Colruyt Group faciliteert verdere toegang tot voeding voor iedereen: recordaantal schenkingen aan sociale organisaties

Colruyt Group faciliteert verdere toegang tot voeding voor iedereen: recordaantal schenkingen aan sociale organisaties

Dag tegen Armoede 2023

Maandag 16 oktober 2023 In 2022 schonk Colruyt Group maar liefst 6.649 ton voeding aan sociale organisaties, die er op hun beurt voor zorgen dat mensen die het iets minder breed hebben er toegang toe krijgen. Dat is een recordaantal voor de retailgroep, en voor 2023 zal het nog verder doorstijgen. ​ Het partnerschap tussen Colruyt Group en de sociale organisaties gaat vaak ook verder dan voedsel schenken alleen: er wordt actief samengewerkt om de kwaliteit en voedselveiligheid van voeding te bewaken, afval correct te verwerken en tegelijk expertise te delen. Colruyt Laagte Prijzen werkt daarnaast verder aan een verdere uitrol van het sociale initiatief “Aan tafel in 1-2-3 euro” waarbij vandaag zo’n 9200 kwetsbare gezinnen makkelijker toegang krijgen tot gezonde voeding.

Recordaantal schenkingen van voeding aan sociale organisaties: 6649 ton in 2022

Colruyt Group is al jaren een koploper wat betreft schenkingen aan Belgische sociale organisaties. Op die manier wordt voedselverspilling tegengegaan en - nog belangrijker- kunnen mensen die het erg nodig hebben toch nog toegang krijgen tot (verse) voeding uit de supermarkt. In 2022 werd zo 6.649 ton voedseloverschotten aan Belgische caritatieve organisaties geschonken zoals de Voedselbanken, Foodsavers, Restos du Coeur en het Rode Kruis. De organisaties ontvangen de producten (6121 ton) rechtstreeks van 393 winkels van Bio-Planet, Colruyt, Cru en Okay of halen ze op in de distributiecentra en de Collect&Go rondhaalcentra (529 ton).

De samenwerkingen gaan vaak verder dan schenkingen van voeding alleen. Dit jaar sloeg Colruyt Laagste Prijzen de handen in elkaar met de Federatie der Voedselbanken om een deel van hun leden eutectische platen aan te bieden aan een bodemprijs. Door het gebruik van die platen in de gebruikelijke boxen van piepschuim, is het mogelijk om vers vlees en vis te transporteren. Hierdoor wordt de voedselveiligheid optimaal gegarandeerd en kunnen de winkels het maximale schenken, aan de beste kwaliteit. Anne Verdoolaege, bij Colruyt Group mee verantwoordelijk voor de coördinatie van deze samenwerkingen, voegt toe: “We gaan in Vlaanderen in samenwerking met Voedselverdeelplatformen nog een stapje verder, waarbij zij de triage bruikbaar afval op zich nemen. Het echte afval, geven ze ons terug bij de ophaling van een nieuwe schenking volgende ochtend”.

Door beroep te doen op de expertise van de schenkingsorganisaties en goede doelen zelf, en beslissingen aan de specialisten ter zake te laten, stijgt het schenkingspercentage verder door. Zo ging Colruyt Group bijvoorbeeld het partnerschap aan met de koepelorganisatie Sociale Kruidenier Vlaanderen. De sociale kruideniers die hierbij aangesloten zijn, voldoen aan hoge kwaliteitseisen en mogen het keursmerk van deze stichting dragen. Anne Verdoolaege: “Door dit nieuwe partnerschap kunnen we met nog meer organisaties samenwerken, die het aanbieden van een voedselpakket vervangen door een echte winkelervaring waarbij de behoeftige als klant zelf, voor een afgesproken volume, keuzes mag maken. Wat de menswaardigheid extra belicht. Door samen met de organisaties nieuwe opportuniteiten en obstakels vast te pakken, blijven we steeds verder groeien in volume, kwaliteit en efficiëntie om mensen die het minder breed hebben, te helpen”.

Colruyt Laagste Prijzen biedt sinds dit jaar ook structureel twee keer per jaar de te vervangen diepvrieskoffers uit de winkels na een gebruik van ongeveer vier jaar aan een klein prijsje aan gekende liefdadigheidsinstellingen in de buurt. Diepvrieskoffers zijn een belangrijk middel voor deze organisaties, maar vaak een struikelblok wegens de hoge aankoopprijzen. Hierdoor helpen we mee aan hun bestaansgarantie en de mogelijkheid voor uitbreiding wanneer de vraag stijgt - wat overal het geval is. Voor 2023 zullen we meer dan waarschijnlijk de tonnages aan schenkingen van 2022 evenaren,” aldus Anne Verdoolaege. 

9.200 kwetsbare gezinnen nemen deel aan “Aan tafel in 1-2-3 euro”

‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ startte in 2015 als een proefproject van Colruyt Laagste Prijzen, in co-creatie met de stad en het OCMW van Kortrijk. Na een positieve test met 144 gezinnen besliste Colruyt om het project vanaf eind 2016 nationaal uit te rollen. Ondertussen werkt de retailer samen met tal van sociale organisaties in heel wat Belgische gemeenten, 280 om precies te zijn.

Kwetsbare gezinnen met kinderen worden vrijblijvend geïnformeerd door sociale organisaties zoals OCMW, Centrum Algemeen Welzijn of Kind & Gezin. Gezinnen die zich vrijwillig inschrijven krijgen om de twee weken een Colruyt-receptenboekje in de bus, met telkens zes gevarieerde recepten (vlees, vis, veggie) en de bijhorende boodschappenlijstjes. Elk recept is goed voor 3 ruime porties en kost maximaal 1, 2 of 3 euro per portie (en dus maximaal 3, 6 of 9 euro aan de kassa). Op die manier wordt voor een structurele en duurzame oplossing gezorgd om de zelfredzaamheid van de deelnemers te verhogen en om gezonder eten toegankelijker te maken.

In 2022 namen 9.200 gezinnen deel aan het initiatief en ook dit jaar wordt het project verdergezet.