Colruyt lanceert ‘solidariteitjes’ om pluimveehouders te steunen

Colruyt lanceert ‘solidariteitjes’ om pluimveehouders te steunen

Maandag 13 februari 2023

Sinds oktober vorig jaar lopen kippen die in de buitenlucht komen het risico om besmet te geraken met vogelgriep. De ophokplicht is dan ook nodig om de gezondheid van de kippen te beschermen. Dit betekent echter ook dat eieren van vrije uitloop-kippen niet meer als vrije uitloop-eieren verkocht kunnen worden, en dat is geen goed nieuws voor de pluimveehouders. Om deze pluimveehouders een hart onder de riem te steken, lanceert Colruyt Group de ‘solidariteitjes’.

De laatste jaren duikt vogelgriep steeds vaker op en ook op dit moment lopen kippen het risico om besmet te geraken. Daarom geldt er een verplichting om kippen en vogels af te schermen, de zogenaamde ophokplicht. Dit moet contact met wilde vogels voorkomen, die de ziekte zouden kunnen doorgeven. Voor professionele pluimveehouders zorgt dit er echter voor dat vrije uitloop-kippen eigenlijk scharrelkippen worden, want zij kunnen niet meer buiten. De eieren van deze kippen mogen, vanaf dat de kippen 16 weken niet buiten kunnen, niet verkocht worden als eieren van vrije uitloop-kippen. Het worden dan scharreleieren.

Dat is geen goed nieuws voor de pluimveehouders van deze kippen, want hun eieren worden afgewaardeerd tot scharreleieren, waardoor ze er een lagere prijs voor krijgen en er een overaanbod van scharreleieren kan ontstaan op de markt. Daarom wil Colruyt Group deze pluimveehouders een hart onder de riem steken met het lanceren van de ‘solidariteitjes’. Deze eieren zijn van de getroffen pluimveehouders en zijn dus voormalige vrije uitloop-eieren.

De consument betaalt voor de ‘solidariteitjes’ de prijs van vrije uitloop-eieren en steunt op die manier de getroffen pluimveehouders. Deze pluimveehouders hebben immers extra investeringen gedaan om een vrije uitloop te bouwen en dienen die nog steeds te onderhouden. In normale omstandigheden krijgen deze pluimveehouders hier een vergoeding voor, en dankzij de ‘solidariteitjes’ blijft dit behouden.

Een verpakking ‘solidariteitjes’ bevat 10 eieren van gemiddeld gewicht en is te koop bij Colruyt Laagste Prijzen en OKay.

Story image