Colruyt Group introduceert Spar For You: nieuwe foodservice gericht op on-the-go consumptie

Colruyt Group introduceert Spar For You: nieuwe foodservice gericht op on-the-go consumptie

Dinsdag 7 februari 2023

Colruyt Group introduceert ‘Spar For You’: een nieuwe foodservice gericht naar de B2B-klanten van de retailgroep en tegelijk een mooie samenwerking tussen verschillende diensten binnen de groep. Het gaat om een 24/7 cateringconcept dat beantwoordt aan de veranderde noden van vandaag, zoals flexibel werken, werken in shiften en ‘on-the-go’ consumptie van consumenten. Spar For You werkt met een oplossing op maat van de B2B-klant, waar er momenteel keuze is uit het plaatsen van een foodcorner, minimarket en/of slimme koelkasten. De eerste uitgebreide Spar For You installatie werd recent geïnstalleerd bij UCB. Er zijn eveneens plannen in de maak om de service op meer publieke plaatsen te implementeren.

Nieuwe vormen van catering door veranderde werkcontext

Werkgevers zijn de afgelopen twee jaar op zoek naar allerlei manieren om nog meer kostenefficiënt aan de slag te gaan omwille van de wereldwijde pandemie en economische crisis. Daarvoor nemen ze allerlei aspecten van hun organisatie onder de loep, waaronder ook de bedrijfscatering. Hun werknemers werken namelijk meer en meer thuis. Uit het Nationaal Catering Rapport van 2022 blijkt dat het aandeel (occasionele) thuiswerkers is gestegen van 24% naar 40% sinds de coronacrisis1.

Met bijna 1 op 2 Belgische werknemers die niet langer iedere dag op kantoor zitten, heeft de klassieke bedrijfscatering – waar de verse lunch op vaste uren geserveerd wordt - in heel wat gevallen een update nodig. Werknemers willen hun maaltijden kunnen consumeren op momenten dat het voor hen uitkomt: tot wel 35% geeft bijvoorbeeld aan dat ze hun lunch op flexibele tijdstippen willen nemen2.

Vanuit deze optiek introduceert Colruyt Group nu Spar For You, waarbij Spar staat voor verse producten en de liefde voor lekker eten. De Spar For You foodservices zijn gebruiksvriendelijk, contactloos en 24/7 beschikbaar voor de eindgebruiker. Op deze manier speelt Spar For You in op de on-the-go levensstijl, waarbij voeding en drank niet alleen ter plaatse genuttigd worden maar ook onderweg, thuis of op het werk. Voor bedrijven is er bovendien een enorme efficiëntieslag te winnen in de uitbating van een Spar For You cateringconcept. Zowel de bevoorrading, beveiliging, als technologie worden betrouwbaar en eenvoudig voorzien door Spar For You. Ontzorgen is het hoofddoel, maar B2B-klanten krijgen ook inzichten in de verkoopresultaten en de assortimentsbepaling via een back-endsysteem. Zo kan de B2B-klant waar nodig bijsturen of zelf (een deel van) de uitbating op zich nemen indien gewenst.

Johan Vermeire, directeur B2B Food retail bij Colruyt Group, vindt dat door zich op een innovatieve manier aan te passen aan het vernieuwde consumptiepatroon er echt een verschil gemaakt wordt: “Met Spar For You biedt Colruyt Group een direct antwoord op de wijzigende behoeften van bedrijven, hun medewerkers en algemener ook de on-the-go consument. We hebben hiervoor bij Colruyt Group een unieke combinatie van interne retail- en foodservice-expertise, alsook van technologie. We geloven dat het samenbrengen van een brede expertise vanuit de groep in meerdere segmenten kan leiden tot waardecreatie voor onze klanten. ​ Met Spar Colruyt Group, onze B2B-foodservice Solucious en onze innovatiehub Smart Technics zetten hier samen een sterk project neer.”

