Colruyt Group investeert fors in strijd voor minder zwerfvuil

In het kader van het 5-jaren-plan “Samen voor minder Zwerfvuil” lanceert Colruyt Group een nieuwe grootschalige actie om zwerfafval aan te pakken. Aangepaste vuilnisinfrastructuur en een nationale sensibiliseringscampagne moeten medewerkers en klanten aanzetten om vuilnis correct weg te werpen. Dat is een primeur in ons land. Eerder deed Colruyt Group een succesvol nudiging-experiment op onder meer 11 winkelparkings, wat zorgde voor een aanzienlijke vermindering van zwerfafval. De retailer rolt dit succesvol project nu verder uit op 220 winkelparkings van Colruyt en op verschillende centrale sites van de groep. Daar komen telkens minstens 1 peukenpaal en 1 opvallend “afvaleiland” voor sortering van pmd en restafval, goed voor een investering van € 700.000. Ook affiches in winkels en bushokjes rondom de filialen, labels op meer dan 4 miljoen zwerfvuilgevoelige wegwerpverpakkingen en een afval-challenge moeten mee helpen bijdragen tot een gedragsverandering naar minder zwerfvuil.

Donderdag 12 april 2018

Colruyt Group engageerde zich drie jaar geleden voor een vijfjarig ‘Samen voor minder zwerfvuil’-actieplan. In dit kader lanceerde de groep vorig jaar een experiment: op 11 Colruyt-winkelparkings en enkele centrale sites zoals distributiecentra werden peukenpalen en “afvaleilanden” die bestaan uit sorteervuilnisbakken voor restafval en pmd, geïnstalleerd. Met deze extra infrastructuur wou de retailer haar werknemers en consumenten aanporren om hun afval correct weg te gooien. En die aanpak werkt duidelijk: op de testsites lag een kwart minder zwerfvuil en werd meer afval juist weggegooid. Bovendien verbeterde de netheidsscore overal aanzienlijk.

Dit experiment toont aan dat positieve beïnvloeding een belangrijke oplossing biedt bij probleemgedrag zoals zwerfvuil. Door de juiste infrastructuur te voorzien, geef je mensen letterlijk dat laatste duwtje in de rug om hun afval correct weg te werpen. Want hoewel ze weten dat ze hun afval niet op de grond mogen gooien, hebben ze hun gedrag nog niet veranderd. Dat bereik je wel met deze aanpak, die ook beter werkt op lange termijn omdat dit relatief weinig inspanning vraagt van mensen.” verklaart Professor Siegfried Dewitte (KU Leuven), gespecialiseerd in gedragsverandering.

Meer dan alleen PET-flesjes en blikjes

Colruyt Group rolt dit proefproject nu uit op grote schaal. Zo worden de parkings van meer dan 220 Colruytwinkels, distributiecentra en andere terreinen die Colruyt Group zelf beheert uitgerust met ten minste 1 peukenpaal en 1 “afvaleiland” met sorteerbakken voor restafval en pmd. Op plaatsen waar veel zwerfvuil ligt, zal dat aantal hoger liggen.

Concreet investeert de groep dit jaar 700.000 euro in 600 nieuwe vuilnisbakken, 600 peukenpalen en 30 hangende vuilnisbakjes. Zo wil de retailer alle soorten zwerfafval aanpakken. Vic De Meester, Milieucoördinator bij Colruyt Group voegt toe: “We willen een hefboomeffect teweegbrengen, eerst via medewerkers, maar ook via onze klanten. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op door het goede voorbeeld te geven en de gepaste infrastructuur aan te bieden.

Daarnaast voert Colruyt Group ook een nationale sensibiliseringscampagne rond zwerfvuil met onder meer advertenties, affiches in de winkels en posters in bushokjes in de directe omgeving van de winkels. Openbare plaatsen rondom de winkels zijn immers bijzonder gevoelig voor zwerfvuil. Verder komen er extra aanduidingen op zwerfvuilgevoelige verpakkingen van 6 soorten frisdrank en chips van het huismerk “Everyday”. Die moeten de consument aanmoedigen om de verpakkingen in de juiste vuilnisbak weg te gooien. In totaal gaat het om zo’n 4,4 miljoen producten. Ten slotte organiseert de retailer de ludieke ‘Trash Can Trick Shot’ – challenge. Hiermee daagt Colruyt Group al haar klanten en personeelsleden uit om hun afval met een origineel trucje in de vuilnisbak te gooien.

We zetten meer dan ooit in op een gedragsverandering op lange termijn. Dat is ook noodzakelijk om zwerfvuil in het openbaar een halt toe te roepen. Iedereen vindt het logisch om thuis alles netjes weg te gooien, maar buitenshuis is dat nog niet het geval. Dat gedrag moeten we dringend bijsturen. Het experiment met de afvaleilanden bewijst dat gedragsverandering mogelijk is. Bovendien kiezen we op die manier ook voor een totaalaanpak, want zwerfvuil is meer dan alleen PET-flesjes en blikjes. Met al deze inspanningen ondersteunen we samen met onze bijna 30.000 medewerkers de overheid in haar strijd tegen zwerfvuil.” aldus Vic De Meester.