Nieuw regionaal distributiecentrum in Dudelange treedt in werking

Nieuw regionaal distributiecentrum in Dudelange treedt in werking

Colruyt Group versterkt aanwezigheid in het Groothertogdom Luxemburg

Dinsdag 12 september 2023

Colruyt Group huldigt vandaag haar nieuw regionaal distributiecentrum in het Groothertogdom Luxemburg in, in aanwezigheid van de Luxemburgse minister van Economie Franz Fayot. Het nieuwe gebouw, ontworpen door logistiek vastgoedspecialist Warehouses De Pauw (WDP), zal Colruyt Group toelaten om haar aanwezigheid in het Groothertogdom verder te versterken met de merken Colruyt Niddregst Präisser en Bio-Planet. Die laatste zal er begin 2024 een eerste winkel openen. Met een oppervlakte van 5.000 m² zal het distributiecentrum bijdragen tot de uitbreiding van het regionale aanbod dat zo belangrijk is voor de Luxemburgse klanten.

Colruyt viert dit jaar trouwens een dubbel jubileum: het concept van de laagste prijzen werd 50 jaar geleden in België opgestart en de eerste Luxemburgse winkel opende 15 jaar geleden in Mersch.

Een ultramodern logistiek centrum

Het nieuwe regionale distributiecentrum van Colruyt Group is ondergebracht in de ‘Eurohub South’ in Dudelange, een gebouw dat ontwikkeld werd door logistieke vastgoedexperts WDP. Het project is ideaal gelegen, met een directe toegang tot de A3 en A13 snelwegen en is ontworpen volgens de hoogste Europese normen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid. "Hoewel het doel van het nieuwe distributiecentrum vooral is om onze groei te ondersteunen, is het energie- en duurzaamheidsaspect net zo belangrijk voor ons. De expertise van WDP op dit gebied staat buiten kijf en we kenden elkaar al van een eerder project in België (het Colruyt Group e-commerce distributiecentrum in Londerzeel). Zo heeft het centrum onder andere een regenwaterrecuperatiesysteem en zijn er fotovoltaïsche panelen op het dak geïnstalleerd," zegt Jean-Christophe Burlet, regionaal directeur van Colruyt.

Bij het bezoek aan het distributiecentrum vertelt Franz Fayot, de Luxemburgse minister van Economie: "Met de komst van Colruyt Group naar het logistieke park 'Eurohub South' versterkt het bedrijf zijn lokale verankering in Luxemburg. De intrek van Colruyt in het laatste magazijn dat WDP bouwde, markeert meteen ook de voltooiing van dit grote logistieke infrastructuurproject. Een project dat de strategische positie van Luxemburg als Europees logistiek knooppunt mee versterkt, met een totaal van 192.000 m² gebouwde opslagruimte en meer dan 1.000 gecreëerde jobs.”

Het lokale aanbod uitbreiden

Het nieuwe distributiecentrum heeft een oppervlakte van 5.000 m², tegenover de 800 m² die Colruyt beschikbaar had in het vorige magazijn van Gasperich. Het centrum zal dienen voor de ontvangst en verdeling van het streekassortiment aan droge voeding (kruidenierswaren en dranken) van de Colruyt-winkels en de toekomstige Bio-Planet, alsook voor de online boodschappenservice van beide formules. De extra ruimte maakt een efficiëntere logistieke werking mogelijk en voorziet ook een nieuwe werkplaats specifiek voor afvalverwerking.

Het grotere distributiecentrum zal Colruyt Group ook in staat stellen om het assortiment met specifieke producten voor Luxemburg aanzienlijk uit te breiden. Jean-Christophe Burlet: "We hebben vandaag een assortiment van zo'n 450 artikelen, maar mikken op termijn op 700 artikelen. Die uitbreiding zal vooral bestaan uit ons drankenassortiment, een belangrijke afdeling van de Colruyt Niddregst Präisser-keten, maar ook ons assortiment Portugese en Italiaanse producten zal uitbreiden, met het oog op deze twee grote gemeenschappen in Luxemburg. Aan het totaalassortiment zal ook het lokale assortiment van de toekomstige Bio-Planet winkel worden toegevoegd. Op het gebied van leveranciers werken we al samen met de belangrijkste lokale spelers, maar we zijn altijd op zoek naar mogelijkheden en lokale initiatieven die we kunnen ondersteunen.”