Verschillende concepten op maat van de klant

Omdat ieder bedrijf andere noden heeft op gebied van catering, heeft Spar For You momenteel drie verschillende soorten opstellingen beschikbaar. De B2B-klant kan zo kiezen wat voor zijn specifieke bedrijfssituatie het meest geschikt is. De opstellingen kunnen ook visueel aangepast worden naar de look & feel van het bedrijf.

De kleinst mogelijke opstelling is de implementatie van alleenstaande slimme koelkasten. De slimme koelkasten zijn gekoelde voorraadkasten ontwikkeld door Smart Technics, de innovatiehub van Colruyt Group. De bevoorrading gebeurt dan weer door Solucious, de B2B-foodservicespecialist van Colruyt Group. De slimme koelkasten zijn vandaag al bijna een jaar succesvol in gebruik bij de verschillende clubs van fitnessketen Jims. Een staaltje topinnovatie met uitgebreide eet- en drankmogelijkheden dat 24/7 beschikbaar én beveiligd is. Concreet gaat het als volgt: een klant pre-autoriseert een aankoop vooraf met zijn bankkaart, kan vervolgens de koelkast openen en zichzelf bedienen. De technologie herkent automatisch wat wordt weggenomen of teruggelegd van het schap en schrijft het juiste finale aankoopbedrag af van de rekening.

Voor bedrijven die een uitgebreidere foodservice aan hun medewerkers willen aanbieden, is er een tweede soort opstelling: de foodcorner. Deze heeft twee slimme koelkasten, uitgebreid met een koffietoestel, watertap en industriële microgolfovens. Dit concept kan ook aangevuld worden met een zithoek, wat van de foodcorner een echte ontmoetingsplek maakt.

Tot slot is er de minimarket: dé totaaloplossing met zelfbediening, waar naast een uitgebreid aanbod aan voeding en drank ook een non-food aanbod kan voorzien worden. Deze flexibele opstelling maakt dat medewerkers in de minimarket 24/7 alles terugvinden wat ze nodig hebben, zowel tijdens als na het werk. 4 op de 10 Belgische werknemers geeft namelijk aan graag maaltijden of boodschappen mee te nemen vanop het werk naar huis3.

Spar For You blijft de verschillende winkelconcepten verder onderzoeken en ontwikkelen, waarbij de foodservice ook andere technologieën in overweging neemt. Dit om steeds de meest gepaste opstelling te kunnen voorzien op maat van de specifieke vraag. De bedoeling is dat Spar For You steeds meer een multifunctionele service wordt.

Eerste uitgebreide case in farmaceutisch bedrijf UCB

Spar For You heeft de afgelopen maanden een aantal testprojecten opgezet, zoals de installatie van slimme koelkasten bij het ISS hoofdkantoor en SN Brussels Airlines. Begin 2023 kwam daar een grote nieuwe case bij: UCB. Het Belgisch en internationaal biofarma bedrijf heeft de drie verschillende Spar For You opstellingen staan op zijn campus in Eigenbrakel.

Brecht Vanthemsche, facilities specialist bij UCB, vertelt: “Bij UCB willen we uiteraard mee evolueren en vinden we het belangrijk dat onze medewerkers de nodige flexibiliteit kennen, ook in hun eetpauzes. We waren daarom op zoek naar een nieuw concept voor onze catering en kwamen al snel bij Spar For You uit. We zijn heel enthousiast om onze nieuwe cateringconcepten aan onze medewerkers voor te stellen. Voor ons is dit in ieder geval de ideale formule, waarbij we als bedrijf wendbaar blijven en kunnen inspelen op de gewoonten van onze medewerkers. Onze medewerkers kunnen bijvoorbeeld nog snel iets kopen uit de minimarket voor thuis. Zo helpen we hen ook in het kader van thuiswerkdagen of het bereiden van hun avondmaaltijden. Het feit dat we bij dit alles eigenlijk volledig ontzorgd worden in het beheer van onze catering, is voor ons de kers op de taart.”

Meer info via: https://sparforyou.colruytgroup.com/

1 Uit Nationaal Catering Rapport 2022, p. 17.

2 Uit Nationaal Catering Rapport 2022, p. 73.

3 Uit Nationaal Catering Rapport 2022, p. 175.