5 trends die het BBQ-seizoen 2024  kleuren volgens Colruyt Group

5 trends die het BBQ-seizoen 2024 kleuren volgens Colruyt Group

Maandag 29 april 2024

Samen met alle Belgen zijn ook de winkelformules van Colruyt Group klaar voor het nieuwe BBQ-seizoen. Colruyt Laagste Prijzen, Okay, Bio-Planet, Spar en Cru fileerden samen de verkoop van vorig jaar en gingen na welke trends we dit jaar kunnen verwachten. Zo klinken we al eens sneller alcoholvrij, zorgen spiesjes voor verbinding rond de barbecue en eten we onze groenten liefst zo puur mogelijk.

Story image

Alcoholvrij heeft een plekje op de zomertafel

Alcoholvrij zit in de lift: 1 op 3 klanten koopt bij Colruyt Laagste Prijzen een alcoholvrij alternatief. Het jaar voordien was dat nog 1 op 5. Het is duidelijk dat Belgen steeds bewuster bezig zijn met alcohol en met hun gezondheid.

De verkoop van alcoholvrije dranken piekt steevast in de zomer. Bij Colruyt Laagste Prijzen was die in de zomer van 2023 goed voor 3 miljoen liter. Een barbecue gepast op gang brengen kan dus ook met een alcoholvrij alternatief.

Alcoholvrij bier is de populairste categorie en daarom zorgt Colruyt deze zomer voor 9 nieuwe biertjes, waaronder Pico Bello van Brussels Beer Project, Bières des Amis 0,0 % van Neobulles, Troubadour Zestra van Brouwerij The Musketeers en Vicaris Nano van Brouwerij Dillewijns. Klanten kunnen tegen de zomer nog een andere exclusieve alcoholvrije versie verwachten van een gekend bier in hun Colruyt-winkel.

Bij de alcoholische dranken is rosé de torenhoge zomerfavoriet van de Belg. Op jaarbasis verkoopt Colruyt meer dan 9 miljoen liter rosé, waarvan de helft tijdens de zomermaanden.

Mondjesmaat nieuwe smaken ontdekken

Bij een natje hoort een droogje. Voor het aperitief durven Belgen al eens uitpakken met iets speciaals. Hapjes zijn een ideale manier om aan de nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken tegemoet te komen. Spar Colruyt Group heeft dat begrepen en biedt vanaf dit seizoen garnalenspiesjes met citroen en peper, aspergehummus, sweety drops (druppelvormige pepertjes) en een aiolidip aan.

Wie nieuwe smaken zegt, denkt al gauw aan Cru. Bij de versmarkt kunnen klanten terecht voor een kant-en-klare schotel met versbereide hapjes zoals coppa d’oggiono, gordal-olijven, een paprika-auberginetapenade, gevulde wijnbladeren en gekruide ansjovis. Ook Okay doet zijn duit in het zakje met nieuwe bruschetta’s en patatas bravas van het merk Wajos.

Klassiekers voor het hoofdgerecht: gemakkelijk én budgetvriendelijk

In tegenstelling tot het aperitief blijken Belgen minder avontuurlijk bij het hoofdgerecht. Ook deze zomer verwacht Colruyt Group vooral klassiekers op de grill. De twee belangrijkste drijfveren daarvoor zijn gemak en budget.

Hamburgers en worsten zijn makkelijke en budgetvriendelijke producten en die gaan dan ook vlot over de toonbanken. Colruyt Laagste Prijzen verkoopt in de zomerperiode 32 ton hamburgers en 70 ton worsten per week. Specifiek voor chipolata’s – de meest populaire worsten – verkocht Colruyt 272.000 kg in de zomer van 2023. Ruim voldoende worstjes om de afstand van Brussel naar Parijs en terug af te leggen (± 650 km). Het vlees is in de Colruyt-beenhouwerij is 99 %* Belgisch. Wat er in België voorhanden is, dat wordt in België aangekocht.

Ook de verkoop bij Spar spreekt boekdelen: elke week worden er 7 ton worsten, bijna 6 ton hamburgers, bijna 6 ton brochettes, 5 ton spareribs en 2,5 ton barbecueschotels verkocht. Ook bij Cru doen hamburgers het goed, net als de pure stukken rundvlees.

Wie toch eens iets nieuws wil proberen, moet zeker een kijkje nemen bij Spar. De buurtwinkels verrassen met een tomahawk van Belgisch witblauw, gelakt buikspek, spareribs van Belgisch kalfsvlees met een teriyakimarinade en haantjes met een tijm- en citroenmarinade. Haan heeft een meer uitgesproken smaak dan kip en is zo een originele keuze voor een barbecue.

