Colruyt test nieuwe innovatie in 6 winkels: digitale wijnassistent begeleidt klanten naar de ideale fles wijn

Colruyt test nieuwe innovatie in 6 winkels: digitale wijnassistent begeleidt klanten naar de ideale fles wijn

Maandag 17 juli 2023

Colruyt Laagste Prijzen test de komende weken in 6 filialen een digitale ‘wijnassistent’. Dat is een groot touchscreen die software bevat waarmee klanten begeleid een wijnkeuze kunnen maken. Het idee komt er nadat uit marktonderzoek bleek dat klanten nood hebben aan begeleiding in de wijnrayon. De wijnassistent sluit naadloos aan bij de 1-op-1 begeleiding die Colruyt al aanbiedt met haar instore wijnadviseurs. Dergelijk scherm zal als testproject geïnstalleerd worden in de Colruyt-winkels van Wetteren, Zele, Merelbeke, Liedekerke, Halle en Menen.

Eenvoudig keuzemenu met slimme software geeft relevante suggesties

Uit marktonderzoek bleek de afgelopen jaren dat sommige klanten in de supermarkt behoorlijk verloren lopen in de wijnrayon. Wijn is bovendien een product waarbij klanten zich absoluut niet willen vergissen van aankoop. Het is onder andere het grote aanbod dat de keuze soms bemoeilijkt voor mensen, zeker zij dit weinig kennis hebben van wijn. Net om die reden heeft Colruyt Laagste Prijzen al sinds jaren in elke Colruyt-winkel een wijnadviseur aanwezig, die klanten kan begeleiden in het kiezen van de gepaste wijn. Alleen is een praatje met de wijnadviseur niet aan iedereen besteed, en kan die wijnadviseur natuurlijk maar met één klant tegelijkertijd bezig zijn. Om ook in die situaties de klant maximaal te kunnen helpen, ging Colruyt op zoek naar een waardige aanvulling op de 1-op-1 begeleiding van een wijnadviseur. Samen met In The Pocket, een externe productontwikkelaar, ontwierp Colruyt een heuse ‘wijnassistent’.

De wijnassistent bestaat uit een digitaal scherm dat prominent in de wijnrayon wordt geplaatst, vergezeld van de gekende ‘wijnbel’ waarmee klanten de wijnadviseur indien nodig kunnen oproepen. Via een touchscreen kunnen klanten aan de hand van een eenvoudig keuzemenu door het uitgebreide wijnaanbod navigeren. De criteria in de vragenlijst bestaan uit: prijsklasse, type gerecht waarbij de wijn eventueel zal gedronken worden, kleur van de wijn, type wijn (bvb. alcoholvrij) en de streek waarvan de wijn afkomstig is. Ook kan de klant aangeven dat hij een fles wijn cadeau wil doen, waarmee vervolgens rekening wordt gehouden. Op basis van wat de klant in deze vragenlijst aanduidt, worden er een aantal wijnen uitgelicht, inclusief de beschrijving van waar in de rayon je deze wijnen kan terugvinden. In de applicatie wordt tot slot ook rekening gehouden met geldende promoties en campagnes zoals de wijnfestivals. ​

Wijnrayon toegankelijker maken en klanten inspireren

Olivier Tournet, wijnconsulent bij Colruyt en medeverantwoordelijke voor het project, benadrukt de synergie tussen wijnadviseur en de digitale wijnassistent: “Onze wijnadviseurs in de winkels staan al jaar en dag onze klanten bij in het maken van een weloverwogen keuze. We zijn er ons echter van bewust dat een wijnadviseur niet altijd beschikbaar kan zijn, en dat iedere klant anders is. Met het testen van de wijnassistent willen we de klant de keuze bieden om digitaal en zelfstandig aan de slag te gaan, wat niet alleen voor wijnleken maar ook voor wijnkenners interessant kan zijn. De assistent gidst onze klanten als het ware door onze wijnrayon, waarbij de wijnadviseur indien gewenst een ondersteunende rol kan spelen. Het einddoel is om eenvoudig en efficiënt te winkelen, en daarbij ook onze klanten te kunnen inspireren.”

De wijnassistent vormt opnieuw een goed voorbeeld van hoe fysieke en digitale toepassingen bij Colruyt steeds meer hand in hand gaan. Een staaltje innovatie dat bovendien past binnen het plan van Colruyt om haar winkels ‘futureproof’ te maken. Colruyt start aanvankelijk met een kleinschalige test van het project in 6 filialen: Wetteren, Zele, Merelbeke, Liedekerke, Halle en Menen. De wijnassistent zal in deze winkels voor een periode van 6 maanden beschikbaar zijn, waarna de test grondig geëvalueerd wordt en er wordt bekeken om het project eventueel verder uit te rollen.