Dreambaby start tweedehands service

Dreambaby start tweedehands service

Dinsdag 19 april 2022

Dreambaby stopt voorlopig met de tweedehandsservice zoals die in april 2022 hieronder werd aangekondigd

Dreambaby startte in april 2022 met een pilootproject waarbij klanten volgens het click&collect principe online tweedehandsspullen reserveerden en vervolgens afhaalden in een van de 6 deelnemende winkels. Uit klantenfeedback bleek dat deze manier van werkten niet voldoet aan de noden van de klanten. Daarom stopte de retailer met de vorige manier van werken en gaat Dreambaby onderzoeken of het een klantvriendelijker alternatief kan opzetten dat meer toegevoegde waarde biedt aan zijn klanten én dat Dreambaby makkelijker kan opschalen naar zijn andere winkels. De stopzetting van de tweedehandsservice is tijdelijk, en heeft niets te maken met rendabiliteit. Dreambaby neemt nu  de tijd om een nog betere service uit te denken en uit te werken. Want Dreambaby blijft heel sterk geloven in de tweedehandsmarkt, en zal daar ook verder blijven in investeren.

##

Dreambaby, de babyspecialist van Colruyt Group, start vandaag in 6 winkels een tweedehands service en is daarmee de eerste Belgische babyretailer die de combinatie van nieuw en tweedehands mogelijk maakt. De vraag naar tweedehands groeit al jaren sterk en de retailer wil tegemoetkomen aan de veranderende markt. Bovendien wil Dreambaby actief inzetten op duurzaamheid, waar een tweedehandsaanbod mooi bij aansluit. De service zal bij de start bestaan uit een click & collect principe, waarbij klanten online tweedehandsspullen kunnen reserveren en vervolgens afhalen in een van de 6 deelnemende winkels.

Groeiende tweedehandsmarkt

De vraag naar tweedehandsproducten blijft groeien en die trend lijkt onomkeerbaar. Het tweedehands principe maakt consumenten gelukkiger, want het is goedkoper én beter voor het milieu. Specifiek voor babyspullen wordt er ook een stijging opgemerkt. Uit marktonderzoek van Colruyt Group in 2020 bleek dat al 32% van de Belgen hun babyspullen tweedehands wilde aankopen.Ouders verzamelen doorgaans hun babyspullen door nieuw en tweedehands te combineren: 55% van de spullen is nieuw, 45% is tweedehands1. Dat laatste gaat dan specifiek over het hergebruiken, gratis krijgen van familie en vrienden of zelf tweedehands aankopen. Ouders kopen voor hun eerste kind zo’n 14% tweedehandsspulletjes daadwerkelijk zelf aan. Het is voor Dreambaby dus een logische stap om de verkoop van tweedehands babyspullen te faciliteren. De retailer blijft op die manier een merk van vandaag en morgen, en is bovendien de eerste Belgische babyretailer die de combinatie van nieuw en tweedehands zowel in de fysieke winkels als online (via click&collect) zal aanbieden.

Gemak voor de klant centraal

Concreet zal Dreambaby het betrouwbaar kopen en verkopen van tweedehands babyspullen faciliteren. Verkopende klanten maken online een verkoopafspraak en brengen hun tweedehands spullen bij een winkelpunt binnen. Alle merken komen in aanmerking, dus ook producten die oorspronkelijk niet door Dreambaby verkocht werden. Vanuit hygiëne- en veiligheidsoverwegingen worden autostoelen, matrassen, babykleertjes en zware commodes en kasten niet aangenomen. Het tweedehands product wordt vervolgens door de medewerkers van Dreambaby gecontroleerd op zichtbare gebreken en netheid en gefotografeerd. Dreambaby stelt vervolgens de spullen online te koop via tweedehands.dreambaby.be. De verkoper bepaalt zelf de verkoopprijs en indien nodig kan Dreambaby hierbij adviseren. Dreambaby vraagt een service fee voor het in goede banen leiden van de verkoop. De klant hoeft dus enkel het product ter beschikking stellen, Dreambaby regelt al de rest. Ideaal dus voor ouders die het te druk hebben om de verkoop zelf op te nemen.

Dieter Struye, directeur non-food bij Colruyt Group vult aan: “Ook met onverkochte producten gaan we slim aan het werk. Producten die na 6 weken niet verkocht geraken, worden ofwel voor een lagere prijs aangeboden gedurende 4 weken, weer opgehaald of kunnen klanten aan het goede doel schenken. Dat is voorlopig in Franstalig België het Rode Kruis, in Merksem is het Moeders voor Moeders, in Bree PRAGT en in Gent is het Babynest. We zijn nog actief op zoek naar aanvullende goede doelen, zodat we voor iedere winkel een lokaal initiatief kunnen steunen.”

Aan de andere zijde kan de koper zijn gekozen tweedehandsproduct vinden via de website of in de winkel, het artikel reserveren, vervolgens afhalen in een winkelpunt en daar betalen.

Bij de start van Dreambaby Tweedehands zullen 6 winkelpunten deelnemen (Denderleeuw, Merksem, Gent, Namen, Doornik en Bree). Een uitbreiding van de service staat op de planning eens alles goed is uitgerold. De jarenlange expertise om dit project in goede banen te leiden, neemt Dreambaby over vanuit het vroegere NewStory dat al tweedehands baby- en kinderspullen verkocht binnen Colruyt Group. NewStory noteerde een verkoop van 90% van de spullen binnen de 6 weken, een veelbelovende trend.

Story image

Duurzaam ondernemen als startpunt

Als onderdeel van Colruyt Group vergroot Dreambaby actief zijn betrokkenheid bij de maatschappij en denkt het concrete initiatieven uit om dit waar te maken. Het merk wil bijdragen aan een wereld waarop de allerkleinsten nog lang en gezond kunnen leven, en doet dat stap voor stap. Dieter Struye: "De eigenheid aan de baby-categorie is dat deze producten het leven van ouders vergemakkelijken gedurende slechts een beperkte periode. Net daarom willen wij de levensduur van producten verlengen, door ouders te helpen tweedehands aan te kopen of te verkopen. Op die manier helpen ouders elkaar en maken we samen de wereld een beetje mooier. Klanten geven bovendien aan dat ze open staan voor een tweedehandsaanbod en hier zelfs vragende partij in zijn. Daarom willen we samen met onze klanten stap voor stap een steentje bijdragen aan het circulair omgaan met baby-spullen." Dreambaby kiest tot slot ook bij nieuwe artikelen steeds meer voor spulletjes met een extra lange levensduur of gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Bijvoorbeeld voor zijn eigen merk Dreambee, zet Dreambaby zich zelf actief in om babykleding duurzamer en biologischer te vervaardigen.

 

 

1 Bron: marktonderzoek Colruyt Group voor Dreambaby in 2021. N=2000