Colruyt Group lanceert vernieuwend opleidingsprogramma voor recent afgestudeerden

Woensdag 16 november 2016

Colruyt Group lanceert als eerste retailer een opleidingsprogramma op maat van pas afgestudeerde jongeren met leidinggevend potentieel. Tijdens “Start2Re-Tale” zullen een zestiental jongeren vanaf maart 2017 tien weken lang intensief kennis maken met leidinggeven, hun eigen vaardigheden en talenten en de retailsector. Colruyt Group wil daarmee een brug slaan tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. De groep heeft immers permanent nood aan kandidaat-leidinggevenden, terwijl heel wat afgestudeerden moeilijk hun weg vinden naar de arbeidsmarkt en niet meteen aan retail denken. Het programma vraagt een voltijds engagement van de deelnemers. Wie wil, kan zich na afloop uiteraard kandidaat stellen voor een job bij de groep.

 

Meerwaarde voor start op de arbeidsmarkt

Start2Re-Tale is een kwalitatief hoogstaand en heel gevarieerd opleidingsprogramma, met een combinatie van theorie, lezingen, workshops, stages en out of the box opdrachten in verkoop, logistiek en ondersteunende diensten. De deelnemers maken intensief kennis met leidinggeven en de retailsector, binnen de context van Colruyt Group. Ze leren ook zichzelf beter kennen en ervaren vanuit hun talenten en valkuilen aan den lijve of leidinggeven iets voor hen is. Sowieso zijn ze een unieke ervaring rijker, met flinke meerwaarde voor hun start op de arbeidsmarkt. “Start2Re-Tale is innovatief op de markt”, zegt Jan Van Holsbeke, divisiemanager verkoop bij OKay en drijvende kracht achter het programma. “Het programma positioneert zich immers tussen de vrijblijvende academische opleidingen zoals postgraduaten en de bindende traineeships in een bedrijf. Maar het is niet noodzakelijk een rechtstreeks traject naar een vaste job bij ons. Op het eind krijgen de geslaagde deelnemers een getuigschrift mee. Wie dat wil, kan zich uiteraard kandidaat stellen voor een job bij de groep.”

 

Op maat van specifieke doelgroep

Colruyt Group ontwikkelde het traject op maat van bachelors en masters die aanleg en zin hebben om mee aan het roer te staan. Ze mogen maximaal twee jaar geleden afgestudeerd zijn of afstuderen in januari 2017. De groep denkt daarbij ook aan jongeren met een minder evident diploma voor de huidige arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in de humane richtingen. “Vaak vinden ze niet meteen een job en weten ze ook niet goed welke kant ze op willen”, legt Van Holsbeke uit. “En ze staan absoluut niet stil bij de mogelijkheden binnen de retailsector of bij Colruyt Group in het bijzonder. Met Start2Re-Tale willen we die jongeren aantonen dat retail een boeiende sector is met heel veel toekomstmogelijkheden, en hen sterker maken om hun verhaal een nieuwe wending te geven.”

Engagement gevraagd

De opleiding is vrijblijvend maar vraagt van de deelnemers wel een stevig engagement. Zo betalen ze 350 euro en moeten ze zich tien weken voltijds kunnen vrijmaken tussen 27 maart en 2 juni. Kandidaten moeten ook Nederlandstalig of zeer goed tweetalig zijn en zich gemakkelijk kunnen verplaatsen naar het Leuvense. Na evaluatie van de piloot wil de groep het programma vanaf het najaar 2017 uitrollen op meerdere locaties en ook in het Frans aanbieden. Kandidaten schrijven zich online in op https://start2retale.colruytgroup.com en kunnen na zorgvuldige screening uitgenodigd worden voor een gesprek dat peilt naar motivatie en competenties.

 

Eigenzinnige visie op leidinggeven

Met zowat 1.750 leidinggevenden in dienst en jaarlijks een 150-tal vacatures voor leidinggevenden is Colruyt Group heel goed geplaatst om een opleiding te ontwikkelen voor jonge kandidaat-leidinggevenden. “We hebben een uitgesproken visie op leiderschap. Bovendien beschikt onze Colruyt Group Academy over heel wat expertise in vorming en opleiding van medewerkers. Daardoor heeft de Academy een uniek en kwalitatief programma kunnen samenstellen voor jonge mensen met leidinggevend potentieel. Met een duidelijke meerwaarde voor de deelnemers en op termijn ook voor de aantrekkelijkheid van de sector.”