Dreamland zet deze Sintperiode in op bewustmaking rond kinderarmoede in samenwerking met Kinderarmoedefonds en Arc-en-Ciel en start donatiecampagne

Speelgoedspecialist Dreamland kadert het Sinterklaasverhaal dit jaar in een campagne tegen kinderarmoede. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 5 Belgische kinderen[1] zich in een armoedesituatie bevinden. Dreamland wil extra middelen inzetten om Sinterklaas zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle Belgische kinderen en brengt vanaf vandaag een positieve boodschap met een nieuwe campagne ‘Een magische Sint voor ieder kind’. Hierbij doneert de speelgoedspecialist 75.000 euro in speelgoedcheques. Dreamland zal de donatie verdelen onder lokale organisaties die de cheques tot bij kwetsbare gezinnen brengen. Dit gebeurt met behulp van Het Kinderarmoedefonds in Vlaanderen en Arc-en-Ciel in Brussel en Wallonië. Ook klanten kunnen een aanvullende donatie maken.

Dinsdag 2 november 2021

Pakkende campagne “Ieder kind verdient een magische Sint” wordt vandaag gelanceerd

Dreamland, de speelgoedspecialist van Colruyt Group, gaat al jaren actief aan de slag om familieplezier centraal te stellen en wil daarbij ook bepaalde thema’s niet uit de weg gaan. Na een campagne die focuste op genderneutraliteit in 2019, wil Dreamland meer bewustwording creëren rond het topic kinderarmoede tijdens de aankomende Sinterklaasperiode. Want zeker rond die periode vormt zich een enorme kloof bij het aankopen van cadeaus: niet elk kind kan zomaar het cadeautje ontvangen vanop zijn of haar Sinterklaaslijstje.

Allereerst gaat Dreamland aan de slag met een startbedrag van 75.000 euro in de vorm van speelgoedcheques. Om die financiële steun nog extra kracht bij te zetten, lanceert Dreamland eveneens een donatiecampagne waaraan klanten kunnen bijdragen. Vandaag wordt die campagne gelanceerd op radio en televisie. Met behulp van Het Kinderarmoedefonds in Vlaanderen en Arc-en-ciel in Brussel en Wallonië, zal Dreamland de donatie vervolgens verdelen onder lokale organisaties die de cheques tot bij kwetsbare gezinnen brengen.

Sinterklaaslijstje cadeau krijgen is geen evidentie

Hoewel Sinterklaas een uitgelezen moment is om kinderen te overladen met cadeautjes, kunnen nog steeds heel wat Belgische kinderen geen vinkje zetten achter de items op hun sinterklaaslijstje. Met 1 op de 5 kinderen die in armoede leven, is uitgebreid Sinterklaas vieren geen evidentie in alle Belgische huiskamers. Onderzoek[2] toont bovendien aan dat spelen van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van een kind. Het rust hen uit met de vaardigheden die nodig zijn om hun plaats in de maatschappij te kunnen vinden, zoals emotionele intelligentie, creativiteit en probleemoplossend denken. ‘Voldoende speelmogelijkheden hebben’ is bovendien een van de 17 pijlers om deprivatie bij kinderen te meten.

“Het zit in ons DNA om familieplezier centraal te stellen. We willen dat ieder gezin - en bij uitbreiding ieder kind - kan genieten van een magische Sint. Voldoende kunnen spelen, met behulp van speelgoed, is dan ook een basisrecht voor ieder kind. We nemen vanuit die ideologie onze maatschappelijke rol op en willen steun bieden aan gezinnen waarbij familieplezier moeilijker is omwille van financiële redenen. We willen de doorsnee consument er daarbij van bewust maken dat sinterklaascadeautjes niet voor iedereen een evidentie zijn, zonder een bestaand positief verhaal onderuit te halen”, stelt Dieter Struye, Algemeen Directeur Non-Food bij Colruyt Group.

Als marktleider in België is het brede netwerk aan Dreamland klanten bovendien een goede hefboom om solidariteitsacties op te zetten. Iedere klant kan tijdens de campagne een extra centje geven aan Het Kinderarmoedefonds (in Vlaanderen) of Arc-en-ciel (in Brussel en Wallonië). Dat kan ofwel door 1 euro te doneren na een aankoop aan de kassa, of door een vrije bijdrage te storten via de Dreamland website.

Voor ouders uit kansarme gezinnen is een sinterklaaslijstje cadeau doen, dus wat het kindje écht heeft gevraagd aan de Sint, een moeilijk vervulbare wens. Het Kinderarmoedefonds zet vooral in op innovatieve projecten, waarbij onderzoeksinstellingen de werking opvolgen en resultaten meten. Door te werken via deze organisaties en het verdelen van cheques, zijn we zeker dat het geld daadwerkelijk wordt ingezet voor speelgoed. Daarnaast is het een kans voor ouders om voor hun kind het cadeau te kunnen kopen dat hij of zij écht graag wil. Op die manier creëren we ook daar een mooie verbinding tussen ouders en hun kinderen. We zijn dan ook blij dat Dreamland deze actie concreet realiseert” zegt Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds.

Maatschappelijke rol opnemen

Niet alleen in deze periode wil Dreamland een verschil proberen maken, want de speelgoedspecialist steunt regelmatig goede doelen voor kinderen. Ook Het Kinderarmoedefonds en Arc-en-ciel kunnen al langer op de steun van Dreamland rekenen. Zo schonk Dreamland in 2020, in samenwerking met Torfs, nog een grote lading speelgoed aan Arc-en-ciel en Het Kinderarmoedefonds. Het doel was om kinderen in armoede voldoende afleiding te kunnen bieden tijdens de coronacrisis. Tijdens de crisis verdeelde Dreamland ook 600 tablets over meer dan 70 woonzorgcentra en instellingen voor bijzondere jeugdzorg.

Dit jaar werd er dan weer een inzamelactie voor herbruikbare boekentassen georganiseerd, waarbij de opbrengst aan Het Kinderarmoedefonds werd geschonken. Aan de Franstalige zijde geeft Dreamland regelmatig schoolbenodigdheden aan Arc-en-Ciel. “Bij Dreamland denken we graag mee in het verhaal van Stap voor Stap, het duurzaamheidsconcept van Colruyt Group. Dat draait om bewust kiezen en handelen, stap voor stap, elke dag opnieuw. We ondersteunen vanuit de groep dan ook heel wat initiatieven voor een veilige, respectvolle en leefbare omgeving en willen daarbij onze voorbeeldrol verder vervullen”, besluit Struye.


  

Donaties zijn welkom via: www.dreamland.be/doneer. De actie wordt afgesloten op 28 november 2021.
​ 

Dreamland, Edingensesteenweg 196, 1500 Halle.
Dreamland klantendienst: 02 363 56 56, maandag tot zaterdag van 8.30 tot 20 u, op vrijdag tot 21 u. of dreamland@dreamland.be.

Voor meer info, contacteer de persdienst van Colruyt Group
​Telefoon: +32 (0)473 92 45 10 E-mail: press@colruytgroup.com 

[1] Bron: Unicef

[2] Bron: https://en.calameo.com/read/0017742955e5b1c351567?authid=vFTNyFFGpRdw