colruyt Group neemt een minderheidsparticipatie in de Gentse start-up en wordt hiermee een belangrijke nieuwe aandeelhouder in het bedrijf. Dankzij de investering van Colruyt Group kan Robinetto zijn huidige activiteiten opschalen en nieuwe innovatieve oplossingen voor een duurzamere waterconsumptie ontwikkelen. Colruyt Group zal met zijn ruime duurzaamheidsexpertise en financiële steun bijdragen tot de verdere groei van Robinetto, dat over de nodige commerciële en technische ervaring

Vrijdag 16 juli 2021

Gentse start-up met een missie: duurzamer watergebruik

Robinetto, opgericht in 2018, heeft als missie om op zoveel mogelijk plaatsen flessenwater te vervangen door kraantjeswater. De verpakking en het transport van flessenwater heeft immers een grote ecologische voetafdruk. Daarom verkoopt en verhuurt Robinetto waterkoelers in de sector van horeca, evenementen en bedrijven. Onder andere door het plaatsen van mobiele watertaps op grote en kleine events, en heel wat maatwerk in meer dan 150 horecazaken, bouwde het bedrijf in korte tijd al heel wat expertise op. Die ervaring situeert zich zowel op het technische vlak (filteren, koelen en carboniseren van water) als op het vlak van consumentengedrag en nudging. Ook voor Colruyt Group is deze technische en commerciële knowhow waardevol, aangezien dit naadloos aansluit bij de ambitie van de groep om een referentiepunt te zijn voor duurzaam ondernemen en een inspiratiebron voor bewust consumeren. De nieuwe samenwerking is daarom een win-winsituatie voor beide partijen.

Colruyt Group neemt een minderheidsparticipatie

Eerdere kapitaalrondes van Robinetto werden gefinancierd door een brede groep aandeelhouders, waaronder ook 10 Belgische festivals. In hun zoektocht naar nieuwe partnerships en financiering, gingen de oprichters in gesprek met Colruyt Group en al snel bleek dat beide bedrijven er dezelfde waarden en visie op nahouden op het vlak van water en duurzaamheid.

Robinetto-oprichter Jeroen Vereecke: “In de aanloop naar deze samenwerking hebben we Colruyt Group leren kennen als een organisatie die niet alleen veel kennis in huis heeft, maar het ook écht meent als het over duurzaamheid gaat. Door de samenwerking met een sterke speler als Colruyt Group krijgen we de kans om onze positieve milieu-impact enorm te vergroten. En dat is uiteindelijk waarom we dit bedrijf hebben opgericht.”

Volgens Stefan Goethaert, directeur Fine Food, Retail Services en Private label bij Colruyt Group, is er een duidelijke match tussen beide bedrijven: “We werken op dit moment al goed samen met Robinetto aan enkele testprojecten. Zo testen we op dit moment drie van hun waterfilterinstallaties, waarbij we onze medewerkers aansporen om meer kraantjeswater te drinken. Daarnaast zijn we ons als grootste foodretailer in België ten volle bewust van het feit dat water een van de meest kostbare natuurlijke grondstoffen is en dat we er spaarzaam mee moeten omspringen. We vinden het cruciaal om te investeren in initiatieven die kunnen bijdragen tot een duurzamere en bewustere waterconsumptie.We zijn dan ook blij dat we Robinetto via deze minderheidsparticipatie kunnen helpen om verder te groeien en hen kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar nieuwe oplossingen voor duurzaam watergebruik.”

 


 

Over Robinetto

Robinetto werd opgericht in april 2018 als impactonderneming, na een voortraject binnen de organisatie van het Gentse Boomtown festival. Initiatiefnemer Jeroen Vereecke vond in Patrick Doyen (ex-Spadel en ex-Coca-Cola), Fried Roggen (ex-Si2 Fund) en Wart Thys (EVR architecten) drie complementaire co-founders. Robinetto richtte zich bij de start bewust op de sector van evenementen en horeca, om zo op een snelle manier de impactmissie te kunnen verspreiden bij een groot en divers publiek. Naast een gedegen expertise met betrekking tot mobiele waterdispensers met hoge capaciteit, onderscheid Robinneto zich ook door doorgedreven maatwerk in de Horeca. Het bedrijf werkt intussen met 8 medewerkers en bedient meer dan 300 klanten, waaronder niet alleen verschillende grote en kleine festivals en cultuurhuizen, maar ook verschillende scholen, zorginstellingen en bedrijven, waaronder Port of Antwerp, Around Media en In the Pocket. Vanuit de missie op zoveel mogelijk plaatsen flessenwater te vervangen door getapt water, plant Robinetto de komende jaren een stevige groei.