Dag van de vrachtwagenchauffeur: Colruyt Group viert 25 jaar “Veiligheids- en Hoffelijkheidscharter”

Dag van de vrachtwagenchauffeur: Colruyt Group viert 25 jaar “Veiligheids- en Hoffelijkheidscharter”

Nieuwe engagementen dragen verder bij tot duurzame goederenmobiliteit

Donderdag 14 december 2023

In 1998 introduceerde Colruyt Group als eerste retailer in België een heus “Veiligheids- en hoffelijkheidscharter”. Het initiatief kwam vanuit de chauffeurs zelf, die iets wilden doen aan het algemene imago van vrachtwagenbestuurders. Nu, 25 jaar later en in een veranderde context, besliste Colruyt Group om het charter samen met de chauffeurs te vernieuwen. In het kader van de zero-emissietransport ambitie van de groep, meer stedelijke belevering en thuislevering door Collect&Go, zijn de uitdagingen namelijk des te groter geworden.

Op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur geeft ook Colruyt Group de nodige aandacht aan haar meer dan 800 chauffeurs en bezorgers op de baan. Vandaag met een extra blijk van appreciatie, maar doorlopend met verschillende initiatieven die de groep samen met haar chauffeurs neemt. Zo ook de vernieuwing van het Veiligheids- en Hoffelijkheidscharter: een vernieuwd initiatief dat de groep samen met haar transportpartners uitdraagt. Want alleen door samen te werken, is duurzame goederenmobiliteit mogelijk.

“Onze chauffeurs en bezorgers zijn voor ons echte ambassadeurs van Colruyt Group”, steekt Frederik Muylaert, verantwoordelijke supply chain bij Colruyt Group, van wal. “Samen leggen ze dagelijks 200.000 kilometer af. Of anders gesteld: ze rijden per dag 4 keer de wereld rond. Elk van onze opleggers is eigenlijk 79 m² rondrijdende reclame voor de merken van Colruyt Group. Het rijgedrag van onze chauffeurs bepaalt dus mee onze reputatie. Veiligheid moet daarin de hoogste prioriteit zijn, met ook voldoende aandacht voor hoffelijkheid.” Die rationale heeft Colruyt Group sinds 1998 in een concreet charter gegoten. Een charter met zowel engagementen vanuit de chauffeurs, als vanuit de retailgroep zelf. Samen zetten ze een symbolische handtekening om het charter dag in dag uit na te leven.

Veranderende context vraagt om vernieuwing

In 1996 en 1997 kwamen er een aantal ernstige ongevallen met vrachtwagens in het nieuws, met als dieptepunt het zwaarste wegongeval in België ooit. Op 27 februari 1996 vond er op de E17 bij Deinze een kettingbotsing plaats van meer dan 100 vrachtwagens en 100 personenwagens. In 1998 besloten 180 Colruyt-chauffeurs – met dit ongeval in het achterhoofd - om het algemene imago van vrachtwagenchauffeurs op te krikken door samen met de directie een Veiligheids- en hoffelijkheidscharter op te stellen. Inhoudelijk bleef het charter 25 jaar lang zo goed als ongewijzigd. Nu, 25 jaar later, komt de directie van Colruyt Group met een update. De context waarin vrachtwagenbestuurders vandaag rijden is immers stevig veranderd.

Colruyt Group is fors gegroeid en heeft vandaag meerdere vormen van transport: van thuislevering door Collect&Go-chauffeurs tot cargobike-bezorgers van Solucious. Komt daar nog bij dat Colruyt Group een jaar geleden de ambitie aankondigde om tegen 2035 volledig emissievrij te rijden. “Dat zijn voor onze chauffeurs weer nieuwe technologieën en situaties. Neem bijvoorbeeld een stille elektrische truck: hiermee moeten onze chauffeurs ook veilig door de stad kunnen blijven rijden”, vervolgt Muylaert. De update van het charter gebeurde met de input van chauffeurs, zowel intern als extern. “We verwachten het engagement van onze chauffeurs, maar als firma engageren we ons ook om de chauffeurs een omgeving en de middelen te geven waarmee ze hun job optimaal én met fierheid kunnen uitoefenen”.

Kennis delen intern én extern

Tijdens de eerste weken als chauffeur voor Colruyt Group nemen opleiders de nieuwe chauffeurs mee in de basisprincipes van het Veiligheids- en hoffelijkheidscharter. Het blijft ook in de rest van de tijd die chauffeurs in opdracht van Colruyt Group rijden regelmatig aan bod komen op verschillende manieren. Zo blijven veiligheid en hoffelijkheid hoog op de gemeenschappelijke agenda staan en hebben chauffeurs alles in handen om ambassadeur te kunnen zijn van Colruyt Group. Dat streven naar een veilige en duurzame goederenmobiliteit deelt Colruyt Group overigens met tal van partners en actoren: overheden, academici en spelers uit de logistieke sector. Colruyt Group wil op die manier bijdragen tot de Europese doelstelling ‘Vision Zero’: 0 doden op de weg tegen 2050.

Colruyt Group investeert tot slot ook in sensibilisering bij het grotere publiek, met een specifieke focus op kinderen. Om hen bewust te maken van de gevaren op de weg, gaan Colruyt Group-chauffeurs al jarenlang langs op scholen. Aan het stuur van de vrachtwagen kunnen leerlingen dan begrijpen en ondervinden wat de gevaren van de dode hoek zijn. Gemiddeld krijgen jaarlijks 10.000 schoolkinderen een sessie.

Infofiche Veilig goederentransport bij Colruyt Group.pdf 1 MB
Charter
Charter