Focus op veelzijdigheid tijdens tweede MSC Duurzame Vis Awards

Focus op veelzijdigheid tijdens tweede MSC Duurzame Vis Awards

Drie nieuwe categorieën zorgen voor meer veelzijdigheid in de uitreiking van de Awards

Woensdag 4 oktober 2023

Marine Stewardship Council (MSC) reikt op 3 oktober de Duurzame Vis Awards uit in België. Hiermee wil het keurmerk voor wilde vis de unieke duurzaamheidsprestaties van organisaties binnen de Belgische visserijsector onder de aandacht brengen. Dag in dag uit wordt er hard gewerkt door organisaties om de visindustrie te verduurzamen. Dit jaar zijn er drie nieuwe categorieën toegevoegd om de veelzijdigheid in mogelijkheden van vis te onderstrepen: Beste Supplement, Beste Dierenvoeding en Beste Foodbox. In deze nog onderbelichte sectoren worden ook grote sprongen gemaakt die publiekelijk erkend mogen worden.

Tweede editie

Retailers, merken, toeleveranciers, restaurants en visserijen die het afgelopen jaar belangrijke vooruitgang hebben gemaakt, of een voorbeeld zijn geweest op vlak van hun duurzame visassortiment én communicatie worden beloond. Er zijn bij deze tweede editie nieuwe winnaars zoals Colruyt Group bij ‘Beste supermarkt voor verse vis’ en Mowi en Gilco bij ‘Beste Belgische leveranciers’. Enkele partijen wonnen echter voor de tweede keer op rij. Zo werden Ikea, Aldi en de Nederlandse Mosselsector opnieuw bekroond als winnaar door de jury in dezelfde categorie als het jaar voordien.

MSC VN-indicator én SDG 14, leven onder water

Menno Bax, MSC Program Director Benelux: “Voor de relatief korte periode dat MSC in België aanwezig is, is het opvallend welke grote stappen zijn gezet. De visindustrie staat voor veel uitdagingen zoals de gevolgen van de Brexit, de opwarming van de oceanen en de stijgende energieprijzen. We zien dat er desondanks veel aandacht is voor de inkoop van duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten en dat de betrokkenheid van de verschillende partners groot is. De gehele keten, van boot tot bord, zet zich in voor duurzame vis, een proces dat niet altijd zichtbaar is.

Met de nieuwe categorieën ‘Beste supplement, Beste dierenvoeding en Beste foodbox’ die dit jaar zijn geïntroduceerd, ben ik blij dat we de uiteenlopende bijdragen kunnen belonen die visserijen, leveranciers, merken en retailers leveren om ervoor te zorgen dat we vis hebben voor toekomstige generaties. Dankzij de inzet van onze partners maken we dagelijks het verschil tegen overbevissing. We willen hen op deze manier bedanken en in de schijnwerpers zetten voor een groter publiek.”

MSC werkt aan oceanen vol leven en een aanbod aan vis-, schaal- en schelpdierproducten dat voor nu en in de toekomst gegarandeerd is. De Verenigde Naties erkennen het MSC-programma als belangrijke tool om SDG 14 (leven in het water) te realiseren. Door te committeren aan SDG 14 zet MSC zich in om samen met honderden anderen:

  • overbevissing te stoppen
  • visbestanden te herstellen ecosystemen te beschermen
  • illegale, niet-gedocumenteerde en niet-gereguleerde visserij uit te bannen

In 2022 is MSC tevens een officiële VN-indicator geworden voor het behoud aan biodiversiteit.

Analyse en juryselectie

MSC gelabelde producten werden voor de MSC Duurzame Vis Awards als maatstaf genomen. Aan de hand van een uitgebreide analyse van de hele Belgische industrie heeft de vierkoppige, externe jury de mogelijkheid gehad om deze aan te vullen en vervolgens zijn de winnaars geselecteerd. De voorbereidende analyse werd door MSC uitgevoerd op basis van prestatie (i.e. assortiment) en doelstellingen en communicatie rond duurzame vis(serij).Voor de categorie “Beste drie genomineerde Belgische leveranciers" zijn de genomineerden voorgedragen door retailers en merken binnen de andere categorieën.

De jury bestaat uit vier specialisten uit de sector, met elk hun eigen vakgebied:

  • Peter Hamaker – ​ Voormalig interim algemeen directeur Jan van As, betrokken bij de eerste Nederlandse MSC gecertificeerde visserij en levenslang voorstander voor duurzaam vis- & zeevruchtenbeheer
  • Sarah Braeye – Projectmanager Superlijst project Rikolto
  • Maurane Martin Hernandez – Market development manager ASC
  • Jan Kegels – Ondernemer en zaakvoerder van JEAN sur MER

De winnaars van de Duurzame Vis Awards 2023

Beste supermarkt voor verse vis Colruyt Group

Philippe Toussaint, projectmanager productduurzaamheid bij Colruyt Group: "Duurzaamheid zit bij Colruyt Group echt in ons DNA. We werken al meer dan 10 jaar met MSC en ASC aan de verduurzaming van onze producten en gaan over de hele keten voor een zo duurzaam mogelijke sourcing. Zo verkopen we bijvoorbeeld al jaren geen wilde vissen meer waarvan de populatie in gevaar of bedreigd is. MSC garandeert traceerbaarheid en controles, en daar staan wij zeker achter. Onze klanten hoeven zich geen zorgen te maken, ze kunnen bij Colruyt Group bewust duurzame keuzes maken".

