DATS 24 opent publiek waterstoftankstation te Wilrijk langs de A12

DATS 24 opent publiek waterstoftankstation te Wilrijk langs de A12

Nieuw H2-station ter hoogte van Cardoen aan A12 is startschot opening vijf nieuwe publieke waterstoftankstations in België

Maandag 30 mei 2022

DATS 24, de energie- en brandstoffenleverancier van Colruyt Group, blijft z’n voortrekkersrol spelen op vlak van duurzame alternatieven. Naast haar gekende inzet op CNG, zet het ook vol in op elektrisch rijden. Wie elektrisch rijden zegt, zegt in één adem ook rijden op H2 of waterstof. De opening van dit publieke waterstofstation langs de A12 te Wilrijk is meteen het startschot voor de opening van vijf nieuwe H2-stations in België. In samenwerking met een aantal partners helpt DATS 24 bedrijven ook bij de introductie van waterstofwagens in hun vloot.

Voor DATS 24 heeft waterstof een sterk potentieel als duurzame brandstof. In 2018 pakte het in thuisbasis Halle uit met het allereerste volledig geïntegreerde waterstoftankstation in Europa. Hun tweede, nieuwe waterstofstation in Wilrijk ter hoogte van de gekende Cardoen-site, creëert nu bijkomende mogelijkheden voor bedrijven en particulieren in het Antwerpse. De bedoeling is dat hier weldra ook H2-vuilniswagens zullen kunnen tanken. En daar kijkt dan weer Stad Antwerpen naar uit in het kader van haar duurzame mobiliteitstoepassingen. Naast Wilrijk opent DATS 24 de komende maanden nog waterstofstations in Haasrode, Erpe-Mere, Ollignies en Herve. Dit betekent dat in de ruime omgeving van deze locaties waterstof een reële optie wordt voor het vervoer van personen en goederen.

Elektrisch rijden op waterstof biedt unieke voordelen

“Duurzaamheid blijft de leidraad in alles wat we doen. Zowel bij Colruyt Group als bij DATS 24. Dit betekent dat wij blijven investeren in de productie en distributie van hernieuwbare energie en brandstoffen. Het doel van DATS 24 is waterstof zoveel mogelijk beschikbaar maken voor het vervoer van personen en goederen”, steekt Raf Flebus, Business Unit Manager van DATS 24, van wal. "Rijden op waterstof is elektrisch rijden, met daar boven op een combinatie van unieke voordelen: een snelle tankbeurt, uitstootloos rijden en een gegarandeerde elektrische actieradius van 650 tot 700 km. Alles wat je nodig hebt, is een H2-tankstation in de buurt. Voor heel wat bedrijven in deze omgeving wordt dit nu mogelijk”, aldus Flebus nog.

DATS 24 kan rekenen op de steun van een aantal partners. Eén van die partners is WaterstofNet, die de waterstofindustrie in Vlaanderen en het zuiden van Nederland verenigt in de Waterstof Industrie Cluster (WIC). Adwin Martens, Managing Director van WaterstofNet: “Er is een versnelling nodig om de maatschappij in beweging te krijgen richting nuluitstoot. Groene moleculen zoals waterstof zullen een cruciale rol spelen om iedereen mee te krijgen. Vandaar dat we gezorgd hebben dat dit DATS 24-waterstofstation, toch wel een pittige investering, medegefinancierd werd binnen het programma Waterstofregio 2.0 van Interreg Vlaanderen-Nederland.”

Begeleiding bedrijven richting waterstofmobiliteit

DATS 24 mag gerust de pionier genoemd worden van duurzame energie en brandstoffen in België. Concreet betekent pionier zijn: testen, proberen, veel overleggen, optimaliseren, analyseren, informeren, inspireren, betrekken, demonstreren, faciliteren, opnieuw testen en dit zonder garantie op succes. Raf Flebus: “Colruyt Group geeft ons de ruimte om die pioniersrol op te nemen, en dat is vrij uniek. We hebben ook partners samengebracht om actief werk te maken van de transitie. In het kader van waterstofmobiliteit lanceerden we samen met andere waterstofpioniers Toyota, Hyundai en ALD Automotive een interessante leasingformule voor bedrijfsvloten. Dit moet de bedrijven helpen de transitie in te zetten”.

Bedrijvenvereniging Handel en Industrie Wilrijk is alvast overtuigd van de mogelijkheden. Vandaag komen ze samen de voordelen, opportuniteiten en mogelijkheden ontdekken op een workshop rond rijden op waterstof. De inhoud en testritten worden verzorgd door DATS 24 en haar partners.

 

Maarten Van Houdenhove Pr- en persverantwoordelijke / Resp. Pr et presse, DATS 24
H2 Wilrijk 097
H2 Wilrijk 097
H2 Wilrijk 183
H2 Wilrijk 183