Colruyt Group en partners innoveren met twee nieuwe appelsoorten

Donderdag 27 april 2017

Colruyt Group start samen met de fruittelers Neven Fruits Waremme, Wolfcarius Fruit Markegem en Gebroeders Bangels Gingelom met de teelt van twee nieuwe appelsoorten: de Magic Star®, ontwikkeld door Fresh Forward, en de Coryphée®, ontwikkeld door het familiebedrijf van ZOUK bvba (fam. Johan Nicolaï). De twee variëteiten werden tijdens proefsessies uitgekozen door een panel van klanten van de verschillende winkelformules van Colruyt Group. Met dit initiatief wil de groep appelen aanbieden die voldoen aan de verwachtingen van de klant wat betreft smaak, kleur en afkomst. Bovendien wil Colruyt Group op die manier het seizoen verlengen waarbinnen appelen van Belgische afkomst te verkrijgen zijn, en wordt tegelijkertijd vakmanschap van de lokale landbouwers in de verf gezet. De eerste oogst wordt in de herfst van 2019 in de winkel verwacht.

 

 

 

Co-creatie

De twee nieuwe appelsoorten zijn het resultaat van een samenwerking op verschillende niveaus. Colruyt Group contacteerde fruitboomkwekers die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van nieuwe variëteiten. Boven op de strenge kwaliteitseisen op het gebied van smaak, kleur en bewaring moesten de appelen ook specifieke technische eigenschappen hebben. Zo moesten ze goed gedijen in het Belgische klimaat en onze bodemsamenstelling, steeds met respect voor het milieu. Er werden verschillende appelsoorten ontwikkeld en tijdens smaaktesten voorgesteld aan klanten, die hun favorieten mochten aanduiden.

 

Partnership

Voor de teelt van de nieuwe appelen sloot Colruyt Group een akkoord met drie van zijn vaste leveranciers: Neven Fruits Waremme, Wolfcarius Fruit Markegem en Gebroeders Bangels Gingelom. Samen engageerden ze zich om te investeren in deze veelbelovende nieuwe variëteiten. Colruyt Group kocht de exclusieve rechten op de verkoop van de ontwikkelaars. De retailer neemt ook de coördinatie van het project en de marketingkosten voor de lancering op zich. De telers investeren op hun beurt in de aankoop van de fruitbomen en in de productie.

Het aanbod wordt afgestemd op de vraag van Colruyt Group. Zo verloopt de lancering op een duidelijke en controleerbare manier, en kan de groep een correcte prijs bieden aan zijn leveranciers en aan zijn klanten. De fruittelers kregen ook de garantie dat de ‘minder mooie’ appelen die niet verkocht kunnen worden, ook afgenomen worden. Colruyt Group zorgt ervoor dat ze verwerkt worden tot bijvoorbeeld sap of appelmoes.

 

Exclusiviteit

De twee appelsoorten worden exclusief voor Colruyt Group geteeld. Het aanplanten van de appelbomen in de verschillende boomgaarden van de telers wordt gespreid over drie jaar. De variëteit Magic Star® werd in november 2016 opgestart. De eerste oogst is voorzien voor de herfst van 2018, te verkrijgen in de voedingswinkels van Colruyt Group in België. De exclusiviteit op de plantages loopt tot 2021. De exclusiviteit op de verkoop van de Magic Star® loopt tot november 2022. Het aanplanten van de appelbomen van Coryphée® start in de herfst van 2017. De eerste oogst is voorzien voor de herfst van 2021. De exclusiviteit op de verkoop loopt tot 2027.

 

Ambities

Met dit initiatief wil Colruyt Group de klanten fruit aanbieden dat beantwoordt aan hun verwachtingen en het lokale vakmanschap in de kijker zetten. Jan Schockaert, verantwoordelijke Aankoop Fruit Colruyt Group: “We merken dat klanten, naast uiteraard het kunnen eten van een smaakvolle appel, ook de wens uitdrukken om lokaal te kunnen consumeren. Met deze samenwerking komen we hier ruimschoots aan tegemoet”.

Andere doelstellingen van dit project zijn: de ecologische voetafdruk van de producten verkleinen, duurzame samenwerkingen opzetten, de verkoop van lokale producten met toegevoegde waarde stimuleren, en zo de producenten een correcte prijs garanderen voor hun fruit. Colruyt Group wil een voortrekkersrol opnemen in de verduurzaming van de ketens, en consumptiegoederen zijn daarvoor ideaal.

Willy Borsus, Minister van Landbouw, juicht het initiatief toe: "Ik ben zeer blij deze positieve samenwerking vandaag te zien opduiken tussen een grootwarenhuis en telers met het oog op het aanbieden van een milieuvriendelijk product. Ik steun natuurlijk dit genre van initiatief dat de producenten nieuwe afzetmogelijkheden en de consumenten nieuwe verantwoorde keuzemogelijkheden biedt."