1 op 3 klanten koopt alcoholvrije dranken

1 op 3 klanten koopt alcoholvrije dranken

Colruyt verkoopt dubbel zoveel alcoholvrije alternatieven op 5 jaar tijd

Woensdag 31 januari 2024

Tournée minérale, het moment dat mensen alcohol voor een maand links laten liggen, staat voor de deur. Maar alcoholvrij is niet meer enkel in die periode populair. Op dit moment koopt 1 op 3 klanten bij Colruyt Laagste Prijzen al alcoholvrije alternatieven, een spectaculaire stijging vergeleken met de voorbije jaren. Belgen zijn duidelijk het hele jaar door bewust bezig met alcohol. Colruyt speelt in op deze stijgende trend door klanten een ruim en inspirerend assortiment aan te bieden van maar liefst meer dan 100 verschillende producten.

Spectaculaire stijging

Uit de cijfers van Colruyt Laagste Prijzen blijkt dat de supermarkt elk jaar meer volume alcoholvrije alternatieven verkoopt. Vorig jaar stelde de retailer vast dat 1 op 5 klanten al eens kiest voor een alcoholvrije drank, intussen is dat aantal gestegen tot 1 op 3 klanten. En dat terwijl er bij de alcoholische dranken een dalende trend te zien is. De trend van alcoholvrij neemt dus met rasse schreden toe. Al blijft het aandeel beperkt tot ongeveer 5% van het totale verkochte volume alcoholische dranken en alcoholvrije alternatieven samen. 1 ding is wel zeker: Belgen zijn steeds bewuster bezig met alcohol en hun gezondheid.

Meer alcoholvrij bij feesten

Colruyt verkocht in 2023 bijna dubbel zoveel alcoholvrije alternatieven als voor de coronapandemie. De stijging is het volledige jaar zichtbaar, al liggen de piekperiodes in de zomermaanden en tijdens de eindejaarperiode. Afgelopen eindejaar stonden er meer alcoholvrije dranken op de feesttafel dan ooit: 1 op 5 klanten kocht in de maand december een alcoholvrij alternatief. Vooral voor de alcoholvrije wijnen, aperitieven en sterke dranken is dat een topperiode, want een vijfde van het volume van deze dranken wordt tijdens de maand december verkocht. Met eindejaar zijn de alcoholvrije bubbels ook enorm populair: we dronken 60% meer alcoholvrije bubbels dan in december 2022.

Bier op kop

Wanneer Colruyt kijkt naar de cijfers over het volledige jaar heen, dan steekt bier er met kop en schouders bovenuit. Alcoholvrije bieren zijn het populairst binnen het assortiment van de alcoholvrije dranken en ze werden het afgelopen jaar alleen maar populairder: er werd meer dan 20% meer alcoholvrij bier gekocht in 2023 vergeleken met het jaar ervoor.

Alle alcoholvrije dranken kennen een stijging in verkocht volume, behalve de ciders die een lichte daling kennen. Wanneer er gekeken wordt naar de sterkste stijgers, dan zijn dat ongetwijfeld de stille wijnen en schuimwijnen. Niet verwonderlijk, want het aanbod werd ruimer en kwalitatiever.

108

Bij Colruyt Laagste Prijzen kunnen klanten een ruim en inspirerend assortiment alcoholvrije alternatieven vinden van maar liefst 108 producten. Dat zijn 27 alcoholvrije bieren, 16 wijnen zonder alcohol, 21 niet-alcoholische bubbels en 44 alcoholvrije aperitieven en sterke dranken. De komende maanden wordt ook een uitbreiding voorzien van dit assortiment.

Om dit assortiment in de kijker te zetten organiseert Colruyt Laagste Prijzen een actie op 78 referenties alcoholvrije dranken met kortingen tot -25%.