Bij Colruyt Laagste Prijzen vinden klanten de gloednieuwe bernerworst, een frankfurter gevuld met emmentaler en omwikkeld met spek. Daarnaast pakt de winkelformule ook uit met een welzijnskippenworst voor de barbecue. Gevogelte is natuurlijk ook niet weg te slaan van de grill en wordt steeds populairder.

Verbinding zoeken rond de grill

Eten doen we het liefst samen. Een gezellige BBQ is de gelegenheid bij uitstek om mensen bij elkaar te brengen. Het is dan wel belangrijk dat er voor iedereen iets lekkers is.

Een van de oplossingen is om een uitgebreide waaier aan kleine porties te voorzien. Dat kan door te kiezen voor verschillende soorten spiesjes. Colruyt Laagste Prijzen heeft al enkele jaren de populaire brazades in zijn assortiment. De kippenbrazade is daarvan de bestverkochte. Nieuw dit jaar zijn de konijnenbrazades.

Ook de visliefhebber kan bij Colruyt genieten van kleine porties op een stokje, dankzij de zalmbrazades of de scampispiesjes met look of chili van het huismerk Boni Selection. Die zijn ook verkrijgbaar in Spar, waar klanten ook nog verse zalmbrochettes vinden.

Daarnaast is de diepvriesafdeling van Colruyt Laagste Prijzen een bezoekje waard voor ideale barbecueproducten zoals sardines, tonijnsteak en zalm en Kaapse heek op vel. Die laatste twee zijn nieuw in het assortiment.

Vegetariërs konden bij Colruyt al terecht voor maar liefst 103 vleesvervangende producten. Meer dan de helft daarvan is volledig plantaardig. Voor het komende BBQ-seizoen komen daar nog vijf nieuwe producten bij: worstjes, balletjesbrochettes, spiesjes (opnieuw spiesjes!) met verschillende smaken en twee gloednieuwe barbecueburgers van Greenway.

Natuurlijk is ook Bio-Planet een veilige haven voor veggies en vegans, met een uitgebreid aanbod vegetarische en veganistische producten. Tip voor de BBQ: de nieuwe falafels van La Vie est Belle. Die worden gemaakt met in België geteelde gele erwten in plaats van kikkererwten. Een duurzamere versie van de zuiderse lekkernij dus. Ook Cru springt in de bres met enkele nieuwe vegetarische alternatieven: groentebrochettes en -burgers, vegan pensen en grillkaasbrochettes.

Met dat laatste product kunnen klanten ook de kaasliefhebbers plezieren. Halloumi en berloumi zijn dankbare barbecuekazen, en ook camembert op de barbecue blijft een favoriet van Colruyt Group-klanten. Kaas doet het daarnaast uitstekend in bijgerechten. Tijdens de zomermaanden van 2023 verkocht Colruyt Laagste Prijzen 1.658 ton mozzarella en 433 ton feta. Vooral de Everyday-mozzarella doet het goed.

Terug naar de basis voor bijgerechten en desserten

Bijgerechten boordevol groenten worden alsmaar belangrijker voor een geslaagde BBQ. Een weerspiegeling van het groeiende verlangen naar onbewerkt voedsel. Toppers in het Colruyt-assortiment: courgettes met een verkoop van 1.500 ton tussen juni en september 2023, ijsbergsla met 1,3 miljoen verkochte kroppen in dezelfde periode en portobello’s met 336.000 verkochte stuks.

Wie van groenten de blikvanger op de barbecuetafel wil maken, kan rekenen op Bio-Planet en Seppe Nobels. Zij delen een passie voor lokale, biologische groenten en slaan de handen in elkaar voor recepten waarin groenten de hoofdrol spelen.

Maar soms maken we het onszelf graag makkelijk. Colruyt en Spar verkopen groentemixen die al op smaak zijn gebracht en die je dus meteen op de grill kan leggen. Ook voor patatjes bieden beide winkels een bereide oplossing. Ook Okay gaat voor gebruiksgemak met drie voorgegrilde groenten van het merk Orticorti: artisjok, zongedroogde tomaten en aubergines.

En als dessert? Ook daar kiezen Belgen massaal voor puur. Steenfruit of ananas om rechtstreeks op de barbecue te grillen. Of watermeloen als verfrissing bij warme temperaturen. Van juni tot en met september 2023 verkocht Colruyt maar liefst 1.753 ton watermeloen.

*De Ierse ribeye is het enige stuk rundvlees van niet-Belgische herkomst in het Colruyt-assortiment.