Newpharma huldigt nieuw distributiecentrum in te Wandre

Newpharma huldigt nieuw distributiecentrum in te Wandre

De Luikse e-apotheek zal voor 40 extra jobs zorgen, en is een nieuwe belangrijke speler in de gezondheidspijler van Colruyt Group

Wandre, donderdag 6 oktober 2022. Newpharma, de online apotheek van Colruyt Group, huldigde haar nieuwe distributiecentrum te Wandre in, en dat in aanwezigheid van Willy Demeyer, burgemeester van Luik en Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group. Het nieuwe distributiecentrum, dat afgelopen najaar in gebruik werd genomen, zal op termijn zo’n 40 extra jobs opleveren en is uitgerust voor de uitdagingen van de toekomst, met name op het gebied van energieprestaties en het welzijn van de werknemers. Het moet de nationale en internationale groei van Newpharma ondersteunen, die werd doorgezet na de boost die het kreeg tijdens de pandemie. Meer algemeen wordt Newpharma een belangrijke speler in de Health-pijler van Colruyt Group, sinds de integratie in juni vorig jaar. Er worden zo nieuwe synergiën gecreëerd tussen de verschillende diensten en winkelformules van de groep, om de toegang tot preventieve gezondheidszorg voor alle burgers te vergemakkelijken in een specifiek "Simplify-Empower-Connect"-beleid.

 

Een dappere Luikenaar, klaar voor de toekomst

Met een oppervlakte van 20.000 m², en met een capaciteit om op termijn tot 50.000 m² te groeien, nam het nieuwe distributiecentrum zijn intrek in de “Port Autonome” van Luik, dicht bij de historische hoofdzetel van Newpharma. "Dit laat ons toe om onze activiteiten, die voorheen over drie vestigingen waren verspreid, samen te brengen op één site en zo de operationele efficiëntie van onze activiteiten te verbeteren", verklaart Gilles Jourquin, algemeen directeur van Newpharma. Het distributiecentrum werd sinds afgelopen najaar geleidelijk aan in gebruik genomen en receptioneert, stockeert en verzendt de ongeveer 47.000 artikelen uit het assortiment van de online apotheek. Het gebouw werd uitgerust voor de (vele uitdagingen van de) toekomst: zo heeft het zonnepanelen met een capaciteit van 450 kWp, waarvan de jaarlijkse productie overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van 108 gezinnen; genoeg om de behoeften van het bedrijf te dekken. Het nieuwe distributiecentrum beschikt ook over een regenwaterrecuperatiesysteem dat een adiabatisch koelsysteem voedt, wat zorgt voor een lage milieu-impact.

De robots van Newpharma combineren ergonomie en productiviteit en zijn uitgerust met de “goods-to-men” technologie van automatiseringsspecialist Scallog. De technologie wordt ingezet ten dienste van de mens: het nieuwe distributiecentrum zal voor ongeveer 40 extra jobs zorgen, bovenop het personeelsbestand van de in 2008 opgerichte start-up dat nu 325 fulltime medewerkers telt (+ 65 in 2022). Gilles Jourquin, managing director van Newpharma: "Deze automatisering en robotisering moet Newpharma in staat stellen zijn groei op lange termijn voort te zetten ondanks het tekort aan arbeidskrachten in de regio Luik; een tekort dat zowel verrassend als betreurenswaardig is”. Na de inhuldiging van een nieuw distributiecentrum in Ollignies afgelopen mei, blijft Colruyt Group investeren in Wallonië.

Willy Demeyer, burgemeester van Luik geeft aan: "Als burgemeester van Luik, maar ook in mijn hoedanigheid van voorzitter van de Port Autonome van Luik, ben ik verheugd over het traject dat Newpharma aflegt. Als kind van de streek is het een voorbeeld van dynamisme dat ongetwijfeld een impact zal hebben op het bedrijvenpark. ​ Ik wens ze het allerbeste in hun nieuwe onderkomen”.