Beste supermarkt Aldi

Uit het juryrapport: Het feit dat Aldi het grootste volume aan MSC gecertificeerde vis, schaal- of schelpdieren verkocht in het afgelopen jaar én een voortrekkersrol neemt op het vlak van MSC gecertificeerde tonijn maakt dat Aldi als winnaar voor deze categorie werd gekozen. Ook heeft Aldi het voorbije jaar verbeteringen toegepast op vlak van communicatie en commitment, waardoor ze een perfecte score behaalde op deze parameters.

Beste nationale merk Fish Tales

Irene Kranendonk, Impact Manager bij Fish Tales: “Fish Tales is ontstaan vanuit een missie: om de wereld van vis voorgoed te veranderen. Deze prijs is dan ook een mooie erkenning voor het werk dat we doen. We kijken ernaar uit om nog meer impact te maken in de toekomst en consumenten te laten genieten van lekkere en vooral duurzame vis."

Beste foodservice IKEA

Olivier Vandermeersch, Food Commercial Leader IKEA BE: “Door alles wat er in de wereld gebeurt, is de basisfilosofie van IKEA Food meer dan ooit relevant; mensen inspireren om een beter leven te leiden met behulp van gezonder en duurzamer voedsel op een manier die relevant en betaalbaar is voor de vele mensen.”

Belangrijkste MSC-gecertificeerde visserij Nederlandse mosselsector

Wouter van Zandbrink, voorzitter van de vereniging verwerkers en handelaren schelpdieren: “Mosseleiwit is een mariene eiwit dat duurzaam en gezond is en dat goed past in het dieet van de toekomst. Daarom werken we aan een uitbreiding van productielocaties in de kustzone.”

Beste Supplement Arctic Blue

Ludo van de Wiel, oprichter Arctic Blue: “We zien Arctic Blue als hét MSC-gecertificeerde Omega-3 Visolie merk van de Benelux, met maar liefst 10 verschillende producten met het MSC-keurmerk. Naast behoud van gezonde visstand werkt Arctic Blue ook nog eens circulair: de visolie wordt gemaakt van snijresten, er wordt geen vis speciaal voor gevangen. We make Waves.”

Beste Dierenvoeding Sheba

An De Volder, General Manager van Mars Multisales Belgium: “Duurzaamheid maakt integraal deel uit van het DNA van Sheba. Katten houden nu eenmaal veel van vis en met Sheba kunnen ze genieten terwijl het niet ten koste van de planeet is. ​ De vis die we voor de vis- en schaaldier variëteiten van Sheba en onze andere kattenvoedingsmerken zijn van duurzame visvangst en dat werd mede dankzij de MSC gecertifieerde Sheba producten waargemaakt.”

Beste Foodbox Hello Fresh

Pedro Martins, Senior Sustainability Sourcing Manager bij HelloFresh SE: "In 2022 was 95% van onze vis, schaal- en schelpdieren afkomstig van en gecertificeerd door erkende keurmerken, waaronder MSC voor wilde visvangst. We streven ernaar om al onze in het wild gevangen vis- en zeevruchtensoorten te blijven inkopen van MSC-gecertificeerde visserijen, waardoor we ervoor zorgen dat duurzaamheid de kern van onze missie blijft."

Beste drie Belgische leveranciers Pittman seafoods, Mowi en Gilco

Yoke Vandepitte, CEO Pittman Seafoods: “Bij Pittman Seafoods zetten we alles op alles om onze visie te verwezenlijken: een wereld waarin alle generaties kunnen genieten van gezonde, duurzame diepvries vis, schaal- en schelpdieren. Als familiebedrijf zijn we vastbesloten om de vertrouwde partner te zijn, met onze jarenlange ervaring en toewijding om een topkwaliteit assortiment te bieden, met een service die vanuit ons hart komt.”

Kim Huys, Quality Engineer Mowi Belgium: “Reeds 15 jaar is Mowi Belgium MSC-gecertificeerd. Bij de sourcing en aankoop van de producten kiezen wij zoveel mogelijk voor producten die voldoen aan internationaal erkende certificeringsschema’s voor verantwoorde, duurzame vangst en productie. We streven ernaar om ook onze klanten bewust te maken van het belang van duurzame visserij.”

Uit het juryrapport: Gilco is een partij die altijd open staat voor de ontwikkeling van nieuwe producten en qua omvang één van de meest impactvolle leveranciers in België.

Alle winnaars worden op 3 oktober bekendgemaakt op de website van MSC.

 

 

Story image