Colruyt Group-vestigingen ruimen omgeving op

Maandag 21 november 2016

Alle 380 vestigingen van Colruyt, OKay en Bio-Planet en een deel van de 220 zelfstandige Spar-winkels gaan het zwerfvuil aanpakken op hun parkings en in hun directe omgeving. De parkings worden al dagelijks opgeruimd door een schoonmaakploeg van 50 medewerkers, maar tijdens de Retail Clean Up Days vergroot dus het actieterrein. Ook op en rond enkele bedrijfssites in Lot, Halle en Wommelgem wordt er een grote schoonmaak gehouden. Met de actie wil Colruyt Group zijn medewerkers, klanten en omwonenden sensibiliseren om de omgeving proper te houden en uiteindelijk een gedragsverandering in gang helpen zetten.

 

Nationale opruimactie

De opruimactie van Colruyt Group vindt plaats tijdens de nationale Retail Clean Up Days, tussen 21 en 27 november. Die dagen zijn een initiatief van de handelsfederatie Comeos, in samenwerking met Netheidsnetwerk indevuilbak.be (in Vlaanderen) en BeWapp (in Wallonië). In totaal nemen er 1.460 winkels deel, die elk een oppervlakte tot 25 meter rond hun vestiging zullen opruimen. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege geeft maandag 21 november het startschot van de actie en gaat mee de site rond Colruyt Aalst opruimen.

Minister Schauvliege: “Ik ben verheugd over het feit dat de winkeliers de handen uit de mouwen steken om hun eigen omgeving schoon te maken. Ik geloof erin, we moeten dit een kans geven. Zwerfvuil ergert elke Vlaming, maar toch zie je dat het 60 miljoen per jaar kost om op te ruimen, dus moeten we op alle vlakken de strijd tegen zwerfvuil aangaan.”

Op woensdag 23 november ten slotte gaat Chris Van Wettere (Algemeen directeur Colruyt Laagste Prijzen) mee het speelplein Herdersstaf in Brussel opruimen, samen met sportjournalist Ruben Van Gucht en de ceo’s van Carrefour, Delhaize, Lidl, Makro en Lambrechts.

 

Vijfjarenplan

De opruimacties kaderen in het vijfjarenplan ‘Samen voor minder zwerfvuil’, dat Colruyt Group lanceerde in september 2015 en dat loopt tot en met 2020. Als kick-off van dat plan ruimden een 200-tal medewerkers zowat 1.500 kg zwerfvuil op in de ruime omgeving van de kantoorgebouwen in Halle. In september 2016 begon de groep dan een tweejarig testproject met extra vuilbakken om het zwerfvuil op de parkings van de kantoorgebouwen te verminderen. Sinds half november testen we ook bijkomende vuilnisinfrastructuur bij een aantal winkelpunten van Colruyt Laagste Prijzen.

 

Inspireren

Colruyt Group neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op en ondersteunt de overheid in haar strijd tegen zwerfvuil. De groep gelooft dat gedragsverandering mogelijk is, onder meer door het goede voorbeeld te geven en zo anderen te inspireren, tijdens de actie maar ook daarna. Zo komen er bordjes met de melding ‘Pas opgeruimd! Bedankt om het netjes te houden’. De groep zal de resultaten ook zorgvuldig opvolgen, met het oog op een blijvend propere omgeving.