In totaal zullen er ongeveer tien werknemers op de nieuwe site werken. Colruyt Niddregst Präisser is van plan om nog vier winkels te openen, terwijl Bio-Planet mogelijkheden ziet voor minstens drie.

15 jaar laagste prijzen

Colruyt Niddregst Präisser bestaat dit jaar sinds 15 jaar in Luxemburg. Het was de winkel in Mersch, die opende op 4 juni 2008, die de Luxemburgers voor het eerst liet kennismaken met de laagsteprijsbelofte van Colruyt (die dit jaar 50 jaar in België bestaat). Sindsdien zijn er achtereenvolgens vijf winkels bijgekomen: Gasperich, Sanem, Wemperhardt, Pommerloch en de nieuwste in Strassen. “Met de opening van onze eerste winkel in Mersch, was het in de eerste plaats onze bedoeling om deze markt - die evenveel gelijkenissen als verschillen met de Belgische vertoont - beter te leren kennen”, aldus Jean-Christophe Burlet. “Stap voor stap hebben we het assortiment aangepast aan de vraag van de Luxemburgse klant. En hoewel onze lokale klanten een breed profiel en verschillende koopgewoonten hebben, geloven ze allemaal in onze belofte van de laagste prijzen.”

Het Belgische laagsteprijzenmodel is letterlijk overgezet naar Luxemburg, waar ook in Luxemburg een team van 7 prijsopnemers ervoor zorgt dat de keten de prijzen en promoties van concurrerende winkelketens kan volgen om zo de laagste prijs te garanderen. "Dit wordt bijzonder gewaardeerd in het huidige economische klimaat", bevestigt David Legrand, regionaal manager van Luxemburg. "Ook het Groothertogdom Luxemburg is niet gespaard gebleven van de stijging van de energie- en grondstofprijzen. Dankzij onze elektronische prijsetiketten kunnen wij zeer snel reageren op de prijzen van onze concurrenten en op hun promotiecampagnes.”

Vermeldenswaard is ook het succes van de online boodschappendienst Collect&Go, met afhaalpunten in de winkels van Mersch, Gasperich, Sanem en Wemperhardt.

Naast een uitbreiding van het regionale assortiment, zal het afbakken van (stok)brood, dat in de zeer recente Strassen-winkel is uitgetest, ook geleidelijk over de hele regio worden uitgerold.

Het spreekt voor zich dat de dubbele verjaardag tot slot ook aanleiding zal zijn voor een grote promotiecampagne in oktober.

Eerste Bio-Planet komt eraan in 2024

De bestemming van het voormalige distributiecentrum van Gasperich is intussen ook al bekend: in februari 2024 wordt het de thuisbasis van de eerste Bio-Planet in Luxemburg. De specialist in biologische en ecologische producten wil de Luxemburgse consument aanspreken die zich steeds meer bekommert om zijn gezondheid en het milieu. De winkel krijgt een oppervlakte van 500 m². De winkel zal ook een Collect&Go-afhaalpunt hebben, zodat klanten het gemak van online winkelen meekrijgen. 20% van het assortiment zal bestaan uit lokale producten, waaronder brood, vlees, dranken (wijn, bier) en zuivelproducten. De opening van Bio-Planet zorgt bovendien voor 15 extra banen op Gasperich.

Naast zijn voedingswinkels baat Colruyt Group ook de fitnessketen Jims uit, die momenteel 4 clubs in het Groothertogdom Luxemburg kent. Ook dit aantal zal nog groeien.