Colruyt viert 50 jaar laagste prijzen

Colruyt viert 50 jaar laagste prijzen

Retailer viert merkbelofte met straffe promo’s in het najaar

Dinsdag 3 oktober 2023

Dit najaar wordt een belangrijke mijlpaal gevierd bij Colruyt Laagste Prijzen: al 5 decennia vinden klanten van de Belgische prijsvolger er hun producten voor de laagste prijs: op elk moment, voor elk product en in elke regio. In 1973 werd van start gegaan met het toenmalige prijzensecretariaat. Dat groeide op 50 jaar uit van een team van vier mensen, naar een geoliede organisatie met 110 medewerkers die dag in dag uit achter de schermen in de weer zijn om de prijzen in ons land te volgen en aan te passen. Deze verjaardag is meteen ook een mooie aanleiding om klanten mee te laten vieren: van 4 oktober t.e.m. 31 oktober staan er promoties van 50 % op grote merken op til in alle Colruyt-winkels in België. De huidige marktcontext blijft uitdagend, maar houdt Colruyt Laagste Prijzen scherp: de blijvende focus op efficiëntie, de laagste kosten én op innovatie zorgt ervoor dat de retailer de laagsteprijsbelofte kan blijven realiseren. In bijgevoegd persdossier nemen we een duik in de geschiedenis.

De geschiedenis van de laagste prijzen

De geschiedenis van Colruyt startte uiteraard al veel eerder dan 50 jaar geleden: in 1928 start bakker Franz Colruyt een groothandel in koloniale waren in het Pajottenland. In de jaren die daarop volgen evolueert zijn familiebedrijf verder, met efficiëntie en gezond verstand als rode draad. In 1964 opent de zoon van Franz, Jo Colruyt, een eerste eigen supermarkt, waar hij alle bekende merken 10 % goedkoper aanbiedt én alle infrastructuur die overbodig is, schrapt. Hij heeft immers geen middelen voor reclame en de concurrentie is moordend. Zo wordt de “Discount” geboren, met de laagste prijzen voor de consument. Later (in 1976) verandert de naam naar Colruyt.

De toenmalige directie wil er zeker van zijn dat Colruyt écht goedkoper is dan de concurrenten, en roept in 1973 een speciaal team van 4 personen bij elkaar: het Colruyt prijzensecretariaat is vanaf dan een feit. Manuele prijsopnames evolueerden over de jaren heen naar geautomatiseerde processen die voor een enorme tijdswinst zorgden om de prijzen in de winkels aangepast te krijgen: van zo’n 5 dagen in de jaren tachtig tot minder dan 24u vandaag.

Anno 2023 staat dat prijzensecretariaat, dat vandaag Service Center Prijzen heet, voor een goed draaiend team van 110 mensen. Een folderploeg van 8 detaillisten pluist vandaag de (online) folders van concurrenten uit en een equipe van 45 prijsopnemers is dagelijks op de baan om discreet prijzen op te nemen bij de concurrenten. Dat laatste team bestond vroeger hoofdzakelijk uit vrouwen, want die vielen veel minder op in de winkels van de concurrent. In totaal worden er vandaag elke dag zo'n 150.000 prijzen opgenomen (100.000 online en 50.000 offline). Om alle prijzen te vergelijken maakt het systeem zo'n 2 miljoen berekeningen per dag. Als prijsvolger reageert Colruyt op zowel op prijzen als promo’s van concurrenten, en past het zijn prijzen aan, zowel in de fysieke winkels als op de webshop Collect&Go.

Laagsteprijsbelofte houdt stand in de toekomst

Ook in de uitdagende marktcontext van de laatste jaren blijft de merkbelofte van Colruyt overeind en doet de retailer er alles aan om de portemonnee van de consument te beschermen. In tijden van hoge voedingsinflatie vervult Colruyt op die manier ook een maatschappelijke rol, met respect voor de andere spelers in de keten. Met een heel aantal leveranciers wordt bijvoorbeeld al decennialang constructief samengewerkt. Jo Willemyns, COO Retail en huidig Algemeen Directeur van Colruyt Laagste Prijzen, geeft aan: “Het feit dat we na al die jaren nog steeds goede afspraken kunnen maken met onze leveranciers, betekent veel voor ons. Er bestaan soms misverstanden over, maar er is wel degelijk een verschil tussen aankoopprijzen en verkoopprijzen. Op deze laatste garanderen we de laagste prijs op de markt, ook als de aankoopprijs stijgt. Onze scherpe verkoopprijzen kunnen we al jaar en dag garanderen door een slim samenspel met onze laagste kosten”.

Willemyns maakt zich sterk dat de formule klaar is voor nog eens minstens 50 jaar laagste prijzen: “Zuinig omgaan met onze middelen om de kosten laag te houden, dat zit in het DNA van Colruyt. 50 jaar geleden groeide dit vanuit noodzaak: elke cent telde. Na al die jaren zijn we nog steeds spaarzaam en creatief: onze winkels zijn sober en onze werkmethodes zo efficiënt mogelijk. Daardoor blijven onze kosten laag, en investeren we deze winst op een duurzame manier in onze laagste prijzen. We hebben nog een heel arsenaal aan mogelijkheden voor de toekomst – innovatie en automatisatie in zowel de winkels, logistiek, als in onze eigen productie zullen daar een steeds belangrijkere rol spelen. Denk maar aan onze slimme kassa's die we momenteel uitrollen in de winkels”.

50 jaar laagste prijzen: klanten vieren mee

Deze bijzondere verjaardag van de laagste prijzen wordt ook naar klanten toe onder de aandacht gebracht. Vanaf 4 oktober pakt Colruyt in alle winkels op enkele grote merken uit met 50% korting bovenop die laagste prijzen, en dat tot en met 31 oktober 2023.

Speciaal voor deze gelegenheid worden de Colruyt-winkels ook in een feestelijk jasje gestopt en staan de immer vriendelijke medewerkers meer dan ooit mee in de kijker als “Team Laagste Prijzen”.

U vindt een pak informatie en interessante weetjes terug in het bijgevoegde persdossier. We wensen u een fijne duik in de geschiedenis van de laagste prijzen!

FINAL PERSDOSSIER 50j LAAGSTE PRIJZEN_Sept23.pdf 6 MB