Ondersteuning van de verdere groei

De investering zal Newpharma in staat stellen de groei te bestendigen. De online apotheek, die actief is in 12 landen, kreeg een boost met de coronavirus-pandemie, en zet nu die groei door met een aanzienlijke toename van het aantal bestellingen en nieuwe klanten. In Frankrijk werd Newpharma recent bekroond tot “Beste E-commerce 2023 in de parafarmaceutische sector”.

"Na twee jaar van sterke groei merken we vandaag een duidelijke vertraging in de e-commerce en we zien zeker veranderingen in het consumentengedrag, maar onze gezondheids- en welzijnsactiviteiten lijken relatief essentieel en blijven groeien", bevestigt Gilles Jourquin. "Newpharma heeft momenteel ongeveer 4.670.000 unieke klanten, waarvan 1.400.000 in België. In Frankrijk zijn wij marktleider en Zwitserland biedt ons zeer goede vooruitzichten. Hieruit blijkt meer dan ooit dat preventieve gezondheid in de lift zit, en dat Newpharma op dit gebied een oplossing op maat biedt; op vlak van toegankelijkheid, een brede keuze aan producten, lage prijzen en een digitaal advies op maat”. De innovatie laat niet op zich wachten, gezien het succes van "Skin Analysis", een digitale tool die begin dit jaar werd gelanceerd en waarmee via de smartphone het huidtype en de gepaste verzorging kan worden bepaald.

 

Een ecosysteem voor een holistische benadering van gezondheid

Newpharma werd sinds juni jongstleden volledig geïntegreerd in Colruyt Group en zal een belangrijke rol spelen in de strategische pijler “gezondheid” van de groep, naast de vakgebieden food retail, non-food retail en energie. Door zijn activiteiten te reorganiseren rond deze vier pijlers wil Colruyt Group inspelen op de veranderende behoeften van zijn klanten. "Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om een positieve impact te hebben op hun welzijn en hebben ons als einddoel gesteld een ecosysteem te ontwikkelen dat stap voor stap een holistische benadering van gezondheid bevordert", bevestigt Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group. "NewPharma, JIMS en SmartWithFood zijn hiervoor geweldige hefbomen. En als grootschalige retailer kunnen we informatie over gezondheid en welzijn toegankelijker maken voor iedereen."

Gezonde en evenwichtige voeding, voldoende lichaamsbeweging en dagelijkse zorg voor zichzelf en het gezin hebben een positieve invloed op de gemoedstoestand. Sociale contacten zijn ook essentieel voor een goede gezondheid. "Wij kunnen al deze aspecten aanbieden en ervoor zorgen dat ze op de lange termijn met elkaar verbonden zijn. We bieden bijvoorbeeld workshops aan voor jonge moeders in de Colruyt Group Academy (babymassage, draagtechnieken voor je baby, enz.) en aangepaste fitness sessies in JIMS", vervolgt Jef Colruyt.

Toegankelijkheid is en blijft cruciaal. De ambitie is om de hele bevolking te begeleiden in die preventieve gezondheid. ​ In de praktijk werden in dit kader al verschillende initiatieven gelanceerd, waaronder synergiën in een multichannel aanpak met de integratie van Newpharma-pakjes in ColliShop afhaalpunten en een Newpharma aanbod in het assortiment van Dreambaby; "maar het gaat vooral ook over het delen van elkaars expertise. We zullen dit stap voor stap blijven doen", besluitJef Colruyt.

Via deze aanpak wil Colruyt Group het leven van zijn klanten vergemakkelijken door middel van relevante oplossingen (Simplify), hen in staat stellen zelf verantwoordelijkheid te nemen en verantwoorde keuzes te maken (Empower) en gemakkelijk in contact te komen met anderen (Connect). Deze aanpak "Simplify-Empower-Connect" zal voortaan de rode draad zijn bij alles wat de groep doet.