Tot 30% minder suiker in ontbijtgranen van huismerk Boni

Tot 30% minder suiker in ontbijtgranen van huismerk Boni

Colruyt Group zet nieuwe stap in engagement voor meer evenwichtige voeding

Woensdag 10 januari 2024

Colruyt Group verlaagt het suikergehalte in de ontbijtgranen van huismerk Boni zonder gebruik te maken van zoetstof en zonder de smaak te veranderen. Het gaat om 9 referenties ontbijtgranen Boni Selection voor kinderen en volwassenen. Op basis van de gemiddelde verkoop per jaar, zullen de klanten daardoor jaarlijks in totaal 84,6 ton minder suiker consumeren. Met deze nutritionele verbeteringen van de eigen merken, wil Colruyt Group zijn maatschappelijke rol opnemen om een gezonde levensstijl bij klanten te promoten en hen te activeren om bewuste keuzes te maken.

Engagement voor gezonde levensstijl

De strijd tegen overgewicht en obesitas blijft, ook in België, een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Suiker is één van de grote boosdoeners, naast bewerkt voedsel of te weinig beweging. Als grootste Belgische retailer wil Colruyt Group zijn maatschappelijke rol opnemen om een gezonde levensstijl bij zijn klanten te promoten.

Om bij te dragen aan gezonde en evenwichtige voeding, werkt de groep al jaren actief aan de nutritionele samenstelling van zijn huismerkproducten. “Vanuit ons engagement om eigenmerkproducten nutritioneel te verbeteren willen we ontbijtgranen nutritioneel verbeteren waar mogelijk. Ontbijtgranen bevatten vandaag gemiddeld 25g suiker per 100g en daar willen we verandering in brengen”, zegt Ivyn Degeest, voedingsdeskundige bij Colruyt Group. “Omdat we de consument graag laten wennen aan een minder zoete smaak, bouwen we die geleidelijk af. We kiezen ook bewust om suiker niet te vervangen door zoetstoffen. In de toekomst zal het suikergehalte in de ontbijtgranen dus verder blijven dalen waar mogelijk”, voegt Degeest toe. ​

Met het verlagen van het suikergehalte in de ontbijtgranen van huismerk Boni draagt Colruyt Group bij aan het nieuwe convenant dat werd ondertekend door de sector. Met het verduurzamen van zijn productassortiment wil Colruyt Group duurzaam en bewust consumeren mogelijk maken en stimuleren en bijdragen tot een evenwichtiger voedingspatroon van de consumenten.

30% minder suiker, even lekker

In overleg met voedingsdeskundigen, productontwikkelaars en de leveranciers werd de receptuur van de ontbijtgranen van onze huismerken aangepast – waarbij de suikers maximaal gereduceerd werden, mét behoud van smaak. In de aangepaste recepturen werden suikers niet vervangen door zoetstoffen en zijn de ontbijtgranen even lekker bevonden in de smaaktesten.

In negen van de elf referenties ontbijtgranen Boni Selection voor kinderen en volwassenen werd de hoeveelheid suiker significant verlaagd. Vroeger lag het suikergehalte van de ontbijtgranen tussen 9g (voor de Rice Krips) en 25g (voor de Choco Krisps) per 100g. Nu is dat tussen 7g (voor de Rice Krips) en 22,2g (voor de Choco Bubbles) per 100g. In twee referenties – Choco Krisps en Cereal Flakes – werd een suikerreductie van meer dan 30% gerealiseerd. De suikerhoeveelheid voor deze ontbijtgranen evolueerden respectievelijk van 25g naar 17g per 100g en van 17g naar 8,5g per 100g. Door de aanpassingen in de receptuur van de 9 referenties ontbijtgranen zullen klanten in totaal 84,6 ton minder suiker consumeren per jaar (op basis van de gemiddelde verkoop per jaar).

Informeren van consument ‘on pack’

De klant vindt communicatie over de nieuwe nutritionele samenstelling van de ontbijtgranen van Boni Selection op de verpakking van de producten, en op de Colruyt Group-kanalen. Vandaag liggen al enkele referenties in de rekken.

Vanaf maart 2024 zijn alle ontbijtgranen Boni met aangepaste nutritionele samenstelling te vinden bij Colruyt Laagste Prijzen, Spar en Okay.