Eerste oogst biobaktarwe van Belgisch ketenproject is een succes

Colruyt Group kondigt aan dat de eerste biobaktarwe van het Belgisch ketenproject is geoogst en kwalitatief goed is bevonden om er bloem van te malen en Belgisch biobrood mee te bakken. De volledig Belgische biobroden van deze oogst worden bij Bio-Planet aangeboden vanaf begin december. Elke individuele landbouwer in dit ketenproject geniet dankzij deze samenwerkingsovereenkomst van een gegarandeerde afzet aan een vooraf afgesproken prijs. Het succes van deze eerste oogst is een stimulans voor andere bioakkerbouwers om te kiezen voor kwalitatieve biobaktarwerassen en eveneens in het ketenproject te stappen. Colruyt Group kijkt tevreden terug op dit eerste biobaktarweseizoen en schaalt het project op voor volgend jaar.

Vrijdag 22 oktober 2021

Colruyt Group wil de biobaktarwesector in ons land ondersteunen én tegelijk werk maken van een breed Belgisch assortiment in de winkelrekken. Daarom engageerde de groep zich met 8 Belgische partners in een Belgisch ketenproject om kwalitatieve biobaktarwe te telen en te verwerken tot biobrood dat van a tot z Belgisch is. Vooraf werden tussen de partners van de keten (landbouwers, molenaar, bakkerij en retailer) duidelijke afspraken gemaakt over prijs, kwaliteit en volumes. Samen zaaiden ze 12 hectare biobaktarwe in, geografisch verspreid over België.
​ 

Kwalitatieve oogst

De eerste biobaktarweoogst van het Belgisch ketenproject is ondertussen binnen, weliswaar iets later dan voorzien door de slechte weersomstandigheden tijdens de zomer. Van alle partijen biobaktarwe werden stalen afgenomen om de kwaliteit ervan na te gaan. Voor de kwaliteitscontrole baseerde Colruyt Group zich op een aantal marktconforme parameters zoals het hectolitergewicht, de Zelenywaarde en het eiwitgehalte van de tarwe. Op basis van de resultaten van de onderzochte stalen, kunnen we met enige fierheid bevestigen dat zowel de zomertarwe als de wintertarwe bakwaardig zijn en dus van voldoende kwaliteit om er bloem van te malen en brood mee te bakken. Slechts één partij werd afgekeurd omwille van stuifbrand. Alle andere zullen gebruikt worden om Belgisch biobrood mee te bakken.

100% Belgisch biobrood bij Bio-Planet

De baktesten bij de molenaar zijn eveneens goed bevonden en één partij baktarwe is ondertussen gemalen en klaar om brood mee te bakken. De overige partijen bakwaardige tarwe worden in stockage geplaatst bij de landbouwer om op afroep te gebruiken. De bakkerij bakt er biobrood van 500 gr en 800 gr van én biostokbrood, allemaal van a tot z Belgisch en te verkrijgen bij Bio-Planet vanaf begin december. Dit 100 % Belgisch biobrood wordt toegevoegd aan het assortiment van de 31 winkels en de webshop van Bio-Planet.

Meerwaarde voor de landbouwers

In het ketenproject werden vooraf duidelijke afspraken gemaakt tussen de partners over volume, kwaliteit en prijs. Alle landbouwers zijn zeker van hun afzet aan een vooraf afgesproken prijs. De oogst was goed en het rendement lag zelfs iets hoger dan verwacht. Met deze positieve informatie op zak werd beslist om het volume voor volgend jaar op te schalen. Tot 15 november zal er opnieuw Arminius en Mochus wintertarwe ingezaaid worden om volgend jaar in de zomer te oogsten. We zijn ervan overtuigd dat dit ketenproject de Belgische biobaktarwesector een boost zal geven en andere bioakkerbouwers ertoe zal aanzetten om te kiezen voor kwalitatieve biobaktarwerassen.


Voor vragen, gelieve contact op te nemen met de Persdienst van Colruyt Group
​via [email protected]  of 0473 92 45 10.