DATS 24 opent grootste laadplein van België en start zo een belangrijke versnelling in de uitrol van semipublieke laadpunten

DATS 24 opent grootste laadplein van België en start zo een belangrijke versnelling in de uitrol van semipublieke laadpunten

Halle, 17 januari 2022 - DATS 24, de energie- en brandstoffenleverancier van Colruyt Group, speelt een belangrijke rol in de uitbouw van het semipublieke laadpalennetwerk in België. Eind 2021 konden klanten en medewerkers gebruik maken van een netwerk van 330 oplaadpunten: 270 oplaadpunten op parkings van winkels van Colruyt Group en 60laadpunten op parkings van centrale gebouwen. Het komende jaar wil DATS 24 dat aantal zowat verdrievoudigen. De opening van het grootste laadplein in België met 109 oplaadpunten, op de parking van de hoofdzetel van Colruyt Group te Halle, zet meteen de toon van deze versnelling. Op termijn kan dit nieuwe laadplein worden uitgebreid om meer dan 300 elektrische voertuigen tegelijk te laten stekkeren.

Laadpalen voor 109 voertuigen
Laadpalen voor 109 voertuigen

Op het nieuwe laadplein staan in totaal 54 laadpalen van 22 KW en 1 snellader van 60 KW. Zo kunnen gelijktijdig 109 batterij-elektrische of plug-in hybride wagens laden. Dit semipublieke laadplein is buiten de kantooruren ook beschikbaar voor de buurt. Torsten Ruttens, projectingenieur Technics & Immo Colruyt Group: “Dit laadplein hebben we toekomstgericht gebouwd. De dimensionering van de middenspanningscabine maakt dat we hier op termijn kunnen uitbreiden met een tweede en zelfs een derde laadplein. Ik ben er echt fier dat we dit bovendien in eigen beheer gedaan hebben”.

Een miljoen euro investeringskost voor grootste laadplein in België

De volledige investeringskost van dit laadplein bedraagt ongeveer een miljoen euro en wordt volledig zelf gedragen. DATS 24 geeft aan dat deze investering nodig was om tegemoet te komen aan de stijgende vraag van gebruikers. Nu en in de toekomst want de installatie kan uitgebreid worden tot meer dan 300 laadpunten. De energiespecialist analyseert daarnaast de vraag tot laadmogelijkheid op andere centrale sites van de groep en zal in functie daarvan de dimensie van bijkomende laadpleinen bepalen. “Dit is een positief verhaal voor onze medewerkers en bezoekers”, geeft Raf Flebus, Business Unit Manager DATS 24, aan. “Tegelijkertijd bouwen we op deze manier ook heel wat expertise op die we de komende maanden zullen inzetten in een aanbod voor bedrijven en andere gebruikers. Daarnaast versnellen we de uitrol van semipublieke laadpunten op winkelsites. We gaan het aantal laadpunten ongeveer verdrievoudigen. De bedoeling is dat we eind 2022 zowat 1.000 semipublieke laadpunten aanbieden.”

(Bij)laden onderweg, thuis en op het werk

Bestuurders van batterij-elektrische en plug-in hybride auto's laden hun wagen voornamelijk thuis en op het werk op. En als de gelegenheid zich voordoet, wordt er onderweg bijgeladen. Semipublieke laadpunten op winkelsites zijn een praktische aanvulling voor het gros van de bestuurders van elektrische wagens. ​ Raf Flebus: “Klanten brengen drie kwartier tot een uur door in onze winkels, zodat zij in die tijd kunnen bijladen. Met uitzondering van de winkelsites waarvan de parking 's nachts afgesloten wordt, zijn al deze laadpalen ook toegankelijk voor de omwonenden na de openingsuren van de winkels of na de werkuren aan onze centrale gebouwen. Dit is een grote meerwaarde voor de buurt en voor mensen die dicht bij onze winkels of centrale sites wonen en niet de mogelijkheid hebben om hun elektrische auto thuis op te laden”. Gebruikers van de DATS 24-laadpas die dat wensen, kunnen voortaan ook terecht aan de snelladers van Fastned voor zogeheten ‘destination charging’. Daarbij wordt op korte tijdsspanne zoveel mogelijk bijgeladen tijdens lange trajecten. Daarnaast biedt deze laadpas toegang tot 7.600 laadpunten in België en 55.000 laadpunten in Europa.

Story image
Story image
Story image