Colruyt zet volgende stap richting winkel van de toekomst

Colruyt zet volgende stap richting winkel van de toekomst

Donderdag 8 juni 2023

Colruyt Group zet volop in op innovatie in de winkel. De afgelopen maand werd er een nieuwe technologie getest die ervoor zorgt dat de rekken optimaal gevuld blijven, er wordt gemeten hoeveel klanten er binnenkomen in de winkel en hoe druk het is aan de kassa, en er loopt een test om de winkel schoon te laten maken door een robot. Verschillende initiatieven die moeten bijdragen tot een betere service voor klanten en een efficiëntere tijdsindeling voor medewerkers.

Eerder dit jaar kondigde Colruyt de ‘easy check-out’ aan, het innovatieve kassasysteem met artificiële intelligentie dat het kassaproces met een vijfde versnelt. Vorig jaar lanceerde de retailer ‘product finder’, een systeem waarbij winkelmedewerkers tot anderhalf uur per dag besparen bij het uitzetten van producten in de rekken. Colruyt investeert nu opnieuw in innovatie in de winkel en test verschillende nieuwe technologieën om klanten nog beter te kunnen bijstaan en om ervoor te zorgen dat medewerkers hun tijd gerichter kunnen inzetten.

Het start al wanneer klanten binnenkomen in de winkel. Aan de ingang van de winkel wordt een druktemeter getest die telt hoeveel klanten er binnenkomen, volledig anoniem. Het doel hiervan is de drukte in de winkel te kunnen inschatten en de planning van de winkelmedewerkers daarop af te stemmen. Ook aan de kassa wordt er getest met een druktemeter. Op die manier kan Colruyt ervoor zorgen dat er steeds voldoende winkelmedewerkers aan de kassa aanwezig zijn, op het moment dat het drukker wordt aan de kassa. Virginie Vandenperre, hoofd sales services & promotion bij Colruyt Laagste Prijzen: “Snel en efficiënt langs de kassa gaan is essentieel voor onze klanten – niemand wacht graag lang aan de kassa. We zijn deze druktemeters nu aan het testen in onze winkel in Halle. We verwachten dat de wachttijd aan de kassa zal afnemen, zeker in combinatie met ‘easy check-out’ waar we nu al mooiste winsten van zien.”

Daarnaast wordt er ook volop getest met een nieuwe technologie om ervoor te zorgen dat de rekken steeds optimaal gevuld worden. De technologie, die volledig ontwikkeld werd door het innovatieteam van Colruyt Group Smart Technics, koppelt de verkoopcijfers aan de stockcijfers van de winkel en de informatie van waar die rekken met die producten staan in de winkel. Die gegevens worden in de vorm van een plattegrond weergegeven op een scherm in de stockruimte van de winkel. Medewerkers zien op die manier welke rekken er met prioriteit aangevuld dienen te worden, om ervoor te zorgen dat klanten steeds de juiste producten op het juiste moment terugvinden.

Daarnaast loopt er ook een test met een shelf scanner, een camera die de rekken scant. Deze shelf scanner brengt de status van de rekken in kaart via een geautomatiseerd proces. Op die manier kan de belevering van de winkels geoptimaliseerd worden en kan de geschikte plek voor een product in het rek geanalyseerd worden. Beide technologieën werken met artificiële intelligentie die volledig door Colruyt Group ontwikkeld werd en geven de gegevens in real time door. Het voordeel voor de consument: producten worden tijdig bijbesteld en geleverd in de winkel, wat zorgt voor een goed gevuld rek en geen overstock.

In de winkel in Halle loopt er momenteel ook een test met kuisrobots. Die robots maken de vloer schoon en zorgen zo voor een nette winkel. Het gaat om hoogtechnologische kuisrobots die voldoen aan de noden van de winkel.

Virginie Vandenperre: “Er zijn heel wat voordelen aan deze technologieën, zowel voor de klanten als voor Colruyt. Doordat winkelmedewerkers op het juiste moment de juiste producten kunnen aanvullen, op het juiste moment aan de kassa staan en niet meer zelf hoeven te kuisen, zullen klanten steeds het juiste product op het juiste moment ter beschikking hebben en zal hun wachttijd aan de kassa afnemen. Colruyt zelf bespaart hier tijd mee omdat winkelmedewerkers efficiënter aan de slag kunnen. Die tijd kunnen ze besteden aan andere taken in de winkel, die volop in het teken van service voor de klant staan.”

Colruyt test de verschillende innovatieve technologieën in de winkel in Halle. De eerste resultaten zijn veelbelovend, al is een test op langere termijn nodig om de grote winsten echt in kaart te kunnen brengen. De volgende stap is daarom een uitrol van de test naar meerdere winkels.

Ook in de supply chain van Colruyt Group wordt er volop geïnvesteerd in innovatie en digitalisering. Op die manier wordt de volledige keten – vanaf het product toekomt bij Colruyt tot het de winkel verlaat – gedigitaliseerd. Meer informatie daarover volgt later.

De testen kwamen tot stand met VLAIO-steun.