Colruyt Group opent gloednieuw, duurzaam kantoorgebouw in Technologiepark Zwijnaarde

Colruyt Group opent gloednieuw, duurzaam kantoorgebouw in Technologiepark Zwijnaarde

Donderdag 13 oktober 2022

Na een grondige, duurzame verbouwing opende Colruyt Group een nieuw kantoor in Zwijnaarde in september 2022. In de zomer van 2020 kocht de groep de voormalige hoofdzetel van Thomas Cook, gelegen aan het Technologiepark van Zwijnaarde, net buiten de stad Gent. Bijna 400 Colruyt Group-medewerkers hebben in het opgeknapte gebouw hun werkplek. De site bestaat uit 9.582m² kantoorruimte en 261 parkeerplaatsen, en vervangt twee gehuurde kantoren in Deinze en Merelbeke. 2.000 m² kantoorruimte wordt te huur aangeboden.

“Colruyt Group was al enige tijd op zoek naar een nieuw regionaal kantoor in de buurt van Gent”, zegt Frank Hamelrijckx, expansieverantwoordelijke bij Colruyt Group. “In afwachting tot we een geschikt pand vonden, huurden we tijdelijk kantoorruimte in Deinze en Merelbeke. Na de aankoop van het voormalige hoofdkantoor van Thomas Cook en de renovatie zijn we blij dat we in ons nieuwe gebouw kunnen intrekken. Zwijnaarde is nu de nieuwe werkplek van bijna 400 medewerkers van Colruyt Group IT, HR, Bike Republic, SmartWithFood en JIMS.” Colruyt Group gebruikt niet alle kantoorruimte van het gebouw voor eigen medewerkers. De rechtervleugel van de site staat te huur. Dit komt neer op 2.000 m² kantoorruimte en 50 parkeerplaatsen.

Story image
Story image
Story image

Ruime en moderne werkplek

Colruyt Group begon eind 2020 met de verbouwing van het verouderde gebouw, waarvan slechts een beperkt technisch dossier en geen digitale plannen beschikbaar waren. Met ingrijpende structurele bouwwerken werd het vroegere binnenterras geïntegreerd in het gebouw om zo op elke verdieping een maximale oppervlakte kantoorruimte te creëren. Goed voor een totale oppervlakte van 9.582 m². De moderne aankleding sluit aan bij de stijl van alle Colruyt Group-gebouwen, maar laat ook bepaalde oude structuren van het gebouw zichtbaar. Er werd gekozen voor een kleurrijk onthaal en kantine, aangekleed met verschillende materialen voor een urban look-and-feel.

Buiten werd het terras achteraan de site vernieuwd en uitgebreid. Het voorplein fungeert als een open ontmoetingsplek. De site telt 261 parkeerplaatsen, verspreid over 3 niveaus.

Story image

Duurzame verbouwing

“Het kantoor in Zwijnaarde is verbouwd met grote aandacht voor het milieu”, legt Frank Hamelrijckx uit. “De site is volledig uitgerust met energiezuinige ledverlichting. Regenwater vangen we op in een grote buffer en hergebruiken we in de toiletten. Het vroegere binnenterras is nu bedekt met een groendak met mossen, vetplanten en grassen. De rest van het dak is bedekt met 524 zonnepanelen, goed voor een elektriciteitsproductie van 186 MWh per jaar. Op de parking kunnen 48 elektrische wagens tegelijk laden aan de elektrische laadpalen van DATS 24.”

In de zomer zullen we in het nieuwe kantoor in Zwijnaarde geen airco gebruiken maar wel een adiabatische verdampingskoeling met water als koudemiddel: een energiezuinig alternatief, zonder uitstoot van broeikasgassen”, aldus Hamelrijckx. “De datalokalen, waar veel warmte wordt gegenereerd, worden gekoeld met propaan, een natuurlijk koudemiddel met een lage global warming potential (GWP). Via warmterecuperatie gebruiken we de warmte van deze koelinstallatie om de rest van het gebouw te verwarmen. Het verwarmen van het sanitair water gebeurt met een warmtepompboiler, eveneens op propaan.”

Story image

Max Mobiel-shuttlebus voor pendelaars

Onmisbare troef van de site is de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en ook met de fiets geraak je vlot ter plaatste gezien de nabijheid van fietssnelwegen F7 (Gent-Kortrijk), F45 (Gent-Kortrijk via Oudenaarde) en F40 (fietsring rond Gent) en de vlotte fietsroute tussen het station en de site. Hilde Schuddinck, regiodirecteur Gent van Voka, geeft aan: “We zijn bijzonder blij met de komst van Colruyt Group naar Zwijnaarde. De Gentse Zuidmozaïek is de florerende zuidelijke rand van Gent, waar technologie, onderwijs, bedrijven en wonen sterk met elkaar verweven zijn. Een bedrijf als Colruyt Group dat stevig inzet op innovatie en nieuwe businessmodellen, kent hier dus zeker zijn plaats. Toch kent deze zuidrand ook uitdagingen. Om van mobiliteit een echte troef van deze regio te maken, zijn een aantal ingrijpende wijzigingen noodzakelijk. We bekijken graag met Colruyt Group hoe we elkaar daarin kunnen versterken.”

Colruyt Group neem initiatieven om de mobiliteitsimpact van zijn intrek op de site te beperken en duurzaam woon-werkverkeer te stimuleren. Samen met Max Mobiel test Colruyt Group een shuttlebus tussen NMBS-station Gent-Sint-Pieters en Technologiepark Zwijnaarde, aanvullend op het openbaar vervoer.

De retailer heeft een carpoolprogramma, biedt medewerkers een abonnement voor het openbaar vervoer aan, een (klassieke of elektrische) bedrijfsfiets of een plooifiets. 20 % van Colruyt Group-medewerkers fietst op regelmatige basis naar het werk, een percentage dat de groep in Zwijnaarde ook hoopt te benaderen.

Story image