Dreambaby gaat toekomst tegemoet onder nieuwe eigenaar

Dreambaby gaat toekomst tegemoet onder nieuwe eigenaar

Colruyt Group heeft een akkoord bereikt met het management van Supra Bazar (“Supra Bazar”) voor de verkoop van 100% van de aandelen van Dreambaby. Supra Bazar is een Belgisch familiebedrijf dat is uitgegroeid tot één van de grotere lokale retailspelers in het segment non-food én heeft een zeer relevante ervaring in de babysector met hun Supra Bazar-winkels en de recent overgenomen Kabine family conceptstores. Colruyt Group gelooft dat Dreambaby, onder de vleugels van Supra Bazar, een gezonde en duurzame toekomst tegemoet gaat en voluit haar hernieuwde strategie kan uitvoeren als dé nationale babyspeciaalzaak in België met een focus op jonge gezinnen.

Dreambaby: dé nationale babyspecialist van België

Dreambaby, de babyspecialist van Colruyt Group, heeft het voorbije jaar haar strategie op punt gezet en daar de afgelopen maanden sterk op ingezet. Als Belgische marktleider, wil Dreambaby dé babyspeciaalzaak van België zijn waarbij er heel bewust wordt gekozen om in die nichemarkt uit te blinken. De focus ligt op de leefwereld van zwangere vrouwen en gezinnen met baby’s tot twee jaar. Er wordt daarbij geöpteerd voor een volledige omnichannel ervaring waarbij de klant centraal staat. Dreambaby wilt toekomstige ouders in hun kracht zetten, zodat zij samen met hun baby een fijne start nemen als gezin.

Dreambaby beschikt ook over een eigen merk, ‘dreambee’. Een eigen kwalitatieve collectie die nu al een decennium lang door een gedreven in-house team ontwikkeld wordt in ons land. Dit eigen merk geeft Dreambaby ook een concurrentieel voordeel in de babysector.

Dreambaby realiseerde in boekjaar 2022/23 ongeveer EUR 60 miljoen omzet en telde toen 32 winkels. Vandaag telt Dreambaby 27 winkels en 256 medewerkers.

Supra Bazar en Kabine: Belgische lokale retailspelers met ervaring in de babysector

Supra Bazar is een Belgisch familiebedrijf dat is uitgegroeid tot één van de grotere lokale retailspelers in het segment non-food. Er zijn vier winkels in West-Vlaanderen en één winkel in Oost-Vlaanderen. Met winkels van 11.000 m² vinden de klanten er alles onder één dak in verschillende prijscategoriën: van woondecoratie over doe-het-zelf, tuinartikelen en dierenbenodigdheden tot een enorme speelgoedafdeling. Ook geboortelijsten kunnen aangelegd worden bij Supra Bazar.

Sinds eind 2023 is Supra Bazar tevens eigenaar van Kabine, een high-end family concept store met twee winkels aan zee. Supra Bazar heeft niet alleen een grondige en jarenlange kennis van de non-food retail en de babysector, maar heeft ook bewezen ervaring in het rendabel exploiteren van een winkelnetwerk en in een omnichannel aanpak.

Een gezonde en duurzame toekomst voor Dreambaby

Dreambaby heeft sinds een aantal maanden ingezet op een meer flexibele KMO structuur om wendbaarder te zijn in een uitdagende en snel evoluerende markt. Supra Bazar heeft jarenlange ervaring in de non-foodmarkt, de babysector en een omnichannel aanpak en is de ideale partner om Dreambaby op een flexibele en toegewijde manier verder te ondersteunen in haar nieuwe elan en een gezonde en duurzame toekomst te bieden. Het huidig management van Dreambaby blijft aan boord. Dreambaby kan op deze manier voluit verder doorpakken op haar strategie om dé babyspecialist van België te blijven en nieuwe opportuniteiten aangaan. Dreambaby blijft daarbij bestaan, als merk en als juridische entiteit en werkgever. Voor de klanten van Dreambaby verandert er niets: de winkels blijven bestaan, de medewerkers blijven aan boord en alle geboortelijsten lopen door.

Net als Colruyt Group vindt Supra Bazar het belangrijk om een rol te spelen in elke levensfase en op alle belangrijke momenten in het leven van haar klanten. Dreambaby is een mooie opportuniteit voor Supra Bazar om die rol verder op te nemen, nationaal actief te zijn en om een rol van betekenis te spelen in het leven van jonge gezinnen. Zowel de winkels als het assortiment van Dreambaby passen in het geheel en zijn complementair aan de huidige activiteiten van Supra Bazar.

Stefan Goethaert, CEO van Colruyt Group, licht toe: "Dreambaby heeft het voorbije jaar al heel mooie stappen gezet. We geloven dat de reeds geleverde inspanningen nog meer tot hun recht gaan komen samen met het management van Supra Bazar. Het voorbije jaar was bijzonder pittig voor alle Dreambaby-medewerkers, en ook dit nieuws zal in eerste instantie hard aankomen. Afscheid nemen van 256 heel geëngageerde collega’s is natuurlijk niet evident. Tegelijk zijn we overtuigd dat dit de beste oplossing is voor de medewerkers én voor het verdere voortbestaan van het merk.”  

Bavo Vanhalst, CEO van Supra Bazar, vult aan: “We kijken er enorm naar uit de medewerkers én de klanten van Dreambaby te verwelkomen. Voor ons is dit de uitgelezen kans om op nationaal vlak een grote stap te zetten in deze voor ons zo interessante en onmisbare babymarkt. En de klanten zullen uiteraard kunnen blijven rekenen op de goede begeleiding die ze van Dreambaby gewend zijn.” ​ ​ ​

De transactie

Colruyt Group en het management van Supra Bazar zijn tot een akkoord gekomen waarbij ze 100% van de aandelen van Dreambaby zullen overnemen en dus controle zullen verwerven over Dreambaby. De transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). De intentie is om de transactie tegen de zomer te finaliseren. Beide partijen zijn overeengekomen geen details met betrekking tot het akkoord vrij te geven.

In de jaarcijfers van het boekjaar 2023/24 zal het resultaat van Dreambaby gepresenteerd worden als ‘resultaat uit beëindigde bedrijfsactiviteiten’. Het resultaat van Dreambaby voor boekjaar 2023/24 wordt ingeschat op een verlies van maximum EUR 20 miljoen, bestaande uit het operationeel verlies en een aantal éénmalige effecten zoals afwaarderingen en de verwachte impact van deze transactie. Een deel van de éénmalige effecten is reeds verwerkt in de eerste jaarhelft van het boekjaar 2023/24.

Bij voltooiing van de transactie zal Dreambaby niet langer integraal geconsolideerd worden in de geconsolideerde cijfers van Colruyt Group. De groep zal desgevallend overeenkomstig de toepasselijke regelgeving nader communiceren over verdere evoluties.


Story image
  • Opgericht in 2001  
  • 27 winkels  
  • 600 m2 gemiddelde winkeloppervlakte  
  • 8.000 referenties in de winkels en de webshop  
  • 256 medewerkers
  • Alles voor een fijne start  
  • dreambaby.be