Alcoholvrij zit in de lift: 1 op 5 koopt alcoholvrije alternatieven

Alcoholvrij zit in de lift: 1 op 5 koopt alcoholvrije alternatieven

Colruyt Laagste Prijzen breidt assortiment alcoholvrije dranken fors uit

Vrijdag 27 januari 2023

De start van het nieuwe jaar is het moment voor goede voornemens. Voor veel mensen betekent dat een maand zonder alcohol met Dry January of Tournée Minérale. Uit de cijfers van Colruyt Laagste Prijzen blijkt dat consumenten het hele jaar door steeds bewuster met alcohol omgaan en dat niet zozeer tijdens januari en februari een piek kent. 1 op 5 klanten koopt wel eens een alcoholvrij alternatief. Alcoholvrije bieren spannen de kroon op dat vlak, gevolgd door de alcoholvrije aperitieven en sterkedranken. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag van de consument breidt Colruyt Laagste Prijzen het assortiment alcoholvrije alternatieven uit tot bijna 100 producten.

Colruyt Laagste Prijzen ziet het volume alcoholvrije dranken jaar na jaar stijgen, en vooral de laatste jaren neemt de stijging fors toe. Of er een link is met Dry January en Tournée Minérale? Colruyt noteert een meerverkoop in deze maanden, maar de verkoop van alcoholvrije dranken kent vooral een piek tijdens de zomerperiode en de feestdagen. Het is duidelijk dat alcoholvrij onderdeel geworden is van de levensstijl van de Belgen.

Vandaag koopt 1 op 5 klanten al eens een alcoholvrij alternatief. Bier is de populairste drank bij klanten die een drank zonder alcohol kopen: wanneer Colruyt kijkt naar het aantal liter alcoholvrije alternatieven dat er verkocht wordt, dan is 7 op 10 liter alcoholvrij bier. Pils is hierbij de grootste favoriet, wat ook het geval is bij bier met alcohol.

De tweede plaats gaat naar de alcoholvrije aperitieven en sterkedranken. Deze categorie is ook de sterkste groeier op vlak van volume. Sinds pre-covid tekent Colruyt een stijging op van meer dan 50% in volume. Ook wanneer er gekeken wordt naar de verhouding tussen de verkoop van drank met alcohol en de alternatieven, dan zien we dat het aandeel alcoholvrij alternatief het grootst is bij de aperitieven en sterkedranken. Dranken die het hier goed doen zijn kant-en-klare mocktails zoals mojito, margarita of piña colada. Ook alcoholvrije rum, amaretto en gin zijn zeer populair. Ook siropen om mocktails mee te maken vallen goed in de smaak bij Colruyt-klanten.

Parelende wijnen doen het ook zeer goed, vooral in de maand januari van dit jaar ziet Colruyt een sterke volumegroei voor alcoholvrije schuimwijnen. Colruyt zorgde de voorbije jaren al voor een uitbreiding in dat assortiment en zal dit nu ook verder vergroten. Zo komen er drie rosé bubbels in het assortiment en flessen schuimwijn van 20 cl. Ook opvallend: er komt Gran Baron 0% in blik in het assortiment. Met die laatste twee producten komt Colruyt tegemoet aan de trend van ‘convenience’. ​ Ook bij de stille wijnen zullen er flessen van 20 cl alcoholvrije wijn toegevoegd worden aan het assortiment.

Colruyt Laagste Prijzen breidt zijn assortiment in 2023 uit met nog eens 35 nieuwe producten en zal zo een ruim assortiment van bijna 100 alcoholvrije alternatieven aanbieden aan zijn klanten. Hiermee komt de retailer, met een kwalitatief en smaakvol assortiment alternatieven, tegemoet aan de consument die steeds meer focust op een gezonde levensstijl en bewuster omgaat met alcoholconsumptie. ​