Eerste resultaten duurzaam spaarprogramma van Colruyt Group: scholen en buurt planten met GoodPlanet Belgium een Tiny Forest® in Sint-Niklaas

Eerste resultaten duurzaam spaarprogramma van Colruyt Group: scholen en buurt planten met GoodPlanet Belgium een Tiny Forest® in Sint-Niklaas

Dinsdag 31 januari 2023

Met vereende krachten is vandaag het eerste Tiny Forest in Sint-Niklaas aangeplant. Een bijzonder heuglijk moment, want met liefst 1.300 inheemse bomen en struiken zal het drassig grasland op de hoek van de Eduard Prissestraat en Nieuwe Molenstraat stap voor stap veranderen in een wonderbaarlijk stukje natuur. Een groene plek binnen een stedelijke context, die educatie- en ontmoetingsmogelijkheden schept. De oprichting van het bosje kadert in het initiatief van GoodPlanet Belgium om met steun van Colruyt Group in 2023 het Tiny Forest-concept verder uit te rollen in België. Via het duurzame spaarprogramma van de retailgroep kunnen klanten punten sparen op hun Xtra-app en deze inzetten voor meer biodiversiteit. Maar liefst 20 van dit soort bosjes zullen opgericht worden. Voor Sint-Niklaas is deze Tiny Forest de eerste in een reeks van drie die de stad dit jaar voorziet.

GoodPlanet Belgium is de ambassadeur van Tiny Forest in ons land en plantte tussen 2020 en 2022 al vijf Tiny Forests aan: 3 in Schoten, 1 in Vorst en 1 in Neder-over-Heembeek. GoodPlanet coördineert de aanplant en zorgt voor de nodige tools om voorbereiding, aanplant en beheer vlot te laten verlopen. Met de expertise van GoodPlanet en de steun van (de klanten van) Colruyt Group worden in 2022-2024 in totaal 20 Tiny Forests opgericht, waarvan deze in Sint-Niklaas de eerste is.

Klanten van de winkelformules van Colruyt Group droegen bij

De aanplant van deze Tiny Forest werd mede mogelijk gemaakt door de klanten van Colruyt Group. Deze kadert namelijk in het door de retailgroep in november gelanceerde duurzame spaarprogramma, waarbij klanten van de verschillende winkelformules punten kunnen sparen bij aankoop van voedingsproducten met Eco-score A en B. Die punten worden verzameld op hun Xtra-app, en klanten kunnen ze inzetten om bijvoorbeeld bomen te laten planten of bloemenweides te laten aanleggen in ons land. GoodPlanet is één van de gewaardeerde partners die er mee voor zorgt dat de biodiversiteit op die manier gestimuleerd wordt.

Het initiatief ligt Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group, nauw aan het hart: “Het is fantastisch om te zien dat het spaarprogramma al voor concrete resultaten zorgt. Onze klanten in Sint-Niklaas en omstreken kunnen nu zelf gaan bekijken hoe de gespaarde punten – die er kwamen door meer duurzame keuzes in de winkel – worden ingezet voor een groenere omgeving”.

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is niet zomaar een stadsbos of minibos: de naam ‘Tiny Forest’ en de bijhorende aanpak zijn exclusief geregistreerd. Het bosje bestaat uit inheemse bomen en struiken, die volgens een specifieke methode geplant worden: dicht op elkaar, met 3 à 5 bomen per m². Omdat die tijdens de aanplant extra voedingsstoffen en bescherming krijgen, groeien ze sneller en vormen ze al gauw een waardevol ecosysteem, waar ook vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren zich meteen thuis voelen.

Maar een Tiny Forest heeft nog een bijzondere meerwaarde: het brengt mensen uit de buurt en nabijgelegen scholen samen. In Sint-Niklaas plantten kinderen van basisschool Sint-Camillus uit de Oude Molenstraat de 1.300 bomen en struiken vandaag samen met buurtbewoners. En het stopt niet na deze plantdag. De kinderen zullen in de buitenklas over de natuur leren. Ze groeien als het ware op met hun bos en worden 'tiny forest rangers'. Buurtbewoners krijgen dan weer een gezonde, groene ontmoetingsplek. Allemaal samen dragen ze zorg voor hun Tiny Forest.

Wout De Meester, schepen voor duurzaamheid Sint-Niklaas: "We betrekken een school en de buurt en gaan aan de slag om hier een prachtig stukje natuur in te richten, op te volgen, te verzorgen en ervan te genieten. Niet alleen op de plantdag, maar nog vele jaren daarna. Leerkrachten krijgen ondersteuning van GoodPlanet om buitenlessen te integreren en ze krijgen een lessenpakket om elk jaar opnieuw een klas op te leiden tot 'tiny forest rangers'. Zo wordt het echt hún bos. Ook de andere scholen in de buurt kunnen gebruik maken van de lespakketten. En ook de buurt wordt van bij de start nauw betrokken. Op die manier wordt het bos veel meer dan alleen een hotspot van biodiversiteit in de stad. Het lééft, letterlijk."

Waarom een Tiny Forest?

Tiny Forests zijn bedoeld om de natuur dichter bij de mensen te brengen en te zorgen voor meer biodiversiteit binnen een stedelijke omgeving. Kwalitatieve groene ruimte in de nabije omgeving is immers essentieel voor het welzijn en de gezondheid van mensen.

Dergelijke weelderige, biodiverse kleine stukjes wildernis maken de stad bovendien beter bestand tegen de klimaatverandering: de bodem houdt meer water vast, de luchtkwaliteit verbetert en hittestress vermindert. Een Tiny Forest vraagt bovendien weinig ruimte. Elke gemeente heeft er wel plekjes voor.

Voor dit Tiny Forest in Sint-Niklaas – het eerste in een reeks van drie – koos de stad voor het drassig grasland in het begin van de Eduard Prissestraat, vlakbij de Nieuwe Molenstraat. Het terrein, dat eigendom is van de stad, werd altijd gemaaid, maar had verder geen functie. Het heeft een oppervlakte van 1087 m². Ideaal voor een waardevolle natuurbestemming als Tiny Forest dus – in Sint-Niklaas is de maximum oppervlakte van 400 m² aangeplant.

Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet: “Met zijn oppervlakte van 200-400 m² en zijn groot aantal, zorgvuldig gekozen, inheemse bomen en planten ontwikkelt een Tiny Forest zich binnen de kortste keren tot een waardevol ecosysteem, dat de biodiversiteit stimuleert. Wij moedigen gemeenten dan ook ten zeerste aan om Tiny Forests aan te leggen. Wij begeleiden hen gedurende het volledige ontwikkelingsproces ervan en zorgen ook voor een begeleidend educatief luik.”

Story image


In geval van vragen rechtstreeks aan GoodPlanet of Stad Sint-Niklaas:

Voor Goodplanet Belgium

Fana Michilsens

Fana.michilsens@goodplanet.be

► Ook steden en gemeenten die een Tiny Forest® willen aanplanten, kunnen contact opnemen met Fana Michilsens.

Voor Stad Sint-Niklaas

Jan Christiaens

Jan.Christiaens@sint-niklaas.be